Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Jeszcze przez:

6
DNI

Zleć rozliczenie podatku 10% TANIEJ!

Zleć rozliczenie

Życie w Norwegii

Owocowy trend w Norwegii: wizyty u rolników po samodzielne zrywanie z krzaczka

Martyna Engeset-Pograniczna

07 sierpnia 2024 13:35

Udostępnij
na Facebooku
Owocowy trend w Norwegii: wizyty u rolników po samodzielne zrywanie z krzaczka

Dla miastowych – przyzwyczajonych, że mleko czy owoce bierze się ze sklepu – może to być ciekawa lekcja. stock.adobe.com/licencja standardowa

Do norweskich rolników ustawiają się kolejki. Po co? By samemu zerwać dla siebie trochę owoców i warzyw. Z roku na rok rośnie trend roślinnego DIY – donoszą norweskie media.
Maliny, morele, czarne porzeczki, jabłka – między innymi po te owoce Norwegowie odwiedzają farmy. Nie chodzi jednak tylko o prostą transakcję kupna-sprzedaży, lecz także o włożenie pewnej dozy wysiłku, a także o letni wypoczynek na świeżym powietrzu.
Przy okazji łasuchowania na polach i w sadach można też sporo dowiedzieć się o funkcjonowaniu rolnictwa. Dla miastowych – przyzwyczajonych, że mleko czy owoce bierze się ze sklepu –  może to być ciekawa lekcja.
Sierpień to tradycyjnie sezon na jagody i maliny.

Sierpień to tradycyjnie sezon na jagody i maliny.pixabay.com/public domain

Kontekst nie taki słodki

Takie działania są zbieżne z planami norweskich władz – zamiarami wspierania sprzedaży bezpośredniej oraz produkowania i spożywania lokalnej żywności.
Kontekst tej całej owocowej, letniej przygody może być jednak niewesoły, przynajmniej dla miejscowej przyrody i gospodarki. Według doniesień „Stavanger Aftenblad” owoce jagodowe gniją w norweskich lasach, podczas gdy sklepy wolą zaopatrywać się w towar importowany m.in. z Polski. Ekonomia sprawia, że opłaca się marnować dary natury.
Może warto wobec tego wybrać się do lasu i nazrywać za darmo nieco owoców, korzystając z allemansretten?
Sierpień to tradycyjnie sezon na jagody i maliny, sierpień i wrzesień – na jeżyny, a wrzesień i październik – na czerwone borówki.
Powodzenia i smacznego!
Źródła: NRK, Stavanger Aftenblad, Visit Norway
Reklama
Gość
Wyślij


Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok