Prawo pracy: młodzi pracownicy nie mogą pracować po godzinie 21

W okresie świąt Bożego Narodzenia zapotrzebowanie na siłę roboczą w gastronomii jest szczególnie duże arbeidstilsynet/materiały prasowe
Ustawy dyktują reguły
Ta pierwsza mówi, że każdy, kto sprzedaje lub podaje napoje o zawartości alkoholu 22 proc. lub więcej, musi mieć ukończone 20 lat. W przypadku innych napojów alkoholowych granica wieku wynosi 18 lat. Osoba niepełnoletnia, oprócz sprzedaży alkoholu, nie może również serwować gościom/klientom napojów alkoholowych.
Druga ustawa reguluje czas pracy osób niepełnoletnich. Zgodnie z prawem czas pracy od 21 do 6 rano uważa się za pracę w nocy.
Czas pracy dla osób między 15 a 18 rokiem życia
- maksymalnie 8 godzin dziennie
- 40 godzin tygodniowo
Jeżeli dana osoba jest zatrudniona w kilku miejscach, łączny czas pracy nie może przekraczać tygodniowego limitu.
Są wyjątki
Pełny przegląd wyjątków

To może Cię zainteresować