Obfite i długie śniadanie to ważny element norweskich świąt.
Fot. BrodogKorn.no
Norwegowie nie wyobrażają sobie świątecznych poranków bez tradycyjnych potraw i pieczywa, które doskonale podkreśla smak ulubionych dodatków. Najnowsze badanie wskazuje, że jajka, łosoś wędzony, różnorodne sery i świąteczne mięsa to najbardziej pożądane smakołyki na bożonarodzeniowych stołach.
Świąteczne śniadanie w Norwegii ma swoje korzenie w prostych posiłkach serwowanych przez pracodawców 24 grudnia. Z czasem ta tradycja przeniosła się do domów i stała się synonimem rodzinnej uczty w poranek 25 grudnia.
Obfite śniadanie podczas norweskich świąt składa się z dań zimnych i ciepłych, a kluczem do sukcesu są odpowiednie połączenia dodatków z pieczywem. Na przykład jajka – najpopularniejszy świąteczny przysmak – najlepiej smakują Norwegom z delikatnym chlebem pszennym lub chlebem na zakwasie. Z kolei wędzony łosoś i pstrąg idealnie komponują się z cięższym chlebem żytnim, przekazuje Opplysningskontoret for brød og korn (Biuro ds. Informacji o Pieczywie i Zbożach).
Pieczywo podkreśla smak... wszystkiego
Sery znajdują się na trzecim miejscu wśród ulubionych dodatków. Do delikatnych serów, takich jak brie czy edam, rekomendowane jest pieczywo owocowe lub orzechowe. Mocniejsze sery, jak pleśniowe, najlepiej smakują z pełnoziarnistymi chlebami o wyrazistym smaku.
Tradycyjne norweskie mięsa, takie jak sylta czy rolady, najlepiej podać z chlebem na zakwasie lub płaskimi pieczywami, jak lefse. Ważną rolę odgrywa też unikanie marnowania jedzenia – aż 31 proc. Norwegów deklaruje, że na świąteczne śniadanie serwuje resztki z kolacji wigilijnej.
Wędzona ryba, jajka i pieczywo z masłem lub konfiturą to popularny wybór w Norwegii podczas świątecznego śniadania.Fot. BrodogKorn.no
Jak wynika z badania zrealizowanego przez Opinion dla MatPrat (listopad 2024), aż 57 proc. ankietowanych nie wyobraża sobie świątecznego śniadania lub obiadu bez jajek. Popularne są także wędzone ryby (45 proc.) i sery (40 proc.). Pozostałe elementy świątecznego stołu nie przekroczyły progu 40 proc. Najrzadziej wskazywano rakfisk (sfermentowana ryba; 5 proc.) oraz lammelår (udziec jagnięcy z marokańskimi przyprawami; 5 proc.).
08-12-2024 15:09
2
0
Zgłoś