ulv72 napisał:
Tak.
Ale wiele zmienilo sie juz "na lepsze" dla obcokrajowcow. Wczesniej trzeba bylo miec pierwsze umowe o prace i dopiero wtedy trzeba bylo sie starac o pozwolenie na prace w politi.Teraz jest tak, ze:
Jesli jest to nowo przybyla osoba do Norwegii, moze teraz wg przepisow maksymalnie 3 miesiace byc bez pozwolenia na prace z policji.. Okres tych 3 miesiecy jest przez Norwegow traktowany jako wystarczajacy czas, w ktorym powinno sie znalezc prace i po jej znalezieniu starac sie o pozwolenie na jej wykonywanie. Ale jesli taka osoba znajdzie prace juz np. po miesiacu i dostanie umowe o prace, lepiej isc od razu na policje z podaniem o pozwolenie na prace.
A jesli chodzi o osoby pracujace w Norwegii, ktore juz maja wczesniejsze pozwolenie, tylko traci ono swa waznosc - to rowniez trzeba starac sie o nowe i je dostac. I tu radze zabrac sie za to co najmniej 4 tygodnie przed utrata waznosci starego pozwolenia. To o tyle wazne, ze jest tzw. ciaglosc, nie ma zadnej przerwy i nie zaczyna sie jakby "od zera" w przypadku, jak sie komus stare pozwolenie skonczy i taki ktos sobie przegapi to o iles tam dni.
I jeszcze maly tpis`n`trick :
Nowoprzybyla osoba do Norwegii moze przepisowo 3 miesiace przebywac tutaj bez pozwolenia w poszukiwaniu pracy.
Ale... jesli ta nowoprzybyla osoba zarejestruje sie w NAV jako szukajaca pracy, wtedy wg przepisow moze byc tutaj 6 miesiecy bez pozwolenia !
no ok!
ale sprecyzuję nie chodzi mi o pozwolenie na pobyt tylko o pozwolenie na pracę, rozumiem że opholtstilagelse czy jak sie to tam pisze nadal jest wymagane???. Generalnie chodzi mi o to że pierwsze pozwolenie na pracę miałem na rok ono wygasło miesiąc temu. Byłem akurat na etapie szukania pracy więc co logiczne nie byłem na politi żeby to zalatwiac nowe bo nie bylo podstaw. teraz pracuję ale nie mialem czasu tego zalatwic czy muszę to zrobić?