Turystyka

Restauracja znad fiordów okrzyknięta najlepszą. To pierwszy podwodny lokal w Europie

Monika Pianowska

12 stycznia 2020 08:00

Udostępnij
na Facebooku

Obiekt powstał w miejscowości Båly (Lindesnes), na południowych krańcach wybrzeża Norwegii. Snøhetta/materiały prasowe

Akwarium, dzieło sztuki, pracownia naukowa i lokal gastronomiczny – to wszystko łączy w sobie Under, pierwsza w Europie restauracja, która powstała pod wodą. Zlokalizowany na norweskim wybrzeżu obiekt jeszcze przed oficjalnym otwarciem zrobił furorę wśród internautów i turystów, a niecały rok po przyjęciu pierwszych gości zyskał prestiżowy tytuł najlepszej nowej restauracji na kulinarnej mapie świata.
Nagrody 9 stycznia przyznał znany magazyn o designie i architekturze, Wallpaper. W ścisłej finałowej piątce znalazł się również polski akcent – z Under w kategorii Best New Restaurants rywalizował warszawski lokal Opasły Tom.
Reklama
Snøhetta/materiały prasowe
Restauracja Under w Norwegii.
Restauracja Under w Norwegii.
Snøhetta/materiały prasowe
Snøhetta/materiały prasowe
Snøhetta/materiały prasowe
Snøhetta/materiały prasowe
Snøhetta/materiały prasowe
Snøhetta/materiały prasowe
Snøhetta/materiały prasowe
Snøhetta/materiały prasowe
Snøhetta/materiały prasowe
Snøhetta/materiały prasowe
Snøhetta/materiały prasowe
Snøhetta/materiały prasowe
Snøhetta/materiały prasowe
Snøhetta/materiały prasowe
Snøhetta/materiały prasowe
Snøhetta/materiały prasowe
Snøhetta/materiały prasowe
Snøhetta/materiały prasowe

Rezerwacje w ciemno

Podwodna restauracja z Norwegii rozpoczęła działalność 20 marca 2019 roku, jednak wieść o jej otwarciu kusiła amatorów owoców morza i unikatowej architektury znacznie wcześniej. W ciągu jednego dnia od uruchomienia rezerwacji stolików na kwiecień i maj, czyli od 1 lutego 2018, zarezerwowano połowę dostępnych miejsc, a koszt takiego bookingu przy stoliku dla jednej osoby wynosi 1000 koron. Lokal jest w stanie jednorazowo pomieścić 40 gości.

Restauracja jak peryskop

Co takiego właściwie przyciągnęło ciekawskich poza oryginalnym menu? Under to przede wszystkim trzecia na świecie, a pierwsza w Europie restauracja zanurzona pod wodą. Trzy kondygnacje norweskiego budynku zagłębiają się na 5,5 metra pod powierzchnię, z czego najniższe znajduje się w całości pod wodą.

Jak przez peryskop za akrylowymi szybami Under goście mogą obserwować zmiany zachodzące w morzu i nad jego powierzchnią na przestrzeni poszczególnych pór roku. Podobne widoki zapewniają jeszcze tylko lokale w Dubaju i na Malediwach.
Na długo przed oficjalnym otwarciem wszystkie stoliki zostały zarezerwowane na kilka tygodni wprzód.
Na długo przed oficjalnym otwarciem wszystkie stoliki zostały zarezerwowane na kilka tygodni wprzód. Źródło: Snøhetta/materiały prasowe/ fot. Ivar Kvaal
Mimo surowych warunków panujących na linii brzegowej zanurzona restauracja jest odporna na uderzenia fal i wiatr dzięki grubym na jeden metr betonowym ścianom. Styl obiektu pozwala wtopić mu się w norweski krajobraz. Za projekt restauracji Under, położonej w najbardziej wysuniętym na południe punkcie Norwegii, odpowiada studio architektoniczne Snøhetta.
Reklama
Gość
Wyślij
Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram