Przedświąteczne kontrole Inspekcji Pracy. Pod lupą hotele i restauracje

Obecnie trwa sezon na julebord, a pracownicy gastronomii mają pełne ręce roboty. Kontrolerzy sprawdzą więc, czy warunki ich zatrudnienia są zgodne z prawem. stock.adobe.com/standardowa/Olga
Okres specjalnego nadzoru
Tym bardziej, że poprzednie kontrole Arbeidstilsynet wykazały, że niektórzy pracodawcy wykorzystują nieznajomość przepisów wsród zatrudnionych, przez co pracownicy przekraczają czas pracy w ciągu dnia, ale też wieczorem i weekendy, zawarty w ustawie o środowisku pracy.

Zakwaterowanie i gastronomia należą do branż najbardziej narażonych na ryzyko, dlatego niezwykle ważne jest, abyśmy zwracali na nie szczególną uwagę, informuje Arbeidstilsynet.Źródło: fotolia.com
Minimalne wynagrodzenie to podstawa
Płaca minimalna obowiązuje niezależnie od tego, czy dany pracownik jest Norwegiem, czy obcokrajowcem. Nie ma także znaczenia, czy jest zatrudniony na stałe, tymczasowo, czy pracuje w pełnym lub niepełnym wymiarze godzin.
Minimalne stawki godzinowe dla sektora hotelarsko-gastronomicznego obowiązujące od 1.07.2021:
- Dla pracowników powyżej 20 roku życia i po odbyciu czteromiesięcznej praktyki dla pracowników powyżej 18 roku życia: minimalna stawka wynagrodzenia wynosi: 175,47 NOK
- Dla młodych pracowników
- 16 lat: 114,08 NOK
- 17 lat: 123,58 NOK
- 18 lat: 137,84 NOK
Jeśli pracownicy są zakwaterowani w miejscu pracy, obowiązują ich następujące stawki potrąceń z wynagrodzenia:
- za pokój jednoosobowy: 582,16 NOK miesięcznie
- za pokój dwuosobowy: 378,64 NOK miesięcznie
Potrącenia z wynagrodzenia za zakwaterowanie mogą być dokonywane tylko wtedy, gdy pracownicy mieszkają w prostych, umeblowanych pokojach, zazwyczaj w pokoju jedno- lub dwuosobowym w hotelu, w którym pracownik pracuje. W przypadku udostępnienia przez firmę bardziej niezależnego lokalu mieszkalnego, wyposażonego m.in. w zaplecze kuchenne, umowa najmu zostaje zawarta pomiędzy pracodawcą a pracownikiem.
Norweska Inspekcja Pracy nie uwzględnia napiwków jako części wynagrodzenia, chyba że pracodawcy zgłaszają dochód z napiwków, tak aby napiwki były uwzględniane jako część podstawy wymiaru wynagrodzenia urlopowego, podatków i świadczeń z ubezpieczenia społecznego.
Arbeidstilsynet, MojaNorwegia

To może Cię zainteresować