Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

4
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Polacy w Norwegii

Tłusty czwartek już w tym tygodniu: tu kupimy polskie pączki

Maja Zych

06 lutego 2018 12:52

Udostępnij
na Facebooku
11
Tłusty czwartek już w tym tygodniu: tu kupimy polskie pączki

Większość Polaków nie wyobraża sobie tłustego czwartku bez zjedzenia tradycyjnych pączków i faworków. By myself (User:Piotrus) (Own work (taken by myself)) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Już 8 lutego w Polsce obchodzimy tłusty czwartek, czyli dzień, w którym według tradycji dozwolone jest objadanie się. W każdym polskim sklepie i cukierni ustawiają się kolejki po świeże pączki i faworki, ale w Norwegii zakup naszych tradycyjnych smakołyków może nie być taki łatwy. Sprawdziliśmy, jakie miejsca w kraju fiordów oferują polskie słodkości w tłusty czwartek.
Polacy w Norwegii często też decydują się na zrobienie własnych pączków i faworków, a na forach internetowych łatwo znaleźć oferty sprzedaży domowych smakołyków.

W tych miejscach zjemy polskie pączki

Tłusty czwartek będzie można świętować z Fristelse Cafe, która ze swoją przyczepą będzie stać na Youngstorget w Oslo od 11:00 do 17:30. Zamówienia na pączki można składać jedynie do 6 lutego do godziny 21. Cena jednej sztuki to 30 koron i 25 koron przy zamówieniu dziesięciu sztuk.
Pączki i faworki zjemy też w polskiej restauracji U MAMY w Oslo, gdzie pojedynczy pączek kosztować będzie 25 koron. Do środy 7 lutego możliwe jest też złożenie zamówienia na większe ilości pączków.
Jak przez cały rok słodkości kupimy też w Grażka Gotuje w Stavanger na ulicy Nedstrandgata 19. Przez cały dzień będą pieczone świeże i ciepłe pączki z konfiturą malinową i budyniem oraz faworki. Zamówienia można składać osobiście lub pod numerem telefonu +47 94235307.
Pączki i faworki będzie można też zakupić w restauracji Den lille kafé na ulicy Strømsveien 83 w Strømmen oraz w polskim sklepie BAZA w Moss.

Jeśli znacie inne sklepy lub restauracje na terenie Norwegii, w których są dostępne pyszne polskie produkty, wpisujcie ich adresy w komentarzach.

W Norwegii „tłusty wtorek”

Tak jak w wielu europejskich krajach, w Norwegii obchodzi się ostatni dzień przed Wielkim Postem, nazywany w kraju fiordów m.in. fetetirsdag (pol. tłusty wtorek) – świętowanie nie jest jednak tak rozpowszechnione, jak polski tłusty czwartek. Zamiast pączków przygotowuje się często fastelavnsboller, czyli pszenne bułeczki z kremem i dżemem posypane cukrem pudrem.
Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


bojfraoszlo napisał:
A teraz ide na jednego racucha.
...przez skype bedziesz go konsumował?

Akurat wszyscy skypowicze zajeci , ale na szczescie mam zone przy sobie, nie bede musial jesc w samotnosci.
A skype i inne komunikatory sa niezlym zamiennikiem kontaktow z bliskimi, polecam.
Mozna z wnukami pogadac, posluchac jakich piosenek nauczyly sie w przedszkolu, obejrzec jakie prezenty na imieniny im kupilismy na allegro. Dla wielu z nas jest to praktyka codzienna. Nie tylko Polakow ( polecam film Wilson opowiada o czyms innym, ale tez jest scena z komunikatoorem) Pozdrawiam.

boj fra oszlo

08-02-2018 18:52

A teraz ide na jednego racucha.


...przez skype bedziesz go konsumował?

bojfraoszlo napisał:
karsk napisał:
bojfraoszlo napisał:
karsk napisał:
białyorzeł napisał:
za 25 koron to mam 3 chleby i jeszcze resztę....
Polecam bagiete wlasnej roboty:
500g maki pszennej drobnomielonej ( hvetemel finnmalt siktet)
15g drozdzy
10g soli
350ml wody w temp ok 40C
lyzeczka cukru
Rozrobic drozdze z cukrem, dodac troche wody i odstawic na chwile az zacznie gazowac po zamieszaniu, potem wymieszac wszystko, sol dodac na koncu .
Wyrabiac z 15minut . Potem wstawic do piekarnika nagrzanego do 40C.
Jak wyrosnie ze 3 razy, wyrobic jeszcze raz i uformowac 2 bagiety.
Pozwolic jeszcze troche wyrosnac i potem nagrzac piekarnik do 250C. Bagiety gotowe jak sie zarumienia. Wyjac , pozwolic ostygnac i wcinac az sie uszy beda trzesly.
W Internecie jest masa bogatych przepisow z mlekiem, maslem, miodem itp, ale takie najprostsze mi wydaja sie najsmaczniejsze.

...a możesz białemu orłowi
...przeliczyć to na koronki?
...bo coś mi się wydaję
...że nie przebijesz tej kurzej ceny
...Ps. poieram jak najbardziej zdrowa żywnośc bez polepszaczy

Chyba nawet wyjdzie taniej niz 25NOK, za 3 chleby (razem ok 2kg) ale w kazdym razie lepsze.
Ale Ziomek mial moze na mysli chleb w Polsce, tego smakiem moje wypiki nigdy nie przebily.
Ciabata z Bagietki , albo zwykly z prywatnej piekarni na Niebuszewie ( nie pamietam ulicy, ale trafie z zawiazanymi oczami) . Po nocach mi sie snia drozdzowki z kruszonka.

...jak z Polski?
...to chleb tez mozna kupic na bieżąco od przemyta?

Przemyta? Nie wiem , nie kupuje. Do Trondheim chyba nie dojezdzaja. Fajki ja nie pale wodki nie pije... Ale jak jestem w domu to zawsze sobie dopakuje dwa lub trzy bochenki do rejestrowanego. A tak na codzien to tylko pomarzyc mozna. A teraz ide na jednego racucha.

boj fra oszlo

08-02-2018 17:53

karsk napisał:
bojfraoszlo napisał:
karsk napisał:
białyorzeł napisał:
za 25 koron to mam 3 chleby i jeszcze resztę....
Polecam bagiete wlasnej roboty:
500g maki pszennej drobnomielonej ( hvetemel finnmalt siktet)
15g drozdzy
10g soli
350ml wody w temp ok 40C
lyzeczka cukru
Rozrobic drozdze z cukrem, dodac troche wody i odstawic na chwile az zacznie gazowac po zamieszaniu, potem wymieszac wszystko, sol dodac na koncu .
Wyrabiac z 15minut . Potem wstawic do piekarnika nagrzanego do 40C.
Jak wyrosnie ze 3 razy, wyrobic jeszcze raz i uformowac 2 bagiety.
Pozwolic jeszcze troche wyrosnac i potem nagrzac piekarnik do 250C. Bagiety gotowe jak sie zarumienia. Wyjac , pozwolic ostygnac i wcinac az sie uszy beda trzesly.
W Internecie jest masa bogatych przepisow z mlekiem, maslem, miodem itp, ale takie najprostsze mi wydaja sie najsmaczniejsze.

...a możesz białemu orłowi
...przeliczyć to na koronki?
...bo coś mi się wydaję
...że nie przebijesz tej kurzej ceny
...Ps. poieram jak najbardziej zdrowa żywnośc bez polepszaczy

Chyba nawet wyjdzie taniej niz 25NOK, za 3 chleby (razem ok 2kg) ale w kazdym razie lepsze.
Ale Ziomek mial moze na mysli chleb w Polsce, tego smakiem moje wypiki nigdy nie przebily.
Ciabata z Bagietki , albo zwykly z prywatnej piekarni na Niebuszewie ( nie pamietam ulicy, ale trafie z zawiazanymi oczami) . Po nocach mi sie snia drozdzowki z kruszonka.


...jak z Polski?
...to chleb tez mozna kupic na bieżąco od przemyta?

bojfraoszlo napisał:
karsk napisał:
białyorzeł napisał:
za 25 koron to mam 3 chleby i jeszcze resztę....
Polecam bagiete wlasnej roboty:
500g maki pszennej drobnomielonej ( hvetemel finnmalt siktet)
15g drozdzy
10g soli
350ml wody w temp ok 40C
lyzeczka cukru
Rozrobic drozdze z cukrem, dodac troche wody i odstawic na chwile az zacznie gazowac po zamieszaniu, potem wymieszac wszystko, sol dodac na koncu .
Wyrabiac z 15minut . Potem wstawic do piekarnika nagrzanego do 40C.
Jak wyrosnie ze 3 razy, wyrobic jeszcze raz i uformowac 2 bagiety.
Pozwolic jeszcze troche wyrosnac i potem nagrzac piekarnik do 250C. Bagiety gotowe jak sie zarumienia. Wyjac , pozwolic ostygnac i wcinac az sie uszy beda trzesly.
W Internecie jest masa bogatych przepisow z mlekiem, maslem, miodem itp, ale takie najprostsze mi wydaja sie najsmaczniejsze.

...a możesz białemu orłowi
...przeliczyć to na koronki?
...bo coś mi się wydaję
...że nie przebijesz tej kurzej ceny
...Ps. poieram jak najbardziej zdrowa żywnośc bez polepszaczy

Chyba nawet wyjdzie taniej niz 25NOK, za 3 chleby (razem ok 2kg) ale w kazdym razie lepsze.
Ale Ziomek mial moze na mysli chleb w Polsce, tego smakiem moje wypieki nigdy nie przebily.
Ciabata z Bagietki , albo zwykly z prywatnej piekarni na Niebuszewie ( nie pamietam ulicy, ale trafie z zawiazanymi oczami) . Po nocach mi sie snia drozdzowki z kruszonka.

boj fra oszlo

08-02-2018 17:18

karsk napisał:
białyorzeł napisał:
za 25 koron to mam 3 chleby i jeszcze resztę....
Polecam bagiete wlasnej roboty:
500g maki pszennej drobnomielonej ( hvetemel finnmalt siktet)
15g drozdzy
10g soli
350ml wody w temp ok 40C
lyzeczka cukru
Rozrobic drozdze z cukrem, dodac troche wody i odstawic na chwile az zacznie gazowac po zamieszaniu, potem wymieszac wszystko, sol dodac na koncu .
Wyrabiac z 15minut . Potem wstawic do piekarnika nagrzanego do 40C.
Jak wyrosnie ze 3 razy, wyrobic jeszcze raz i uformowac 2 bagiety.
Pozwolic jeszcze troche wyrosnac i potem nagrzac piekarnik do 250C. Bagiety gotowe jak sie zarumienia. Wyjac , pozwolic ostygnac i wcinac az sie uszy beda trzesly.
W Internecie jest masa bogatych przepisow z mlekiem, maslem, miodem itp, ale takie najprostsze mi wydaja sie najsmaczniejsze.



...a możesz białemu orłowi
...przeliczyć to na koronki?
...bo coś mi się wydaję
...że nie przebijesz tej kurzej ceny
...Ps. poieram jak najbardziej zdrowa żywnośc bez polepszaczy

białyorzeł napisał:
za 25 koron to mam 3 chleby i jeszcze resztę....

Polecam bagiete wlasnej roboty:
500g maki pszennej drobnomielonej ( hvetemel finnmalt siktet)
15g drozdzy
10g soli
350ml wody w temp ok 40C
lyzeczka cukru
Rozrobic drozdze z cukrem, dodac troche wody i odstawic na chwile az zacznie gazowac po zamieszaniu, potem wymieszac wszystko, sol dodac na koncu .
Wyrabiac z 15minut . Potem wstawic do piekarnika nagrzanego do 40C.
Jak wyrosnie ze 3 razy, wyrobic jeszcze raz i uformowac 2 bagiety.
Pozwolic jeszcze troche wyrosnac i potem nagrzac piekarnik do 250C. Bagiety gotowe jak sie zarumienia. Wyjac , pozwolic ostygnac i wcinac az sie uszy beda trzesly.

W Internecie jest masa bogatych przepisow z mlekiem, maslem, miodem itp, ale takie najprostsze mi wydaja sie najsmaczniejsze.

boj fra oszlo

08-02-2018 15:26

białyorzeł napisał:
za 25 koron to mam 3 chleby i jeszcze resztę....


...a to taki z ciebie orzeł
... dziobiesz jak kura najtańszy chleb

Dla mnie najlepszym mozliwym sposobem spedzenia jutrzejszego popoludnia bedzie zjedzenie wlasnej roboty faworkow i paczkow w internetowym towarzystwie rodziny. Pozdrawiam

Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok