Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pasientgebyr for manglende oppmøte/avbestiling - Norwegia

Czytali temat:
Dupek Stary Dariusz Borowiec mart enty Kasia K Magdalen@ Adam Kwiatkowski Onty_Ja_Gabriel_3. Emil Moderator Natalia Ad (1667 niezalogowanych)
23 Posty
Dariusz Borowiec
(Darekluk)
Wiking
Temat zapewne byl juz poruszany ale nie moge niczego znalezc na forum.
Jak w tytule "Pasientgebyr for manglende oppmøte/avbestiling", tydzien temu dostalem informacje, ze kilka dni wczesniej nie zglosilem sie na konsultacje do kliniki oraz rachunek na 702 korony. Konsultacja ta byla zamowiona przez fastlege i czekalem cierpliwie na informacje o terminie. Mam zamiar zaplacic ta kwote oraz zlozyc skarge. Ciekawi mnie czy ktos skladal taka "klage" i jak to sie skonczylo.
Jednoczesnie wczoraj znalazlem w skrzynce pocztowej informacje o kolejnym terminie badania (3 stycznia) i pisemnie anulowalem to spotkanie. Z tego co czytam na stronie norweskiego HELSE dostane kolejny rachunek do zaplacenia. Czy dobrze zrozumialem ten zapis?
Czy ktos moze dysponuje taka przykladowa "klaga"?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1401 Postów
Onty_Ja_Gabriel_3.
(Onty_Ja_Gabriel_3.)
Maniak
Darekluk napisał:
Jak w tytule \"Pasientgebyr for manglende oppmøte/avbestiling\", tydzien temu dostalem informacje, ze kilka dni wczesniej nie zglosilem sie na konsultacje do kliniki oraz rachunek na 702 korony. Konsultacja ta byla zamowiona przez fastlege i czekalem cierpliwie na informacje o terminie. Mam zamiar zaplacic ta kwote oraz zlozyc skarge. Ciekawi mnie czy ktos skladal taka \"klage\" i jak to sie skonczylo.
Jednoczesnie wczoraj znalazlem w skrzynce pocztowej informacje o kolejnym terminie badania (3 stycznia) i pisemnie anulowalem to spotkanie. Z tego co czytam na stronie norweskiego HELSE dostane kolejny rachunek do zaplacenia. Czy dobrze zrozumialem ten zapis?
Czy ktos moze dysponuje taka przykladowa \"klaga\"?
Nie mogłeś tego anulować przez internet?
Niemniej, jeżeli to pismo dotrze na 24 godziny przed terminem, to nie zapłacisz kary.
W tym piśmie, które dostałeś z nowym terminem wizyty, jest napisane w jakim czasie przed wizytą, można anulować dane spotkanie bez dodatkowej opłaty karnej.
Co zaś do zażalenia, to próbować zawsze można, jednak najpierw trzeba tą karę zapłacić by móc następnie się odwoływać.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
23 Posty
Dariusz Borowiec
(Darekluk)
Wiking
Dziekuje za informacje.
Nie moglem gdyz nie mialem informacji w zadnym z serwisow:
digipost.no
my.pasientsky.no
ani na mailu.
Rowniez nie ma informacji na minjournal.no

Poinformuje o wyniku odwolania
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1401 Postów
Onty_Ja_Gabriel_3.
(Onty_Ja_Gabriel_3.)
Maniak
Darekluk napisał:Nie moglem gdyz nie mialem informacji w zadnym z serwisow:
my.pasientsky.no

Ty masz swojego lekarza pierwszego kontaktu w Pasjent Ski?
To gdzie ty mieszkasz i kto jest twoim lekarzem?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Darekluk napisał:
Jak w tytule \"Pasientgebyr for manglende oppmøte/avbestiling\", tydzien temu dostalem informacje, ze kilka dni wczesniej nie zglosilem sie na konsultacje do kliniki oraz rachunek na 702 korony. Konsultacja ta byla zamowiona przez fastlege i czekalem cierpliwie na informacje o terminie. Mam zamiar zaplacic ta kwote oraz zlozyc skarge. Ciekawi mnie czy ktos skladal taka \"klage\" i jak to sie skonczylo.
Czy ktos moze dysponuje taka przykladowa \"klaga\"?

Na informacji o wizycie jest zawsze podany telefon pod ktory mozesz zadzwonic i zmienic termin wizyty lub anulowac. Anulujesz kilka dni prze wizyta, to nic nie placisz.
Pierwsza informacja o twojej wizycie zginela prawdopodonie gdzies na poczcie. Moze nawet szpital zapomnial wyslac. Mozesz sie odwolac, moze oddadza ci te 700,-.
Tu masz opisane, gdze skladasz zażalenie:
helsenorge.no/rettigheter/klageordninger...andre-helsetjenester

Szpitale i specjalisci rzadko uzywaja internetu (sky, digipost czy mail). Wszysko odbywa sie droga listowna. Ja tylko raz w zyciu dostalam zawiadomienie o wizycie u specjalisty przez digipost. Czasmi dostaje sie rowniez przypomnienie o wizycie SMS-em (dzien, dwa przed wizyta), ale to tez nie wszyscy wysylaja.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1401 Postów
Onty_Ja_Gabriel_3.
(Onty_Ja_Gabriel_3.)
Maniak
napisał: Szpitale i specjalisci rzadko uzywaja internetu (sky, digipost czy mail). Wszysko odbywa sie droga listowna. Ja tylko raz w zyciu dostalam zawiadomienie o wizycie u specjalisty przez digipost. Czasmi dostaje sie rowniez przypomnienie o wizycie SMS-em (dzien, dwa przed wizyta), ale to tez nie wszyscy wysylaja. Co prawda to prawda, mój lekarz też tak powiedział, że jego łącze nie działa w tym systemie, jednak zawsze przed daną wizytą, otrzymuję przypominajkę esemesem.
Natomiast szpital z Oslo tylko i wyłącznie listownie, jednak z co najmniej, miesięcznym wyprzedzeniem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok