Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Rozlicz podatek za 2023

Kuchnia

Ryba z ługu, żeberka i julebrød: tych potraw nie może zabraknąć na norweskim świątecznym stole

Iga Jaruszewska

20 grudnia 2017 08:00

Udostępnij
na Facebooku
Ryba z ługu, żeberka i julebrød: tych potraw nie może zabraknąć na norweskim świątecznym stole

Norweski stół świąteczny. By Øyvind Holmstad (Own work) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Ogrom słodyczy, żeberka wieprzowe, ryba z ługu – bez tych potraw Norwegowie nie wyobrażają sobie Bożego Narodzenia. Obowiązkowe są też specjalne napitki, czyli grzane wino z bakaliami i przyprawami oraz piwo świąteczne. Czego jeszcze nie może zabraknąć na norweskim bożonarodzeniowym stole?
Święta Bożego Narodzenia kojarzą się nam przede wszystkim z rodzinną atmosferą, śpiewaniem kolęd i… pysznym jedzeniem! Norweska wigilia obfituje w wiele tradycyjnych przysmaków, jak różnego rodzaju mięsa, tradycyjna ryba, wiele słodkości oraz rozgrzewający gløgg.

Lutefisk nie dla każdego

Lutefisk, czyli ryba z ługu, zwana też mydlaną, jest bardzo specyficznym norweskim daniem świątecznym. Lutefisk przygotowuje się poprzez moczenie ryby (najczęściej dorsza) w ługu sodowym. Ług to substancja, która nie nadaje się do spożycia, ponieważ jest silnie żrąca, służy do tępienia ogrodowych chwastów i produkcji biopaliwa. Chociaż rybę wypłukuje się z tej substancji, jej nieprzyjemny zapach pozostaje. Gotowe lutefisk ma galaretowatą konsystencję. Wiele osób uważa to tradycyjne norweskie danie za odpychające i nie jest w stanie go przełknąć. Lutefisk podaje się najczęściej z ziemniakami i dodatkami w postaci boczku i sosów.
Lutefisk z doatkami.
Lutefisk z doatkami. Źródło: [Public domain] via Wikimedia Commons

Svineribbe, czyli tradycyjne żeberka

Svineribbe to nic innego jak tradycyjne żeberka wieprzowe. Mięso nacina się na krzyż i przyprawia solą oraz pieprzem, a następnie piecze. Żeberka serwowane są ze słodkimi i kwaśnymi dodatkami, np. kiszoną i czerwoną kapustą oraz brukselką. Svineribbe często towarzyszą także ziemniaki oraz mus brukwiowy.
Svineribbe
Svineribbe Źródło: Lars Røed Hansen /By Røed 20:27, 2 January 2007 (UTC) (Self-photographed) [CC BY-SA 2.5 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5)], via Wikimedia Commons

Pinnekjøtt – „gałązkowe mięso”

Pinnekjøtt to solone i suszone, a czasami wędzone żeberka jagnięce pokrojone w kawałki. W dawnych czasach to danie jednoznacznie kojarzyło się z Bożym Narodzeniem. Obecnie pinnekjøtt nie jest tak popularne na norweskich stołach wigilijnych jak svineribbe, ale nadal pojawia się bardzo często.

Pinnekjøtt w dosłownym tłumaczeniu to „gałązkowe mięso”. Nazywa się tak, ponieważ umieszcza się je nad brzozowymi gałązkami i gotuje na parze. Mięso podawane jest z kiełbaskami oraz purée z ziemniaków i brukwi lub konfiturą z borówek.

Julebrød i risgrøt, czyli Święta na słodko

Oczywiście na świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnych wypieków. Do nich należy julebrød, czyli drożdżowe ciasto pieczone na wzór chleba. Przyprawia się je kardamonem i cynamonem. Do julebrød często dodaje się też rodzynki i skórkę pomarańczową.

Nieodzowną częścią Świąt w Norwegii są ciasteczka – w niektórych domach przestrzega się zasady, że powinno być ich co najmniej siedem rodzajów. Do popularnych należą pepperkaker, czyli norweskie pierniczki, a także peppernøtter – ciasteczka z mąki żytniej z dodatkiem anyżu.

Z kolei risengrynsgrøt, zwany w skrócie risgrøt, to podawany na gorąco pudding, którego składnikami są ryż i mleko. To stare, tradycyjne danie – według legendy właśnie tę potrawę jedzą gnomy, które mieszkają w stodole. Wiele osób na wsi, specjalnie dla tych istot, stawia przed stodołą miskę z risgrøt.

Warto też wspomnieć o zwyczaju związanym z risgrøt. Zgodnie z nim w jednej z misek z puddingiem ukryty jest migdał. Osobę, która na niego trafi, będzie czekać radość i pomyślność.

Świąteczne napitki: gløgg i juleøl

W Norwegii przez cały grudzień pije się gløgg, czyli popularne w Skandynawii grzane wino. Do napoju dodaje się bakalie, przyprawy korzenne, miód i skórkę pomarańczową.

Z okazji świąt Norwegowie warzą także piwo świąteczne (juleøl), które następnie sprzedaje się w butelkach ze specjalnymi bożonarodzeniowymi etykietami.
Reklama
Gość
Wyślij


Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok