oleńka84 napisał:
Zmieniłam nazwisko w Polsce mam po mężu i chce je uaktualnić w Norwegii ponieważ tutaj ciągle mam panieńskie. Folkeregistret ma informacje że wyszłam za mąż teraz muszę jeszcze zmienić nazwisko na to które już obowiązuje w Polsce
Jezeli Folkeregistret ma informacje ze wyszlas za maz, to zrob tak, jak napisala daris.
Tu masz link bezposredni:
www.regjeringen.no/nb/dep/jd/dok/Veiledn...dring.html?id=450610
Pobierz (najlepiej) .pdf, wypelnij, i wyslij do Folkeregistret. Mozna to takze zlozyc w Skatteetaten, lub UDI.
Dobrze uzasadnij przyczyne zmiany nazwiska - podkresl, ze nazwisko juz zmienilas w Polsce, i chcesz uaktualnic dane. Wiaze sie to z tym, ze wg tutejszego prawa, jezeli dane nazwisko nosi mniej niz 20 osob zarejestrowanych w Norwegii, to beda oni musieli wyrazic zgode, zebys przyjela takie nazwisko. Oczywiscie Ciebie to nie dotyczy, ale aparat biurokratyczny moze nie zrozumiec o co chodzi..

Taak z doswiadczenia..

Paszportu z nowym nazwiskiem jeszcze miec nie musisz, oni dobrze wiedza ile trzeba sie nablagac o apostille, maja prawo sprawdzic natomiast, czy zlozylas wniosek o nowy paszport... i dobrze tyle przynajmniej zrobic, nawet w konsulacie. Jezeli masz tlumaczenie aktu malzenstwa, mozesz dodac w formie zalacznika, data nie gra roli.