Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
1 Post

(piechniczek)
Wiking
kupilem auto ktore bylo wyrejesrowane. zrobilem przegląd 500 NOK mam do opłaty 1529 NOK za blachy + ubezpieczenie jeszce nie wiem ile ale chodzi mi o podatek drogowy. Czy jest on zawarty w opłacie rejestracyjnej tej 1529 czy jeszcze jest to dodatkowa oplata
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1485 Postów
Darek ...
(ulv72)
Maniak
A czyli kupiles wyrejestrowane auto. Wiec powiem ci tak, ze na bank i 100% to nie dam glowy, ale na 99% to jestem prawie pewny, ze oplata rejestracyjna 1529 kr, o ktorej piszesz nie ma nic wspolnego z podatkiem drogowym. I co z tego wynika bedziesz musial go zaplacic tez. Ja mialem 4 rozne auta w ciagu 5 ostatnich lat i placilem drogowe miedzy 1900 a 2700 kr. Te 2700 to placiclem teraz, w tym roku. Nie wiem czy podatek drogowy tez jest zroznicowany marka,wiekiem itd. auta jak rejestracja ale napewno nie bedzie wieksza jak te 2700 kr. Raczej powinna byc mniejsza, zwlaszcza ze kupiles teraz a jest juz prawie wrzesien na karku. Standartowo "drogowe" przychodzi do placenia koniec stycznia/luty z terminem na marzec kazdego roku.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(katrin)
Wiking
Ja kupiłam w tym roku autko, płaciłam podatek drogowy 3200 koron.Jest zróżnicowany,ale nie wiem od czego to zależy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1564 Posty
Maniak
W zeszłym roku kupiłem wyrejestrowany samochód. Jako, że nie minął rok od wyrejestrowania mogłem odebrać stare tablice. Przed odbiorem musiałem wykonać EU kontroll; ubezpieczyć samochód; opłacić podatek drogowy ok. 3100 różnicowany w zależności od przeznaczenia pojazdu, wielkości, rodzaju paliwa, diesel droższy jeżeli nie ma filtra cząstek stałych zamontowanego fabrycznie; opłatę rejestracyjną ok. 1600, jest ona zróżnicowana wiekiem samochodu; oraz 1200 przy odbiorze tablic.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
36 Postów
jarek dxxxx
(jarus376)
Nowicjusz
ja ostatnio załatwiałem pozwolenie na prace i musialem przedstawic paszport umowe o prace i wypełnic formularz w ciagu 1,5 m-ca przyszło i mam wazne na 5 lat a to moje 1 pozwolenie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
www.finn.no/finn/car/regtax
przy rejestracji samochod musi miec wazne EU kontrol i ubezpieczenie,oraz oplacony årsagvift.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(SAS)
Wiking
jarus376 napisał:
ja ostatnio załatwiałem pozwolenie na prace i musialem przedstawic paszport umowe o prace i wypełnic formularz w ciagu 1,5 m-ca przyszło i mam wazne na 5 lat a to moje 1 pozwolenie

Dodatkowo musialem pokazac odcinki wyplat za caly ubiegly rok a ostatnie 3 zostaly zabrane przez urzedniczke.
Chyba to jednak zalezy gdzie sie to zalatwia i na kogo sie trafi
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
nowa broszura dla ubiegajacych sie o pozwolenie.
www.udi.no/upload/Spraak/Polsk/FaktaarkEuEosPolsk.pdf
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
37 Postów
Daniel Szozda
(Patel)
Nowicjusz
ulv72 napisał:
A tutaj to szybciej mnie glowa rozboli niz przypomne sobie co to ja im dawalem ostatnio uaktualnialem 2 lata temu

ale napewno : dowod osobisty lub paszport lub - jesli to jest kolejne to zakladam,ze jestes tu juz na tyle dlugo,ze masz swoj numer personalny - fødsleregisternummer i karte debetowa jakiegokolwiek banku - wtedy to powinno wystarczyc : wiem, ze ja mialem jakis druk ze swojej firmy odnosnie mojego w niej zatrudnienia ale kompletnie nie pamietam jak to sie nazywalo ; i tyle, nic wiecej nie mialem o ile pamietam

Pozwolę sobie odświeżyć ten wątek.

8 Stycznia wygasa mi pierwsze pozwolenie na pobyt w No własnie zabrałem się za przedłużanie tego zezwolenia i mam kilka pytań:

- Na jakim druku się przedłuża? (GP-2721 czy GP-7028)
- Czy Paszport jest wymagany do przedłużenia, można przedłużyć to na podstawie innego dokumentu tożsamości? Pytam o to ponieważ mój paszport jest ważny do Lipca 2010 a chciałbym teraz przedłużyć na 5 lat.

z góry dzieki za pomoc
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Wypełniasz ten sam wniosek co poprzednio i nie zaznaczasz ze chcesz na 5 lat, tylko zaznaczasz "inne" . zadne inne dokumenty nie sa potrzebne, tylko ksero paszportu lub dowodu osobistego, lub karty bankowej norweskiej. Teraz nie ma juz pozwolen, tylo rejestracja bezterminowa. O warynkach pisalam w innym watku "co oni wyprawiają"czy cos takiego.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok