Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

POZWOLENIE NA PRACĘ - Norwegia

1 Post

(piechniczek)
Wiking
Witam, być może temat już był poruszany, jednak nie mogę znaleść nigdzie odpowiedzi. A pytanie jest następujące:

Czy nadal jest wymagane posiadanie z policji pozwolenia na pracę w norwegi??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-6  
Odpowiedz   Cytuj
1485 Postów
Darek ...
(ulv72)
Maniak
Tak.
Ale wiele zmienilo sie juz "na lepsze" dla obcokrajowcow. Wczesniej trzeba bylo miec pierwsze umowe o prace i dopiero wtedy trzeba bylo sie starac o pozwolenie na prace w politi.Teraz jest tak, ze:

Jesli jest to nowo przybyla osoba do Norwegii, moze teraz wg przepisow maksymalnie 3 miesiace byc bez pozwolenia na prace z policji.. Okres tych 3 miesiecy jest przez Norwegow traktowany jako wystarczajacy czas, w ktorym powinno sie znalezc prace i po jej znalezieniu starac sie o pozwolenie na jej wykonywanie. Ale jesli taka osoba znajdzie prace juz np. po miesiacu i dostanie umowe o prace, lepiej isc od razu na policje z podaniem o pozwolenie na prace.

A jesli chodzi o osoby pracujace w Norwegii, ktore juz maja wczesniejsze pozwolenie, tylko traci ono swa waznosc - to rowniez trzeba starac sie o nowe i je dostac. I tu radze zabrac sie za to co najmniej 4 tygodnie przed utrata waznosci starego pozwolenia. To o tyle wazne, ze jest tzw. ciaglosc, nie ma zadnej przerwy i nie zaczyna sie jakby "od zera" w przypadku, jak sie komus stare pozwolenie skonczy i taki ktos sobie przegapi to o iles tam dni.

I jeszcze maly tpis`n`trick :

Nowoprzybyla osoba do Norwegii moze przepisowo 3 miesiace przebywac tutaj bez pozwolenia w poszukiwaniu pracy.
Ale... jesli ta nowoprzybyla osoba zarejestruje sie w NAV jako szukajaca pracy, wtedy wg przepisow moze byc tutaj 6 miesiecy bez pozwolenia !
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
854 Posty
BEATA K
(B.K.)
Maniak
I jeszcze jedno...a każde wezwanie musi dana osoba okazać,ze ma sie z czego utrzymać przez ten okres i gdzie mieszkać...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1654 Posty
ka mi
(kami)
Maniak
ulica błotna numer zachlapany
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(piechniczek)
Wiking
ulv72 napisał:
Tak.
Ale wiele zmienilo sie juz "na lepsze" dla obcokrajowcow. Wczesniej trzeba bylo miec pierwsze umowe o prace i dopiero wtedy trzeba bylo sie starac o pozwolenie na prace w politi.Teraz jest tak, ze:

Jesli jest to nowo przybyla osoba do Norwegii, moze teraz wg przepisow maksymalnie 3 miesiace byc bez pozwolenia na prace z policji.. Okres tych 3 miesiecy jest przez Norwegow traktowany jako wystarczajacy czas, w ktorym powinno sie znalezc prace i po jej znalezieniu starac sie o pozwolenie na jej wykonywanie. Ale jesli taka osoba znajdzie prace juz np. po miesiacu i dostanie umowe o prace, lepiej isc od razu na policje z podaniem o pozwolenie na prace.

A jesli chodzi o osoby pracujace w Norwegii, ktore juz maja wczesniejsze pozwolenie, tylko traci ono swa waznosc - to rowniez trzeba starac sie o nowe i je dostac. I tu radze zabrac sie za to co najmniej 4 tygodnie przed utrata waznosci starego pozwolenia. To o tyle wazne, ze jest tzw. ciaglosc, nie ma zadnej przerwy i nie zaczyna sie jakby "od zera" w przypadku, jak sie komus stare pozwolenie skonczy i taki ktos sobie przegapi to o iles tam dni.

I jeszcze maly tpis`n`trick :

Nowoprzybyla osoba do Norwegii moze przepisowo 3 miesiace przebywac tutaj bez pozwolenia w poszukiwaniu pracy.
Ale... jesli ta nowoprzybyla osoba zarejestruje sie w NAV jako szukajaca pracy, wtedy wg przepisow moze byc tutaj 6 miesiecy bez pozwolenia !

no ok!

ale sprecyzuję nie chodzi mi o pozwolenie na pobyt tylko o pozwolenie na pracę, rozumiem że opholtstilagelse czy jak sie to tam pisze nadal jest wymagane???. Generalnie chodzi mi o to że pierwsze pozwolenie na pracę miałem na rok ono wygasło miesiąc temu. Byłem akurat na etapie szukania pracy więc co logiczne nie byłem na politi żeby to zalatwiac nowe bo nie bylo podstaw. teraz pracuję ale nie mialem czasu tego zalatwic czy muszę to zrobić?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1485 Postów
Darek ...
(ulv72)
Maniak
Tak, dokladnie jak napisalem pozwolenie na prace dalej jest wymagane i dotyczy rowniez osob, ktore mieszkaja i pracuja tu juz od danego czasu i ktorym to poprzednio wydane na dany okres pozwolenie skonczylo sie.
W twoim przypadku - idz jak najszybciej na policje i zloz podanie o kolejne pozwolenie. Miesiac przerwy to juz jest sporo. I napewno w celu dalszej pracy i pobytu tutaj musisz je miec, nowe, aktualne i na kolejny okres czasu. Powinienes dostac juz teraz spokojnie na 5 lat.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(piechniczek)
Wiking
ulv72 napisał:
Tak, dokladnie jak napisalem pozwolenie na prace dalej jest wymagane i dotyczy rowniez osob, ktore mieszkaja i pracuja tu juz od danego czasu i ktorym to poprzednio wydane na dany okres pozwolenie skonczylo sie.
W twoim przypadku - idz jak najszybciej na policje i zloz podanie o kolejne pozwolenie. Miesiac przerwy to juz jest sporo. I napewno w celu dalszej pracy i pobytu tutaj musisz je miec, nowe, aktualne i na kolejny okres czasu. Powinienes dostac juz teraz spokojnie na 5 lat.

no to wiem juz prawie wszystko. Powiedz mi jeżeli wiesz jakie dokumenty musze mieć ze sobą
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1485 Postów
Darek ...
(ulv72)
Maniak
A tutaj to szybciej mnie glowa rozboli niz przypomne sobie co to ja im dawalem ostatnio uaktualnialem 2 lata temu

ale napewno : dowod osobisty lub paszport lub - jesli to jest kolejne to zakladam,ze jestes tu juz na tyle dlugo,ze masz swoj numer personalny - fødsleregisternummer i karte debetowa jakiegokolwiek banku - wtedy to powinno wystarczyc : wiem, ze ja mialem jakis druk ze swojej firmy odnosnie mojego w niej zatrudnienia ale kompletnie nie pamietam jak to sie nazywalo ; i tyle, nic wiecej nie mialem o ile pamietam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(piechniczek)
Wiking
no to senkju ULV72. Jeszcze małe pytanko masz jakieś doświadczenie z rejestracją auta na norweskich blachach???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
1485 Postów
Darek ...
(ulv72)
Maniak
Rejestracja auta na norweskich blachach - czyli mam rozumiec, ze kupiles auto "norweskie", czyli juz tutaj zarejestrowane.

Wiec jesli chodzi o rejestracje takiego auta to zyczylbym sobie i wszystkim Polakom aby tak bylo w naszym kraju.
Ja kupowalem juz 4 razy auta norweskie tutaj i to jest naprawde przyjemnosc. Wiec wyglada to tak, ze :
- kupujesz od Norwega/Autosalonu auto, piszecie umowe na jednym jedynym papierku, wasze dane, dane autka itd.
- te umowe (kopie) sprzedajacy (a mozesz i ty) wysyla do Statens Vegvesen poczta, mozna isc samemu do najblizszej placowki
- ty od natychmiast mozesz tym autem jezdzic
- w ciagu kilku dni dostaniesz zastepcza karte wozu
- do okolo dwoch tygodni dostaniesz 2 karty wozu - jedna musisz miec w aucie obowiazkowo a druga w domu obowiazkowo

i tyle

co najfajniejsze - nie zmieniasz zadnych tablic rejestracyjnych, nie musisz nawet osobiscie chodzic do SV, wystarczy poczta

no i oczywiscie ubezpieczenia autka tez jest wazne
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok