Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

JAKIE SZANSE? JAK ZACZAC? PROSZE O RADY S O S .... - Norwegia

Czytali temat:
Rafał Gadomski Jacek MArcinkowski Agnieszka Zamecka Milena Mis Marlena Szostek Innect Olek123 Karolina B Qubik28 (5374 niezalogowanych)
1 Post

(balsza)
Wiking
WITAM!

JSTEM NNOWY NA FORUM, WIEC PROSZE O WYROZUMIALOSC.
PLANUJE EMIGRACJE DO NORWEGII, CHCIAL BYM SIE JEDNAK DOWIEDZIEC JAK WYGLADA SYTUACJA NA RYNKU PRACY Z MOIMI KWALIFIKACJAMI. MIESZKAM 6 LAT W UK. PRACOWALEM TU JAKO FITTER MECHANIK (montarz maszyn w sektorze produkcyjnym), ASSEMBLY WORKER (czesci do samolotow), SHEET METAL WORKER (aluminium). MAM DOBRY ANGIELSKI (chce podjac nauke norweskiego), REFERENCJE, UPRAWNIENIE NA WUZKI WIDLOWE, PRACUJE Z RYSUNKAMI TECHNICZNYMI, BEZ NALOGOW, PRAWO JAZDY KAT B, W POLSCE PRACOWALEM WE FIRMIE KTORA PRODUKOWALA SZAFY ENERGETYCZNE, PRZEZ 9 LAT. OBECNIE PRACUJE W JAPONSKIEJ FIRMIE SHARP (uk), PRZZY PRODUKCJI PANELI SOLARNYCH, JAKO MONTER, OBSLUGUJE MASZYNY, ORAZ TESTER.
BARDZO BYM PROSIL O JKIES INFO NA TEMAT PRACY Z MOIMI UMIEJETNOSCIAMI W NORWEGII, JAK ZACZAC MOZE WIECIE GDZIE MOGL BYM SZUKAC, PYTAC, WYSLAC CV, MOZE WIE KTOS GDZZIE AKURAT POTRZEBA PRACOWNIKOW W SEKTORZE PRODUKCYJNYM, METALURGICZNYM, MECHANICZNYM?
BEDE W NORWEGII ZA 5 TYG, CHCIAL BYM COS SIE DOWIEDZIEC NA TEMAT PRZED WYJAZDEM.
BARDZO DZIEKUJE I CZEKAM NA ODZEW. MARCIN
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(balsza)
Wiking
WIDZE LAS CHETNYCH RAK SMUTNE....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
www.careerjet.no/

www.mojanorwegia.pl/forum/view/praca%2c_...ukajacych_pracy.html

dużo linków w tym drugim jest zawartych i większość po norwesku niestety.
Temat pracy średnio co dwa dni tu ktoś porusza więc nie licz na las rąk.
Jak poczytasz troche wątki archiwalne to zobaczysz że jest lipa.
Ze znajomością angielskiego to szybciej znajdziesz pracę przez agencje rekrutujące poza NO, choć tutejsze nie wszędzie wymagają norweskiego, ale większość tak.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(balsza)
Wiking
SUPER! DZIEKUJE!!! HYY LIPA?? ILU POLAKOW PRZYJECHALO DO NRWEGII I JUZ MOWILO BIEGLE PO NORWESKU??? OD CZEGOS TRZBA ZACZAC.... MOGL BYM PROSIC O JAKIES NAMIARY NA AGENCJE PRACY NA TERENIE NORWEGII, GDZIE MOGE SIE ZACHACZYC NA POCZATEK Z MOIM FACHEM??? NIE CHCE ZACZYNAC Z ADECCO LUB IM PODOBNYMI, A NOREWSKIEGO ZACZNE SIE UCZYC NIEBAWWEM, BEDE ZA MIES W OSLO I OKOLICACH ZE BY SIE ROZEJZEC ALE NIE WIEM GDZIE MOGE SZUKAC??? DZIEKUJE ZA CYNK I PROSZE O WIECEJ INFO. POZDRAWIAM.....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
2840 Postów
iksiński igrek
(retier1)
Maniak
balsza napisał:
SUPER! DZIEKUJE!!! HYY LIPA?? ILU POLAKOW PRZYJECHALO DO NRWEGII I JUZ MOWILO BIEGLE PO NORWESKU??? OD CZEGOS TRZBA ZACZAC.... MOGL BYM PROSIC O JAKIES NAMIARY NA AGENCJE PRACY NA TERENIE NORWEGII, GDZIE MOGE SIE ZACHACZYC NA POCZATEK Z MOIM FACHEM??? NIE CHCE ZACZYNAC Z ADECCO LUB IM PODOBNYMI, A NOREWSKIEGO ZACZNE SIE UCZYC NIEBAWWEM, BEDE ZA MIES W OSLO I OKOLICACH ZE BY SIE ROZEJZEC ALE NIE WIEM GDZIE MOGE SZUKAC??? DZIEKUJE ZA CYNK I PROSZE O WIECEJ INFO. POZDRAWIAM.....

Najpierw mówisz że od czegoś trzeba zacząć,potem zaś że z adecco i im podobnymi nie chcesz zaczynać. Najlepiej było by pewnie jakby ci ktoś dał konkretny namiar i kazał się powołać na niego W Angli też tak zaczynałeś? Powodzenia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
HMMM a tak niesmialo zapytam-dlaczego po 6 latach w UK z dobra praca chcesz przyjechac na niepewne tutaj? Tak kazdy jakos zaczynal ale co 3 czy 5 lat temu bylo jeszcze norma dzisiaj jest nie dopuszczalne. Adecco? Podejrzewam ze polowa ludzi tutaj to wlasnie adecco i inni wiec co w nich zlego?
Inna sprawa-wpisz w przegladarke przemysl norweski i dla porownania przemysl angielski a bedziesz wiedzial dlaczego nie ma lasu rak z ofertami pracy dla Ciebie. Czy wiesz jaka Norwegia jest duza? Ilu ma mieszkancow? Poczytaj archiwum forum,nie tylko tego,poczytaj a bedziesz wiedzial czego sie mozna spodziewac.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(balsza)
Wiking
DLACZEGO CHCE SIE PRZENIESC DO NORWEGII? DLATEGO ZE PO 6CIU LATACH TU, MAM PROBLEM ZE SPLACANIEM KREDYTU NA DOM, SYTULACJA Z PRACA JEST B ZLA, 2 MILIONY LUDZI BEZ PRACY..... ZNALEZIENIE STALEJ PRACY ZA NORMALNE PIENIADZE GRANICZY Z CUDEM ZYCIE JEST COAZ DROZSZE. NORWEGIA OD KILKU LAT JEST UZNANA ZA NAJLEPSZY KRAJ DO ZYCIA NA SWIECIE, JEST PRZED AUSTRALIA ITP.... JAK SIE WYPOWIADALEM O ADECCO, TO MIALEM NA MYSLI ZE NIE CHCE ZALATWIAC PRACY PRZEZ POSREDNIKA Z POLSKI, MOZE SIE MYLE??? DLA TEGO POWSTAL MOJ POST, PROSZE O RADY OD LUDZI KTORZY SA W NORWEGII BO WY "TUBYLCY" WIECIE NAJLEPIEJ. JA TEZ JAK ZACZYNALEM 6 LAT TEMU W UK NIC NIE WIEDZIALEM O TYM KRAJU, TERAZ NIE MA WIEKSZYCH TAJEMNIC PRZE DEMNA....
JA TYLKO CHCE ZYC NORMALNIE, MIEC PRACE, NIE MARTWIC SIE O JUTRO CZY KOLEJNY RACHUNEK.........
DZIEKUJE ZA UWAGI I POPROSZE O WIECEJ INFO
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Myśle, ze jezeli zamieszkasz w Norwegii, to dopiero bedziesz miał problem z rachunkami. Na prace "u Norwega" bez jezyka norweskiego nie licz. A te bajki ze Norwegia jest uznana za najlepszy kraj do zycia... to jest w pewnym sensie bajka wyssana z palca.
Niestety , bez posrednikak typu adecco raczej sie nie obędzie.
Mam pytanie - jakim sposobem zamierzasz zaczac uczyc sie norweskiego tu na miejscu? Wiesz ile kosztuje miesieczny kurs na ktorym przyswajasz podstawy???? A z czego masz zamiar zapłącić 3 mieieczny depozyt mieszkniowy plus czynsz ? Jak zamierzasz wynając mieszkanie? "Tubylcy" szukają mieszkania po 2 miesiace i jesli mają referencje to znajdują.
Bez konkretnej pracy aby w Norwegii przezyc miesiac musisz miec sporo gotówki na poczatek.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

()
Wiking
NORWEGIA OD KILKU LAT JEST UZNANA ZA NAJLEPSZY KRAJ DO ZYCIA NA SWIECIE, JEST PRZED AUSTRALIA ITP....

to wiedz jeszcze że te statystyki przeczytało wielu przed tobą i jest trudno o pracę . jak będziesz długo szukał i nic nie znajdziesz to nawet przy wejściu do biura adecco będziesz się nisko kłaniał .
ofert najwięcej jest na http://www.finn.no i http://www.nav.no
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(balsza)
Wiking
UCZYC JEZYKA MOGE SIE SAM, WYSTARCZY MI STYCZNOSC Z NORWEGAMI.... TERAZ MAM METLIK W GLOWIE, WIDZE ZE RODACY TU NARZEKAJA NA NORWEGIe, ZE NIE MA PRACY, MIESZKANIA SIE SZUKA PO 2 MIESIACE ITP.... MYSLALEM ZE TEN KRAJ JEST PRZYJAZDNIE NASTAWIAONY DLA OUTSIDERow, NIE WIEM CO MAM MYSLEC WIEM ZE RECESJA NIE DOTCHLA NORWEGII ZBYTNIO, WIDZE DUZO OGLOSZEN W NEC IE NA PL I UK SORONACH. WIEC JAK JEST JEST SENS MYSLEC O PRZENOSINACH DO NORWEGII? CZY SIEDZIEC W UK I CZEKAC NA LEPSZE CZASY? JAK WAM SIE ZYJE? JEST DOBRZE CZY NIE? CO MYSLEC??? CO DO DEPOZYTU I CZYNSZU TO SPOKOJNA GLOWA....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok