Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

skierowanie na REZONANS KREGOSŁuPA/PŁATNE?? - Norwegia

59 Postów
Nikolai Stefani
(nikolaistefani)
Nowicjusz
Witam
Dzisiaj byłem u mojego lekarza rodzinnego, który powiedział iż otrzymam skierowanie na rezonans kręgosłupa listownie lub telefonicznie. Pytanie moje brzmi jak długo trzeba czekać na takie badanie i czy to jest płatne?() Czy ktos z was mógłby mi odpowidziec na te dwa pytania. Z góry bardzo dziękuje, pozdrówka
Zgłoś wpis
Oceń wpis:9  
Odpowiedz   Cytuj
59 Postów
Nikolai Stefani
(nikolaistefani)
Nowicjusz
Ijeszcze jedno czy później jeżeli będzie taka potrzeba a mśle że na pewno za korzystanie z fijoterapeuty musze płacić z własnje kieszeni?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:13  
Odpowiedz   Cytuj
26 Postów
Simon B.
(kafel84)
Wiking
Witaj. Za rezonans magnetyczny płacisz sam. Ja dostałem fakturę na 240 kor i powiedziałem, że za to płaci NAV. Więc nic nie zapłaciłem od razu. Prześlę ten rachunek do HELFO i dostanę zwrot. Co do fizykoterapeuty, to ja płacę 400 kor/h, a wystarczą sesje 30min, więc 200 kor. Tu płacę też sam, a póżniej zwraca mi HELFO. Powodzenia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
88 Postów
Pawel x
(MikeP)
Początkujący
Nie rozumiem tutaj piszesz simon ze nav placi za wszystko å w kolejnym poscie piszesz o problemach z sykepenger.
Mam pytanie czy mozna wziasc wyniki od lekarza w celu konsultacji z innym lekarzem ? Obawiam sie ze moj lekarz sprawia mi problemy w leczeniu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
nikolaistefani napisał:
Ijeszcze jedno czy później jeżeli będzie taka potrzeba a mśle że na pewno za korzystanie z fijoterapeuty musze płacić z własnje kieszeni?

Na przeswietlenie(MRI) czeka sie od 2 tygodni do 2 miesiecy, to zalezy gdzie zamowisz sobie usluge. Jak potrzebowalam pilnie, to wybralam Hamar Unilabs, a nie Oslo i czekalam tylko tydzien. Jesli lekarz wyslal w Twoim imieniu skierowanie, to mozesz czekac kilka tygodni.

Placi sie wklad wlasny (egenandel), ktory jest automatycznie rejestrowny na Ciebie w HELFO i kiedy wlasne oplaty przekrocza 2185kr, to przyjdzie poczta Frikort tak1 i do konca roku kalendarzowego nie zaplacisz juz nic.

Fizjoterapia ma swoj oddzielny egenandel ( Frikort tak 2) i wklad wlasny wynosi ok. 2600 kr rocznie. Musisz wtedy korzystac z uslug fizjoterapeuty, ktory ma umowe z HELFO i to on wystawi Ci dokument, ktory wyslesz do HELFO. Frikort tak 2 nie jest rejestrowany automatycznie, nalezy o niego wystapic.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
MikeP napisał:
Nie rozumiem tutaj piszesz simon ze nav placi za wszystko å w kolejnym poscie piszesz o problemach z sykepenger.
Mam pytanie czy mozna wziasc wyniki od lekarza w celu konsultacji z innym lekarzem ? Obawiam sie ze moj lekarz sprawia mi problemy w leczeniu

Oczywiscie, masz prawo wgladu w swoje wyniki i mozesz poprosic o kopie. Mozesz nawet na wlasne zyczenia za kilkadziesiat koron poprosic fastlege o cala swoja historie chorob/wizyt (jurnalen) na CD.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
660 Postów
R. C.
(PACIFIC)
Wyjadacz
Ja za rezonans płaciłem za fizjoterapię nie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
PACIFIC napisał:
Ja za rezonans płaciłem za fizjoterapię nie.

Za darmo i bez kolejki, to przysluguje po operacji. W wiekszosci przypadkow pol roku.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
26 Postów
Simon B.
(kafel84)
Wiking
Witaj. To proste. Otrzymałem decyzję negatywną o zasiłek rodzinny, więc złożyłem Klage. Ta sprawa się toczy niejako osobnym torem. Złożyłem wniosek o przyznanie mi AAP do czasu rozpatrzenia w/w skargi, ponieważ na tą odpowiedż czeka się teraz od 3-6 miesięcy. A żyć trzeba ...
Decyzja czy dostanę AAP (to mi NAV sam zaproponował !) jeszcze trwa. Na tą decyzj€ si€ czeka 3-4 tygodni. A w tej chwili dostaję zasiłek rodzinny do czasu otrzymania AAP. Chyba dobrze wytłumaczyłem ?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
59 Postów
Nikolai Stefani
(nikolaistefani)
Nowicjusz
Witam
Czy posiadacie jakiś kontakt do polskiego terapeuty który współpracuje z Norweskim NFZ w okolicach Drammen/Asker/Oslo.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok