Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Studia w Norwegii - Norwegia

Czytali temat:
Kasia Z (886 niezalogowanych)
1 Post
Agnes Criss
(Criss)
Wiking
Witajcie. W związku z tym, że jestem obecnie w drugiej klasie liceum i rozważam studiowanie prawa w Norwegii chciałabym zadać kilka pytań. Mam nadzieję, że ktoś odpowie i tym samym rozwieje moje możliwości, bo po przeczytaniu dziesiątek stron na ten temat wciąż brakuje mi kilku informacji. Dziękuję z góry.
1. Lepiej będzie w Polsce zdać tylko TOEFL i norweskiego uczyć się już na miejscu czy od razu wziąć się za jakiś certyfikat z norweskiego i zacząć studia po norwesku?
2. Ponoć potrzebna jest tylko zdana matura. I tu pojawia się pytanie - na ile i z czego? Chciałam zdawać podstawową matematykę, polski i angielski, do tego rozszerzony angielski, historię i wos. Jeżeli zdecyduje się na Norwegię dołożę jeszcze rozszerzoną matematykę i polski. Czy te przedmioty wystarczą i na ile mniej więcej musiałabyś je zdać, żeby martwić się o przyjęcie na studia trochę mniej?
3. Czy na taki przedmiot jak prawo, podobnie jak z czymś związanym z np. fizykę, uniwersytety wymagają ocen ze świadectwa maturalnego? A jeśli tam to czy wszystkich, czy tylko tych, które warunkują mój profil i kierunek studiów, tj. wos i historia, ewentualnie angielski? I jeżeli tak to jaka średnia byłaby minimalna?
4. Kiedy najlepiej zaczynać wszelką papierkową robotę? TOEFL chciałabym zdać wiosną tego roku, jeżeli zdecyduję się na coś związanego z norweskim to pewnie wiosną przyszłego roku.
5. Czy bycie laureatem z jakiegoś przedmiotu zwiększa moje szanse na dostanie się na studia?
Trochę tego dużo, ale mam nadzieję, że ktoś rozwieje moje możliwości. Dziękuję serdecznie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
16 Postów
Wiking
Criss napisał:
Witajcie. W związku z tym, że jestem obecnie w drugiej klasie liceum i rozważam studiowanie prawa w Norwegii chciałabym zadać kilka pytań. Mam nadzieję, że ktoś odpowie i tym samym rozwieje moje możliwości, bo po przeczytaniu dziesiątek stron na ten temat wciąż brakuje mi kilku informacji. Dziękuję z góry.
1. Lepiej będzie w Polsce zdać tylko TOEFL i norweskiego uczyć się już na miejscu czy od razu wziąć się za jakiś certyfikat z norweskiego i zacząć studia po norwesku?
2. Ponoć potrzebna jest tylko zdana matura. I tu pojawia się pytanie - na ile i z czego? Chciałam zdawać podstawową matematykę, polski i angielski, do tego rozszerzony angielski, historię i wos. Jeżeli zdecyduje się na Norwegię dołożę jeszcze rozszerzoną matematykę i polski. Czy te przedmioty wystarczą i na ile mniej więcej musiałabyś je zdać, żeby martwić się o przyjęcie na studia trochę mniej?
3. Czy na taki przedmiot jak prawo, podobnie jak z czymś związanym z np. fizykę, uniwersytety wymagają ocen ze świadectwa maturalnego? A jeśli tam to czy wszystkich, czy tylko tych, które warunkują mój profil i kierunek studiów, tj. wos i historia, ewentualnie angielski? I jeżeli tak to jaka średnia byłaby minimalna?
4. Kiedy najlepiej zaczynać wszelką papierkową robotę? TOEFL chciałabym zdać wiosną tego roku, jeżeli zdecyduję się na coś związanego z norweskim to pewnie wiosną przyszłego roku.
5. Czy bycie laureatem z jakiegoś przedmiotu zwiększa moje szanse na dostanie się na studia?
Trochę tego dużo, ale mam nadzieję, że ktoś rozwieje moje możliwości. Dziękuję serdecznie.

S tego co przeczytalem na tym forum, a jest tego pelno, to jak nie masz tu rodziny lub 50tys zlotych na koncie na jeden rok nauki, to mozesz sobie wybic z glowy studia w tym kraju.
Idac dalej, zle zaczynasz szukac, zacznij moze od konkretnych uczelni na kturych chcesz studowac w norvegi tu kazda uczelnia ma swoje wymagania.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Kasia Z
(kasiaklm)
Wiking

Zeby studiowac w Norwegii z matura z innego kraju, musisz udokumentowac znajomosc angielskiego (na przyklad zdajac egzamin TOEFL) ale rowniez musisz udokumentowac znajomosc j. norweskiego.
Wiecej informacji na temat jak to zrobic znajdziesz tu -> www.nokut.no/Documents/NOKUT/Artikkelbib...ments_GSU_140312.pdf

Dokument ktory jest ci potrzebny to "Swiadectwo Dojrzalosci Liceum Ogolnoksztalcacego or Swiadectwo Dojrzalosci Liceum Zawodowego or Swiadectwo Dojrzalosci Technikum or Swiadectwo Dojrzalosci Srednie Studium Zawodowe", wiec nie ma to wiekszego znaczenia jaka mature wybierzesz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
Nie trzeba zdawac testu TOEFL, jezeli mialo angielski min. 7 lat jako drugi jezyk na poziomie szkol: podstawowych i licaealnych. Drugie wyjscie, zdany egamizn maturalny z angieslkiego na poziomie rozszerzonym. Inne mozliwosci certyfikaty: FCE, CAE, CPE, IELTS.

Linki:
www.samordnaopptak.no/info/utenlandsk_ut...ptakskrav/index.html

www.samordnaopptak.no/info/utenlandsk_ut...utdanning/index.html

Dodatkowo sa inne wymagania, pieniadze na kazdy rok nauki w kwocie: 98tys koron. Wszytko znajdziesz na stronie do ktorej umiescilem linki, dodatkowo sa tam podane przeliczniki punktow z matury na oceny w Norwegii.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok