Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
40 Postów
Magdalena BB
(basitek)
Nowicjusz
Dzieki ze odpisales ,nie wiedzialam o takiej mozliwosci .Czlowiek cale zycie sie uczy . Udanego urlopu .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
68 Postów

(Unnskyld)
Początkujący
Wreszcie cos zostalo zalatwione pozytywnie i brawa dla basitek, ktora wykazala sie dobra znajomoscia rzeczy.

Oczywiscie sa rozne kontrakty o prace i niektore zawieraja overtid a na niektorych stanowiskach overtid jest wliczony w czas pracy czyli nieplatny a nadgodziny sa dobierane w postaci wolnych dni (avspasering).

Tu wiele zalezy od specyfiki stanowisk pracy i branzy.

Fajnie, ze udalo sie to wyjasnic... pozdrawiam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Rafał Kielczyk
(mypear)
Wiking
Witam a ja mam takie pytanko czy w przypadku gdy na umowie nie ma mowy o żadnych nadgodzinach, czy jednak nadgodziny się należą??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
4104 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
mypear napisał:
Witam a ja mam takie pytanko czy w przypadku gdy na umowie nie ma mowy o żadnych nadgodzinach, czy jednak nadgodziny się należą??
jesli nie jestes rotacyjny to tak.

www.arbeidstilsynet.no/artikkel.html?tid=92397

i dalej:

www.arbeidstilsynet.no/binfil/download2.php?tid=98535

caly kodeks pracy!!!!!
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Yatsek napisał:mypear napisał:
i dalej:
caly kodeks pracy!!!!!

Nie
Mieszaj
Gościowi
w
Głowie ....
---
ponieważ nie do końca tak jest jak zapodałeś ...
---
Wszystko zależy od Interpretacji ... pracy powyżej standardowego etatu dziennego w zależności od zawodu ... !!!
---
A tego Nie Podano ... !!!
Jak zwykle ... hauknięcie i tyle .
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
4104 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
Gabriel napisał:
i dalej:
caly kodeks pracy!!!!!

Nie
Mieszaj
Gościowi
w
Głowie ....
---
---
Wszystko zależy od Interpretacji ... pracy powyżej standardowego etatu dziennego w zależności od zawodu ... !!!
---

jesli gosc nie pracuje w systemie rotacyjnym... i jesli pracuje wiecej niz ma w kontrakcie to ma nadgodziny!!!!!
w kodeksie pracy jest tez wyraznie napisane ze praca w nadgodzinach nei moze byc norma, dlatego Ci co dluzej pracuja lataja na dluzej do ojczyzny, i maja avspasering, dlatego nie maja nadgodzin... wszystko jest w kodeksie pracy... i nie wazne czy gosc pracuje w sklepie na budowie w myjni samochodowej czy w biurze... to nie istotne... w norwegii obowiazuje 37,5 godzinny tydzien pracy!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
1165 Postów
Prz Jar
(PJo)
Maniak
Yatsek napisał:
Gabriel napisał:
i dalej:
caly kodeks pracy!!!!!

Nie
Mieszaj
Gościowi
w
Głowie ....
---
---
---

jesli gosc nie pracuje w systemie rotacyjnym... i jesli pracuje wiecej niz ma w kontrakcie to ma nadgodziny!!!!!
w kodeksie pracy jest tez wyraznie napisane ze praca w nadgodzinach nei moze byc norma, dlatego Ci co dluzej pracuja lataja na dluzej do ojczyzny, i maja avspasering, dlatego nie maja nadgodzin... wszystko jest w kodeksie pracy... i nie wazne czy gosc pracuje w sklepie na budowie w myjni samochodowej czy w biurze... to nie istotne... w norwegii obowiazuje 37,5 godzinny tydzien pracy!!

Właściwie to 40 godzinny tydzień pracy zgodnie z przepisami prawa pracy
Natomiast czy bedzie to37,5 czy 35 lub39 regulują to juz umowy zbiorowe lub same firmy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Yatsek napisał:... jesli gosc nie pracuje w systemie rotacyjnym...
... i jesli pracuje wiecej niz ma w kontrakcie to ma nadgodziny!!!!!

NIE DO KOŃCA JEST TO PRAWDA ... !!! .
Ponieważ .
Jeżeli dany proces technologiczny nie wymaga ciągłości pracy , to można dalej pracować za obopólną zgodą stron , a jednak nie będzie taka praca traktowana jako Nadgodziny , a jedynie jako praca dodatkowa ... !!!
Pomimo tego iż będzie prowadzona dalej , w tym samym miejscu i dniu ...
I taki też jest zapis dotyczący form pracy .
---
Nie każda Firma ma zgodę na zatrudnianie pracowników w Nadgodzinach o które trzeba wystąpić do Urzędu ... !!!
Dlatego też , często widać obrazek , jak majster prosi Norwegów o zostanie dłużej , lecz na zwykłych zasadach a Oni się nie zgadzają i idą do domu
A na ich miejsce wchodzą Emigranci nie do końca rozumiejący tej różnicy ...
PÓŹNIEJ natomiast mają obiekcje ... i pretensje , że nie rozumieli zwykłego Polecenia ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
Bolek Lolek
(lolekk)
Wiking
Witam wszystkich i proszę bez wyzwisk z góry dziękuję

Mam problem z moim szefem.Sprawa jest totalnie zagmatwana dlatego nie będę się zagłębiał w szczegóły.Otrzymałem stawkę miesięczną fast lonn 24 000 koron brutto.I po 3 miesiącach zorientowałem się że nie mam płacone za nadgodziny ani wyjazdy w trasę ciężarówką.Chciałbym się tylko upewnić w tym że te pieniądze mi się należą.Byłem wczoraj w biurze ale nie było szefa.Sprawa wyszła na jaw w połowie byłego miesiąca i miała zostać wyjaśniona-nie została.Dlatego nim zacznę pracę w tym miesiącu jadę się upomnieć o kasę.Z góry dzięki za odpowiedź

Byłem,gadałem i On mówi że umówiliśmy się na stałą stawkę i za nadgodziny nie będę miał zapłacone.Oczywiście na nic takiego się nie umawiałem-mało tego dalej nie otrzymałem kontraktu.Się robi podobno- oczywiście nim podpiszę zabiorę go do przeanalizowania.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
lolekk napisał:
Witam wszystkich i proszę bez wyzwisk z góry dziękuję
Mam problem z moim szefem.Sprawa jest totalnie zagmatwana dlatego nie będę się zagłębiał w szczegóły.Otrzymałem stawkę miesięczną fast lonn 24 000 koron brutto.I po 3 miesiącach zorientowałem się że nie mam płacone za nadgodziny ani wyjazdy w trasę ciężarówką.Chciałbym się tylko upewnić w tym że te pieniądze mi się należą.Byłem wczoraj w biurze ale nie było szefa.Sprawa wyszła na jaw w połowie byłego miesiąca i miała zostać wyjaśniona-nie została.Dlatego nim zacznę pracę w tym miesiącu jadę się upomnieć o kasę.Z góry dzięki za odpowiedź
Byłem,gadałem i On mówi że umówiliśmy się na stałą stawkę i za nadgodziny nie będę miał zapłacone.Oczywiście na nic takiego się nie umawiałem-mało tego dalej nie otrzymałem kontraktu.Się robi podobno- oczywiście nim podpiszę zabiorę go do przeanalizowania.

W dużym skrócie twój przypadek opisałem właśnie powyżej .
Twój szef ogólnie ma niestety rację ... ! .
Nieznajomość prawa pracy , nie zwalnia od podjętej prawnie odpowiedzialności ...
---
To twoim obowiązkiem było wyegzekwować Jasną Umowę z Pełnym zakresem Obowiązków !
---
TERAZ żadne twoje tłumaczenie , nie ma prawnej racji bytu .
---
Umowa mogła być pisemna lub ustna , obie są sobie równe .
---
Nikt nie nakazywał tobie pracować w "nadgodzinach" o ile faktycznie były one konieczne .
Ponieważ mogłeś je normalnie resetować w czasie miesięcznego rozliczenia .
---
Ponadto , co ty rozumiesz pod pojęciem pracy w nadgodzinach , jako Legalny Kierowca z kartą kierowcy ??? .
---
PYTAM się całkiem POWAŻNIE ...
---
Uważaj byś nie miał problemów z Inspekcją Drogową jak szef podpuści kontrolerów ... !!! .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok