Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

mam problem z mieszkaniem - Norwegia

Czytali temat:
Anna Pawlak (1251 niezalogowanych)
7 Postów
Mirosław Filandt
(mirasdt)
Wiking
mam takie pytanie od roku prosze sie wlasciciela o kontrakt bo piierwszy miałem na dwa miesiące i rok mieszkam bez kontraktu znalazłem teraz mieszkanie z kontraktem ichce sie wyprowadzic a gosciu mi powiedział ze mam mu zaplacic za 3 miesiace za czynsz chodzi tez oto ze stracilem prace i niestac mnie zeby placic bo jestem na zasilku czy jak sie wyprowadze to bede mial jakies problemy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
Mirosław Filandt
(mirasdt)
Wiking
mirasdt napisał:
mam takie pytanie od roku prosze sie wlasciciela o kontrakt bo piierwszy miałem na dwa miesiące i rok mieszkam bez kontraktu znalazłem teraz mieszkanie z kontraktem ichce sie wyprowadzic a gosciu mi powiedział ze mam mu zaplacic za 3 miesiace za czynsz chodzi tez oto ze stracilem prace i niestac mnie zeby placic bo jestem na zasilku
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
141 Postów

(Saandra)
Stały Bywalec
z tego co sie orientuje to normalne ze właściciel woła od Ciebie 3 miesięczna kaucje, rozumiem ze woła o te pieniądze przyszły właściciel a nie obecny
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
Mirasdt, powedz temu aktualnemu wlascicelowi, ze zanim mu zapalcisz za 3 miesiace, to najpierw zglosisz w skatt, ze nie dal ci umowy. On narobi w gacie, bo musialby zaplacic taki podatek i taka kare za to ze wynajmowal na czarno, ze by mu sie to nie oplacalo. Mam nadzieje, ze kase mu wplacales na konto? To wtedy mozesz mu tak powiedziec. I juz nic nie bedzie od ciebie chcial

A jak dawales mu do reki, to mozesz sie wyprowadzic jak go nie bedzie, tylko pamietaj ze trzeba zawsze miec tzw." Podkladke", zeby on ci nie narobil swinstwa. Wysylasz do niego list za potwierdzeniem odbioru, ze rezygnujesz z jego uslug, bo od roku przygrywa w bambuko, ze nie daje kontraktu a obiecuje itp. a na tej podstawie ty do niczego wobec niego nie jestes zobowiazany.
Powinienes tak to zalatwic, bo juz wczesniej miales u niego umowe. Acha, a wplacales depozyt?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
Mirosław Filandt
(mirasdt)
Wiking
nie przyszły tylko obecny
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Umowa ustna jest tak samo wiazaca jak i pisemna jezeli obydwie strony sie na to zgadzaly: paragraf 1-4 w husleieloven: www.lovdata.no/all/tl-19990326-017-001.html#1-4
Ciezko przy tym udowodnic, ze domagales sie kontraktu pisemnie.

Jezeli przy tym wynajmowany lokal jest czescia domu wlasciciela (np. poddasze) i jest on mniejszy niz polowa calego domu - to wlasciciel nie musi placic zadnego podatku od wynajmu. Wiec straszenie zgloszeniem do urzedu podatkowego w tym przpadku nic nie da.

Z drugiej strony jak sie wezmiesz i wyprowadzisz, to nie wiem co wlasciciel mieszkanie moze zrobic, oczywiscie oprocz zatrzymania depozytu. Na policje cie nie poda, bo policja sie takimi sprawami nie zajmuje i nawet nie beda chcieli przyjac zgloszenia. Moze zglosic sprawe do forbukerrådet - lecz watpie czy oni sie tym zajma. Forbrukerråde zajmuje sie sprawami tylko wtedy jak wszystko jest jasne i wszystko latwo udowodnic - czyli musialby byc pisemny kontrakt, wplaty do banku, itp. A jak nic nie ma i wszystko tylko ustnie zalatwiane i placone na reke - to i ciezko cos udowodnic - wiec forbrukerrådet tym sie tez nie zajmie. W sumie jedyne co wlasciciel moze zrobic to zatrudnic adwokata - a przy cenach jakie sobie adwokaci zycza jest to malo prawdopodobne.

Wiec podsumowujac mysle, ze mozesz sie wyprowadzic kiedy chcesz bez zadnego placenia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
Mirosław Filandt
(mirasdt)
Wiking
nie niechciał zadnego depozytu aha i on stwierdzil dzisiaj ze kontrakt sie sam automatycznie przedluza
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
Mirosław Filandt
(mirasdt)
Wiking
pieniadze wplacalem na konto a na starej umowie mam 2 miesieczne wypowiedzenie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
Elise napisał:
Umowa ustna jest tak samo wiazaca jak i pisemna jezeli obydwie strony sie na to zgadzaly: paragraf 1-4 w husleieloven: www.lovdata.no/all/tl-19990326-017-001.html#1-4
Ciezko przy tym udowodnic, ze domagales sie kontraktu pisemnie. .

Szkoda tylko ze w praktyce tak nie jest. Znam osobiscie kilka osob, ktore myslaly ze umowa ustna jest tak samo wiazaca jak pisemna i potem drogo za to zaplacily. Za swoja wiare w uczciwosc norweska. Oczywiscie nie wszyscy tak postepuja. Ale uczciwy czlowiek podpisuje z klientem normalna umowe, a w przypadku jaki tu jest nie wymaga 3 czynszow.
Pisalam w innym watku o mieszkaniu, ze tacy cwani wlascicele czesto wykorzystuja sytuacje, ktore sami stwarzaja, a potem niczego nie swiadomy Polak po 4 miesiacach otrzymuje fakture za remont lazienki z poprzedniego mieszkania ( fakt z zycia moich bliskich). To jest dopiero niespodzianka, szczegolnie ze zapomnial juz gdzie mieszkal poprzednio.
A jezeli chodzi o podatek od wynajmu, to kazdy mowi ze nie placi, a rzeczywistosc wyglada inaczej. Noirwegowie bardzo lubia chwalic swoj kraj i opowiadac jakie to u nich sa wspaniale ulgi, pomoc socjalna, zyczliwosc
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
mam dla ciebie jak zwykle dobra wiadomość -- znaj moje serce stary i że chciało mi się trochę pogrzebać

otóż wedle prawa , jeśli nie została zawarta żadna umowa na piśmie tj wynajem mieszkania ,,leiekontrakt,, to najemca mieszkania czyli ty ma prawo zadecydować o czasie wypowiedzenia mieszkania >

czyli już ci mówię -- piszesz ,, oppsigelse av husleie ,, że wypowiadasz wynajem mieszkania dnia ...(tego i tego ) i tyle

najemca ma prawo pobrać opłatę za 3 miesiące najmu jedynie w tedy kiedy została zawarta umowa na piśmie i zostało to w niej uwzględnione , lub jeśli została zawarta jakakolwiek umowa na piśmie co do wynajmu mieszkania .

tu wszystko pisze :

www.lovdata.no/all/tl-19990326-017-009.html#9-4
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok