Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Jeszcze przez:

6
DNI

Zleć rozliczenie podatku 10% TANIEJ!

Zleć rozliczenie

Życie w Norwegii

Jak norweski feniks z popiołów? Pierwsza podwodna restauracja w Europie dostała nowe życie

Monika Pianowska

08 sierpnia 2024 18:19

Udostępnij
na Facebooku
Jak norweski feniks z popiołów? Pierwsza podwodna restauracja w Europie dostała nowe życie

Mimo sukcesów w kuchni nie wszystko było różowe. wikimedia.org/ City Foodsters/https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Restauracja Under, położona w najdalej na południe wysuniętym punkcie wybrzeża Norwegii, w Lindesnes, została ponownie otwarta tej wiosny z zupełnie nowym zespołem zarówno w kuchni, jak i na sali. Obiekt jest często uznawany za jeden z najbardziej spektakularnych przykładów architektury na świecie. Powrócił po zamknięciu pod koniec 2023 roku, gdy Państwowa Inspekcja Pracy (Arbeidstilsynet) wykryła tam naruszenia .
34-metrowy budynek schodzi do wody, przypominając zatopiony statek. Jadalnia położona jest 5,5 metra metra pod poziomem morza. Zaprojektowaną przez norweską firmę architektoniczną Snøhetta budowlę otwarto w 2019 roku. Restauracja zajmuje powierzchnię 495 metrów kwadratowych i może pomieścić 42 gości, co czyni ją największym na świecie podwodnym miejscem do jedzenia. Panoramiczne okno o grubości 26 cm oferuje widok na dno morskie.
Obiekt powstał w miejscowości Båly (Lindesnes), na południowych krańcach wybrzeża Norwegii.

Obiekt powstał w miejscowości Båly (Lindesnes), na południowych krańcach wybrzeża Norwegii.Źródło: Snøhetta/materiały prasowe

Oczekuje się, że z czasem budynek zintegruje się z otoczeniem, a betonowa skorupa będzie działać jak sztuczna rafa, przyciągając ślimaki i glony. Co więcej, podwodny budynek został zaprojektowany tak, aby wytrzymać ciśnienie i wstrząsy nawet najsilniejszych fal.
Pod kierownictwem szefa kuchni Nicolaia Ellitsgaarda szybko zyskała renomę, prezentując kulinarną różnorodność oceanu i lądu południowej Norwegii. Menu degustacyjne otrzymało gwiazdkę Michelin w ciągu pierwszego roku. Zimą 2023 roku restauracja została zamknięta w celu gruntownej przebudowy koncepcji, a w marcu została ponownie otwarta z Berntem Sætre jako nowym szefem kuchni, Lill Kariną Bøhn jako nowym kierownikiem restauracji i Jonathanem Anstettem jako nowym głównym sommelierem.

Będzie powtórka?

Under 2.0, jak jest nieoficjalnie nazywany lokal, oferuje teraz menu uproszczone z 20 dań do jedenastu. Bliska współpraca z lokalnymi producentami jest centralnym punktem filozofii restauracji. Można tam zjeść np. morszczuka grillowanego z lawendową polewą, brokułami i sosem z gotowanej śmietany i groszku. Restauracja Under zachowała gwiazdkę Michelin.
Po pierwszym otwarciu restauracji w 2019 na stolik trzeba było czekać nawet kilka miesięcy. Mimo sukcesów nie wszystko było różowe. Na początku 2023 roku ujawniono, że Państwowa Inspekcja Pracy (Arbeidstilsynet) wykryła tam naruszenia ustawy o środowisku pracy, w tym związanych z godzinami pracy i zmianami w weekendy. Wszyscy dotychczasowi pracownicy zostali zwolnieni.
Źródła: Under, MojaNorwegia, falstaff.com, homeanddecor.com
Reklama
Gość
Wyślij


Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok