Tony jajek, jagnięciny i… pomarańczy. Norweskie specjalności na stół wielkanocny

Norwegowie decydują się na jagnięcinę przez wzgląd na tradycję oraz smak mięsa. Fot. materiały prasowe MatPrat
W kraju fiordów – podobnie jak m.in. w Polsce – z jajek przygotowuje się pisanki. Spożycie wzrasta także przez wzgląd na przygotowywanie np. omletów i jajecznicy na śniadanie wielkanocne oraz bardziej współczesnych muffin i chlebków dla dzieci.
Nie ma Wielkanocny bez jagnięciny
Za symbol wielkanocnych potraw Norwegowie uznają:
1. jaja – 39 proc.
2. czekoladę – 38 proc.
3. pomarańcze – 34 proc.
4. jagnięcinę 26 proc.
Wyniki sondażu przeprowadzonego przez YouGov dla MatPrat opublikowano 31 marca 2023 roku. W badaniu możliwe były wskazania wielokrotne.

Pieczeń jagnięca lub udziec podawana jest zazwyczaj z warzywami korzeniowymi i sosem pieczeniowym.Fot. materiały prasowe MatPrat
Nie tylko uroczysty obiad i kolacja
Od 15 kwietnia do 15 września w Norwegii obowiązuje zakaz rozpalania ognisk i grilla poza wyznaczonymi do tego miejscami.
Źródła: Nortura, Biuro Informacji nt. Owoców i Warzyw, Biuro Informacji nt. Norweskiej Produkcji Żywności i Rolnictwa, Urząd ds. Rolnictwa, MojaNorwegia.pl
Raport Norwegia
Twoje centrum aktualności i najnowszych wiadomości z Norwegii. Publikujemy dziesiątki informacji dziennie, abyś był zawsze na bieżąco. W jednym miejscu znajdziesz kluczowe informacje: od alertów pogodowych i sytuacji na drogach, przez doniesienia z rynku pracy, po najważniejsze wydarzenia z Oslo, Bergen, Stavanger i wszystkich regionów Norwegii.
20-04-2025 11:26
14
0
Zgłoś
20-04-2025 09:20
14
0
Zgłoś
20-04-2025 03:36
0
-8
Zgłoś
20-04-2025 03:18
0
-12
Zgłoś
20-04-2025 03:13
0
-4
Zgłoś
20-04-2025 03:03
0
-8
Zgłoś
20-04-2025 02:58
0
-8
Zgłoś
18-04-2025 15:24
20
0
Zgłoś
18-04-2025 14:47
20
0
Zgłoś
02-04-2024 01:12
0
-8
Zgłoś