Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

norwegia,a inne kraje - Norwegia

Czytali temat:
(3702 niezalogowanych)
12 Posty
Anna G.....a
(Fruzia)
Wiking
Po ok.10 latach pobytu w stanach planujemy z mezem wyjazd do norwegii na stale.Czy ktos moze byl w tych dwoch krajach i potrafi opisac roznice?Jak jest w norwegii ze znalezieniam pracy( b.dobry ang) legalnej dla mezczyzny i kobiety(ktos na forum napisal ze legalne na sprzatanie lub przy opiece dla kobiety graniczy z cudem).
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Bo graniczy , niestety. A z angielskim szukajcie pracy w Anglii raczej. W Norwegii jezykiem przydatnym jest norweski. Pwodzenia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty
Anna G.....a
(Fruzia)
Wiking
z tad co wiem to wiekszosc ludzi tam mieszkajacych wlada tym jezykiem,na pewno bedzie trzeba sie uczyc tez jezyka norweskiego,ale kto przed przyjazdem znal juz ten jezyk?!Czy kobiety pracujace przy opiece,sprzataniu itp.pracuja u was nielegalnie,rozumiem,ze dla pracodawcy to jest uciazliwe placenie wszystkich podatkow,ubezpieczenie itd.alez drugiej strony strach przed urzedami.Co z hotelarstwem (pokojowki),jaka jest szansa znalezienia pracy?,w tym przypadku raczej wszystko przebiegalo by legalnie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
68 Postów

(Unnskyld)
Początkujący
Ciezko porownac te dwa kraje bo roznice sa kolosalne.

Ja nie rozumiec waszego toku myslenia zwlaszcza o uciazliwosciach podatkowych pracodawcow.

To jakies kompletne bzdury...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(ankaper)
Wiking
Fruzia napisał:
z tad co wiem to wiekszosc ludzi tam mieszkajacych wlada tym jezykiem,na pewno bedzie trzeba sie uczyc tez jezyka norweskiego,ale kto przed przyjazdem znal juz ten jezyk?!Czy kobiety pracujace przy opiece,sprzataniu itp.pracuja u was nielegalnie,rozumiem,ze dla pracodawcy to jest uciazliwe placenie wszystkich podatkow,ubezpieczenie itd.alez drugiej strony strach przed urzedami.Co z hotelarstwem (pokojowki),jaka jest szansa znalezienia pracy?,w tym przypadku raczej wszystko przebiegalo by legalnie

Kobiety pracujące w Norwegi przy opiece, sprzątaniu itp. pracują w Norwegi legalnie i utrzymują czasami dwójkę lub trójkę dzieci samotnie (bez męża). Znam kilka takich osobiście.
Skąd pomysł o uciążliwości płacenia podatków, ubezpieczenia przez pracodawców?
Musisz jeszcze wiele nauczyc się o Norwegi.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty
Anna G.....a
(Fruzia)
Wiking
Pominmy podatki i ubezbieczenia. Widze ze odnosnie legalnej pracy dla kobiet jest podzielona.
Dzieki ANKAPER za odpowiedz.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2842 Posty
iksiński igrek
(retier1)
Maniak
A ja sobię patrzę na twojego nicka i dochodzę do jednego twoje pytania są adekwatne do tego co on sugeruje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(ankaper)
Wiking
Czy można wiedziec gdzie pracujesz i jaki masz zawód Ty i Twój mąż? I nie mogę się powstrzymac od pytania, dlaczego po 10 latach w Stanach Zjednoczonych macie zamiar się przeprowadzic? Nie musisz odpowiadac, ale ciekawosc mnie po prostu zje. Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty
Anna G.....a
(Fruzia)
Wiking
Moj maz pracuje na wykonczeniach wnetrz a ja pracuje na tz.domku, jestesmy tutaj nielegalnie i sa male szanse na legalizacje wiec z tad ten pomysl o przeniesieniu sie do kraju w ktorym bedziemy mogli pracowac legalnie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(ankaper)
Wiking
Chodzi mi także o wyuczone zawody, na które macie papier. Albo doświadczenie zawodowe poświadczone świadectwem pracy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok