Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Sprowadzenie dzieci do Norwegii - Norwegia

Czytali temat:
Robert Kacprowicz arleta mączko Haukooo (1106 niezalogowanych)
14 Posty
Małgorzata R.
(19gosia72)
Wiking
Hej.
Jestem w Norwegii od niedawna, czy ktos moze powiedziec mi czy 15 letnie dziecko ma szanse w szkole w Norwegii i jak to wyglada. On chodzi teraz do ostatniej klasy gimnazjum. Jak tu jest z jezykiem? Do jakiej szkoly musial by pojsc? Pomozcie prosze.
Gosia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
74 Posty
kasia f.
(kasiula77)
Początkujący
witam. Jezeli chodzi o szkole to jeszcze do Undomskole odpowiednik gimnazjum . z jezykiem jest tak ze na poczatek jest w grupie dzieci ktore dopiero ucza sie jezyka itp tak zwany Mottak. A czy jezyka szybko sie nauczy to zalezy od dziecka i nauczyciela , oczywiscie ma nauczyciela dwujezycznego. Jezeli juz bedzie gotowe wtedy idzie do normalnej klasy. Nie jest to takie straszne moj syn mowil plynnie juz po 6 -ciu miesiacach . powodzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-6  
Odpowiedz   Cytuj
352 Posty
Katarzyna Jakubowska
(Katarzyna)
Stały Bywalec
Gosiu,

Ponoć nie w każdym mieście jest ta "przejściowa" klasa zwana mottak, ja w Haugesund mam. Dzieci /14 i 13 lat/ chodzą do niej od miesiąca, chwaląc sobie bardzo naukę, nastawienie i atmosferę. Po tak krótkim czasie zaczynają łapać akcent i wymowę, rozumiejąc coraz więcej tego, co mówią do nich nauczyciele. w tego typu klasie mogą być do roku czasu, często po 6 miesiącach wskakują do zwykłej norweskiej szkoły. Raz w tygodniu mają w poniedziałki godzinę z nauczycielką-Polką, która jest do ich dyspozycji w kwestii powyjaśniania czego, czego nie zrozumieli na lekcjach.

Przed przyjazdem moich dzieci, mąż był zgłosić fakt ich przyjazdu do komuny, podając ich wiek, datę przyjazdu i jakie szkoły w Polsce w danym momencie skończyły.

Dzieci uczą się dużo szybciej niż dorośli, więc nie stresuj się, bo jak pokazuje praktyka, wiele matek miało wątpliwości, które bardzo szybko znikały.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
150 Postów
Nasi znajomi tez od wrzesnia sprowadzili swoje nastoletnie dzieciaki , chwala sobie bardzo , chodza do Undomskole , jes tam grupka obcokrajowcow i sa przygotowywani jezykowo aby przejs do normalnej klasy jak tylko bada umieli sie porozumiec ...,maja takze zajecia z polska nauczycielka , sa bardzo zadowoleni , mimo wczesniejszego stresu ... i chwala sobie bartdzo ... takze powinno byc dobrze ..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Bardzo fajnie, ze tak optymistycznie patrzycie na problem sprowadzenia dzieci pl. do szkoly no. ALE ja jestem sceptyczna ( pisalam o tym gosi ) co do :

- 15 lat tzn. zacznie w 9. klasie z ocenami i egzaminami w bokmål i nynorsk
- dochodza do tego znajomosc ang. - ktory tez jest obowiazkowy na egzaminie pisemnym ( koncowy egzamin w 10. klasie )
- czesto dochodza rowniez inne jez. ( hiszpanski, francuski albo niemiecki - ale to juz jako dodatkowy wybor )
- nie we wszystkich szkolach sa klasy " przejsciowe" i nie we wszystkich szkolach jest dostepny nauczyciel jez.pl. ( ale to akurat uwazam za kwestie pozytywna - u nas w szkole uczniowie z innym jez. ojczystym niz no. sa w "normalnych" klasach i pomagaja im no. nauczyciele w ewent problemach z rozumieniem przedmiotow )
- nie wiem jakim uczniem w pl. jest synek gosi ( chodzi mi przede wszystkim o przedmioty scisle ) ale wiem, ze takie totalne zmiany w tym wieku moga odbic sie na jego psychice tym bardziej, ze on sam nie jest pozytywnie nastawiony do przyjazdu do No.
- oceny z egzaminow koncowych w 10. klasie daja wejsciowke do szkol srednich - zawodowej lub licealnych i szkoda by bylo gdyby ze wzgledu na niewystarczajaca znajomosc jez.no. mial niska srednia i przez to ograniczony wybor szkoly

Ja nie wiem - nie chce radzic - ale warto sie na prawde dobrze zastanowic
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-9  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
łatwo na wszystkim tu doradzac Ale niestety, do Norwegii najlepeij przyjechac jak dziecko ma nie wiecej niz 10 lat, potem to juz jest za pozno ( czasem ) I lepiej zeby ukonczylo liceum w pl, przez ten czas uczylo sie norweskiego i przyjechalo do rodzicow do Norwegii na studia. Chociaz nie taki diabel straszny jak go malują
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Wlasnie cos podobnego do tego co Hilton mowi napisalam gosi - poczekac i zabrac tu w odwiedziny - niech zobaczy moze bedzie bardziej pozytywnie nastawiony do ewentualnej przeprowadzki .

Ale chociaz zeby skonczyl w spokoju szkole w Pl.

????
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Jeszcze myslalam o czyms , co zauwazylam w ciagu lat pracy jako nauczycielka . Dzieci przybywajace tu do no. szkoly z innej kultury edukacyjnej - gdzie zdawanie z klasy do klasy nie jest oczywiste, a relacje pomiedzy uczniem a nauczycielem leza na zupelnie innym planie niz tu - owszem, dostosowuja sie do no. szkoly - na dobre ale i na zle. Czasami nawet przekraczaja bariery no. "normalnosci szkolnej " zgodnie z regola : dajesz im palec a oni biora cala reke .
Czasami kiedys zdolni i odrabiajacy lekcje uczniowie po jakims czasie pobytu w no. szkole opuszczaja sie w nauce - bo przeciez tu nie musza sie az tak przykladac do nauki bo i tak przejda do nastepnej klasy , bo i tak nikt im nic nie zrobi .

Dla dzieci tutaj jest normalnoscia mowienie do wszystkich na ty - dla obcokrajowcow ( tez doroslych ) jest to czesto szokujace. Ale to wlasnie dzieci maja z tym najwiekszy dylemat i dlatego istnieje mozliwosc, ze " palma im odbija "

Takie wlasnie tendencje zauwazylam u dzieci przybylych tu z Kosowa, Francji i Serbii .

Nie latwo dopasowac sie do takich kulturowych roznic .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
14 Posty
Małgorzata R.
(19gosia72)
Wiking
Dzieki za Wasze opinie na temat sprowadzenia nastolatka do no. Teraz dopiero mam dylemat, ale chyba rzeczywiscie bedzie lepiej gdy skonczy szkole w Polsce.Temat nie jest prosty i wymagajacy przemyslen. Jeszcze raz dzieki za odzew.
Pozdrawiam.Gosia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok