w zeszłym roku Polacy kupili zafałszowane produkty oraz pochodzące z niewiadomego źródła o wartości prawie 59 mld zł. Dwa lata temu rynek ten był wart nieco ponad 57 mld zł, a w momencie wejścia naszego kraju do UE - 40-44 mld zł.
Podrabianie i fałszowanie żywności odbywa się na coraz większą skalę, bo nadal nie prowadzi się walki z szarą strefą. Na dziesięć wykrytych przypadków dziewięć spraw jest umarzanych przez prokuratury ze względu na niską szkodliwość czynu - zauważa Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności.
Dowodem na to są poważne afery, do których doszło w ostatnich dwóch latach, a w których nie ukarano winnych.
Czytaj więcej na biznes.interia.pl/wiadomosci/news/w-pols...p;utm_campaign=other
Podrabianie i fałszowanie żywności odbywa się na coraz większą skalę, bo nadal nie prowadzi się walki z szarą strefą. Na dziesięć wykrytych przypadków dziewięć spraw jest umarzanych przez prokuratury ze względu na niską szkodliwość czynu - zauważa Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności.
Dowodem na to są poważne afery, do których doszło w ostatnich dwóch latach, a w których nie ukarano winnych.
Czytaj więcej na biznes.interia.pl/wiadomosci/news/w-pols...p;utm_campaign=other