Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Zwolnienie Lekarskie - Norwegia

1 Post
dingo021
(dingo021)
Wiking
Witam
Jestem nowy na forum i zglaszam sie do Was z pytaniem,
Mianowicie od pol roku jestem pracownikiem kontraktowym w Norwegii mianowicie pracuej w systemie rotacyjnym 2/2 Moje pytanie brzmi jak sie ma sprawa ze zwolnieniami lekarskimi,Czy musze miec ciaglosc pracy w danej firmie? Jak to tu wyglada , mam problem z kolanem i nie jestem w stanie pracowac fizycznie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
158 Postów

(sloka)
Stały Bywalec
dingo021 napisał:
Witam
Jestem nowy na forum i zglaszam sie do Was z pytaniem,
Mianowicie od pol roku jestem pracownikiem kontraktowym w Norwegii mianowicie pracuej w systemie rotacyjnym 2/2 Moje pytanie brzmi jak sie ma sprawa ze zwolnieniami lekarskimi,
Czy musze miec ciaglosc pracy w danej firmie? Jak to tu wyglada , mam problem z kolanem i nie jestem w stanie pracowac fizycznie
Bez złośliwego komentarza które samo ciśnie się na klawiaturę kompa.
Co do zadanego pytania to:
Praca w systemie rotacyjnym, to niestety praca mająca cały czas ciągłość zatrudnienia.
O ile po okresie odpoczynku, wraca się dalej do pracy i to niekoniecznie na to samo stanowisko.
Ponieważ w trakcie bezpośredniej pracy, wypracowuje się więcej godzin niż podstawowa norma tygodniowa wynosząca w Norwegi tylko lub aż 37,5,- godziny tygodniowo, dlatego firmy stosują system rotacyjny by nie starać się o specjalne rządowe zezwolenie na pracę w nadgodzinach.
Okres tzw. wolnego zalicza się do pracy, ponieważ jest to wybieranie czasu za już zapłacone godziny.
Tym samym, masz niestety prawo do korzystania z dóbr takich lub innych związanych z Norweskim Kodeksem Pracy, a zwłaszcza z niezwłocznym zaznajomieniem się z umową o pracę którą to osobiście i bez przymusu świadomie kiedyś tam podpisałeś, a jak widać z zadanego pytania nie masz żadnego pojęcia o systemie w którym przyszło tobie pracować.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok