Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

trudno o mieszkanie - Norwegia

Czytali temat:
M N Jacek Duda Lolekolek Olga Skalska (1284 niezalogowanych)
140 Postów
Renata nata
(renat35)
Stały Bywalec
Wynajęcie mieszkania w Norwegii, okazało się dla mnie drogą przez mękę, szukam już 3 miesiące , bezkutecznie. Zawsze scenariusz wygląda tak samo, znajduję odpowiedni lokal, mąż biegnie na "casting" a potem nastaje długa cisza. Pewnie gdybym miała mniejsze wymagania co do warunków w jakich mogę mieszkać nie było by aż tak źle, ale niestety tak nie jest i nie mogłam brać wszystkiego. Dziś kolejny "casting" może tym razem się uda . Opowiedzcie o swoich doświadczenia w poszukiwaniu i wynajęciu mieszkania, to będą cenne informacje dla szukających
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fazi)
Wiking
11 to liczba moich jak to nazwalas castingow!po kazdym takim spotkaniu scenariusz taki sam,prosze zostawic telefon odezwiemy sie! nigdy nie czekalem na ten telefon i na drugi dzien bieglem na nastepne spotkanie!to chyba jedyna droga do wynajecia mieszkania tutaj.w sumie miesiac poszukiwan,bez angielskiego,norweski w stopniu -1 ale udalo sie.mysle ze duzy wplyw na to czy norwedzy sie zdecyduja wlasnie na nas ma nasza sytuacja tutaj-stala praca,status itd.wlasciciele mieszkania w ktorym mieszkam zadzwonili do mojego szefa aby jak to sie mowi zaciagnac jezyka wiec tez dobrze jest miec kogos takiego chetnego do pomocy ktory potwierdzi ze nie jestesmy przypadkowymi ludzmi i chcemy mieszkac dluzej niz pare miesiecy.bylem jeszcze potem z kolega na paru visningach i zawsze padalo pytanie jak dlugo zamierza pan mieszkac? coz cala reszta chyba zalezy od naszego uroku osobistego,nie spotkalem sie z jakas wyrazna niechecia w stosunku do mnie jako polaka czy samotnego faceta,zawsze ludzie byli mili i otwarci.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
140 Postów
Renata nata
(renat35)
Stały Bywalec
Nasza misja poszukiwawcza dalej trwa, szef pomaga, chodzimy na "castingi" nie czekając na odpowiedzi, ale dalej nic, dziś był kolejny, tym razem chcieli nas przyjąć ale stan techniczny mieszkania był tak tragiczny, że nie mogłabym tam zamieszkać z dziećmi (głównie z powodu okien) no i cena jak za wypasioną chatę. Jutro kolejna rozmowa, kiedyś w końcu musi się udać , najważniejszy optymizm, tak mówią
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
854 Posty
BEATA K
(B.K.)
Maniak
Jak to czytam to dochodze do wniosku że jestem szczęściarą...pierwsza gazeta,pierwsze ogłoszenie,jeden telefon szefa i ...za dwa dni miałam domek z podwojnym garażem i ogrodem,odremontowany...i mieszkam trzy lata...norwedzy wybrali nas z 12 ofert..mamy całkowity luz,widzę ich tylko jak przywożą rachunki a i wtedy nie wchodzą tylko z doskoku..właścicielka załatwiła mi nawet prace,szkołe dla dzieci....a później sie dowiedziałam,że preferowali rodzinę z dziećmi,bo własnie chodziło im o kogoś kto tu zakotwiczy na dłużej...życzę szczęścia w dalszych poszukiwaniach i pozdrawiam...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(katrin)
Wiking
Nam też się udało szybciutko znaleźć mieszkanko,pierwsze które było jeszcze kończone bo nowy budynek i mieszkamy już rok powodzenia w znalezieniu mieszkania.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
365 Postów

(alma78)
Stały Bywalec
Ja chyba też muszę mieć ogromne szczęście , szybko znalazłam mieszkanie a właścicielka cieszyła się , że wynajmuje rodzinie . Mieszkanko zadbane , ładne i duże . Właścicieli w ogóle nie widuję .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
45 Postów
Irek Stolarski
(IrekStolarski)
Nowicjusz
Muszę powiedzieć, że też miałem może dużo szczęścia, ale na spotkaniu o wynajęcie mieszkania konkurowałem z trzema rodzinami i mieszkam już ponad rok.
Mieszkam z żonką i dwoma szkrabkami na 200 m2 z działką i garażem a właściciele odwiedzają nas dwa razy w roku.
Życzę powodzenia w poszukiwaniach
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
140 Postów
Renata nata
(renat35)
Stały Bywalec
mam nadzieję , że na zakończenie wątku, tez będę mogła pochwalić się dobrymi nowinami.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
45 Postów
Irek Stolarski
(IrekStolarski)
Nowicjusz
Życzę Ci jak najszybszego znalezienia tego mieszkania.

Głowa do góry!!! Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
140 Postów
Renata nata
(renat35)
Stały Bywalec
Jutro kolejny wielki dzień, powiem jak było, i wielkie dzięki za wsparcie , , dobre słowo w cenie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok