Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Berodual - Norwegia

Czytali temat:
Ewelina Dorula Agnieszka Sobczak I... xxx Grzegorz B szalkos@wp.pl Piotr Kogut nal Natalka O (4599 niezalogowanych)
6 Postów
Klaudia aa
(Klaudia1234)
Wiking
Orientuje sie ktos, czy mozna w Oslo kupic berodual do nebulizacji?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Klaudia aa
(Klaudia1234)
Wiking
prosze o szybka odpowiedz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
imie nazwisko
(dzustam)
Wiking
Ja sie tam nie znam ale znalazlam jakies tabletki musujace na zap.oskrzeli,ktore mozesz kupic w aptece Bronkyl 200 mg brusetabletter 25 stk stosuje sie je do przewleklego zapalenia oskrzeli.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Klaudia aa
(Klaudia1234)
Wiking
Dzieki
ale staram sie nie uzywac syropow, ani zadnych lekow doustnych szczegolnie jesli chodzi o dzieci...
a ten berodual to wlasnie dla dziecka...

chyba tu nie kupie... wiec trzeba bedzie z Polski sprowadzic...
a moze sa jakies inne leki do nebulizacji o podobnym skladzie...?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
17 Postów
Wiking
Leki tego typu dostaniesz raczej tylko na receptę. Mój syn ostatnio zażywał Atrovent do inhalatora. Pomógł mu (przy okazji wizyty lekarz zrobił małemu badania pod kontem astmy/alergii)...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Klaudia aa
(Klaudia1234)
Wiking
No moje czorty astmy i alergii nie maja, tzn alergie maja, ale nie objawia sie kaszlem...
badania bedziemy powtarzac, ale w Polsce... tu jakos nie mam pelnego zaufania do lekarzy... po ostatniej wizycie znajomej, ktora poszla do lekarza z prawie 40 stopniowa goraczka, bolem stawow i miesni i silnym kaszlem... lekarz jej przepisal paracetamol, bo od antybiotyku sa wymioty, biegunki i reakcje nieporzadane... ehh
dzieki e.lwira za nazwe leku, jak nie sprowadze barodualu to bedziemy probowac...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
Klaudia1234 napisał:
No moje czorty astmy i alergii nie maja, tzn alergie maja, ale nie objawia sie kaszlem...
badania bedziemy powtarzac, ale w Polsce... tu jakos nie mam pelnego zaufania do lekarzy... po ostatniej wizycie znajomej, ktora poszla do lekarza z prawie 40 stopniowa goraczka, bolem stawow i miesni i silnym kaszlem... lekarz jej przepisal paracetamol, bo od antybiotyku sa wymioty, biegunki i reakcje nieporzadane... ehh
dzieki e.lwira za nazwe leku, jak nie sprowadze barodualu to bedziemy probowac...

I dobrze zrobił, w Polsce antybiotyki są nadużywane.Przeziębień i chorób wirusowych nie leczy się antybiotykami.

PS
Znaczna cześć norweskich lekarzy ukończyła uczelnie medyczne w Polsce.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Jak nie bylo zakazenia bakteryjnego, to niby na co miala dostac ten antybiotyk ?
Nawet w Polsce juz swiadomosc w tym temacie wzrosla, jeszcze pare lat temu, to na byle katar czy "przeziebienie" - sruuu i antybiotyk. Na goraczke, to jest wlasnie paracet (lub podobne) i duzo wody do picia

Co do alergii, to moj najmlodszy mial tu kontynuowane leczenie rozpoczete w Polsce. Lekarz zlecil jeszcze raz dluga liste alergenow do sprawdzenia dzieciak dostawal wszystko co trzeba
W marcu dostawalismy przypomnienie od lekarza, ze pora wstawic leki przed sezonem
Na dodatek mial te leki za darmo Za te same, kiedys w Polsce musialam ostro bulic

Leki, ktorych Ty szukasz, w Norwegii sa wylacznie na recepte. I to wcale nie dziwi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
17 Postów
Wiking
Mój też nie ma ani zakażenia bakteryjnego ani wirusa nie złapał, był przebadany pod kontem astmy i alergii - nic nie znaleźli. Mały przez miesiąc miał tak dużo śluzu w gardle i w nosie że codziennie w szkole wymiotował. Kaszel miał nieduży, płuca czyste - własnie inhalacje z Atroventu pomogły. Mi również przeszło po kilku zastosowaniach. Lekarz stwierdził że mały tak reaguje na duze skoki temperatury - na zewnątrz - 10, -20 a w klasie + 25 - sauna...

A co do paracetu i opieki - 2 lata temu tak leczyli małego paracetem że po 3 dniach zaczeło sie już lekkie zapalenie oskrzeli. Teraz mój fastlege słucha mnie i wie, że jak mówie że paracet nie pomoze to nie pomoże i przepisuje dodatkowo jakiś syrop lub coś innego. Za antybiotykami nie jestem - mój syn ostatni raz dostał je 5 lat temu, w wieku 2 lat...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Klaudia aa
(Klaudia1234)
Wiking
Ja za antybiotykiem tez nie jestem, no chyba, ze w ostatecznosci... dlatego inhaluje dzieci, a jezeli syrop to tylko homeopatyczny
w Polsce takie leki tez sa na recepte... chcialam sie dowiedziec czy w ogole cos takiego moge tu dostac, zebym idac do lekarza wiedziala czego moje dziecko potrzebuje...
syropy nigdy im nie pomagaly... dlatego stosyje inhalacje i nasz lekarz w Polsce o tym wie... antybiotyk stosujemy dopiero kiedy zmiany na plucach lub oskrzelach sa duze, bo juz nie raz wychodzilismy z chorob dzieki inhalacja i domowym sposoba...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok