Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
7 Postów
Bartekbp01
(Bartekbp01)
Wiking
Dobra po kolei.Przepraszam jeżeli coś zamotałem.Tak planuję przyjazd do N swoim samochodem na trzy miesiące, mam też norweską furę ale to nie jest tematem, pytam czy mogę się tym samochodem poruszać legalnie przez ten okres na terenie norwegii, biorąc pod uwagę że w momenicie przyjazdu, bedę w N ponad rok?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
810 Postów
defenderr
(defenderr)
Maniak
jesli umowe o prace masz ponizej 2 lat albo mieszkanie i rodzine w polsce i status pendler
a dokumenty potwierdzajace wozisz w aucie to tak
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
Bartekbp01
(Bartekbp01)
Wiking
defenderr napisał:
jesli umowe o prace masz ponizej 2 lat albo mieszkanie i rodzine w polsce i status pendler
a dokumenty potwierdzajace wozisz w aucie to tak

Dziękuję za odpowiedź. Tak właśnie zrobię.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
21 Postów
Artur Pietrzak
(arturo82)
Wiking
Podłączę się pod temat.

www.toll.no/en/international/polski/poja...ic/pobyt-tymczasowy/

Na tej stronie niby jest wszystko wyjaśnione, ale nie wiem od kiedy się liczy moment "wjazdu" do Norwegii.
Czy od momentu pierwszego przybycia nawet samolotem czy wjazdu autem?
A jeśli lata / jeździ się co jakiś czas do Polski, to moment wjazdu się liczy od tego ostatniego przybycia czy i tak od pierwszego?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Wiking
pamiętaj aby wożone dokumenty wymieniać raz w roku... dotyczy dokumentu potwierdzającego wspólne zameldowanie z żoną /dziećmi przetłumaczone na ang lub nor. oraz aktu małżeństwa /również do rozliczeń podatkowych pendlera muszą być zawsze nowe /
także ilość podróży i biletów nie może być zbyt mała bo dla pendlera i księgowej w rocznym rozliczeniu wystarczą trzy ale dla celnika minimum dwa razy tyle , kiedyś wiele lat temu udałem się do urzędu celnego z tym pytaniem i taką mi własnie udzielili odpowiedź dając druki objaśniające tą kwestię natomiast koledze który był ze mną z tym samym pytaniem , ale nie posiadał rodziny w Polsce i był w No ponad dwa lata kazali natychmiastową wywózkę auta i zakup samochodu na norweskich blachach, pozdrawiam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty
Matti Kart
(Matti Kart)
Wiking
To fajnie że poruszasz ten temat . Ja też dokładnie w tej sytuacji będę co ty. Ale to od konkretnych osób i konkretne tylko doświadczenia można wykorzystać.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok