Życie w Norwegii
Co najmniej 10 milionów jaj wycofanych ze sprzedaży w Norwegii z powodu ryzyka zatrucia
6

Nortura twierdzi, że prawdopodobnym skutkiem będzie wybicie całego stada kur ze względu na dobrostan zwierząt. stock.adobe.com/licencja standardowa
Firma Nortura wycofała ze sprzedaży około 100 ton jaj ze względu na podwyższony poziom witaminy D, który może powodować poważne problemy zdrowotne. Jaja pochodzą od kur, które jadły paszę o bardzo wysokiej zawartości tej witaminy.
Zalecane spożycie witaminy D dla dorosłych i dzieci powyżej 10. roku życia wynosi 20 mikrogramów, a dla dzieci poniżej 10. roku życia 10 mikrogramów. Organizm może tolerować dawkę do 50-100 mikrogramów dziennie. Uważa się, że każde z wycofywanych obecnie jajek mogło zawierać 300 mikrogramów.
W styczniu Felleskjøpet otrzymało zgłoszenie, że niektórzy producenci trzody chlewnej i jaj w Trøndelag zauważyli, że ich stada zachowują się nietypowo. Objawy były spowodowane wysokim poziomem witaminy D w paszy.
– Zaobserwowano zmniejszony apetyt lub jego brak, zwiększoną chęć picia, ranne zwierzęta, złamania kości, zwiększone oddawanie moczu i niewydolność nerek, zwiększoną śmiertelność u drobiu i kulawiznę u świń – mówi Ingunn Midttun Godal, dyrektor generalny Norweskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (Mattilsynet).
Nortura twierdzi, że prawdopodobnym skutkiem będzie wybicie całego stada kur ze względu na dobrostan zwierząt.
Źródła: NTB, Nortura
Reklama
To może Cię zainteresować
13
12-02-2025 19:45
0
0
Zgłoś
09-02-2025 22:02
2
0
Zgłoś
09-02-2025 20:12
4
0
Zgłoś
08-02-2025 22:55
24
0
Zgłoś
08-02-2025 09:30
12
0
Zgłoś
07-02-2025 20:45
19
0
Zgłoś