Witam. Spotkała mnie niemiła sytuacja która wygląda następująco. W maju otrzymałem umowę o pracę, była to moja pierwsza wizyta i praca w Norwegii. Pracodawca powiedział, że niezbędny będzie numer personalny. Zostałem umówiony w skatte, przedstawiłem komplet dokumentów czyli: kontrakt, paszport, dowód osobisty, wypełniłem wniosek. Mężczyzna z obsługi skattu potwierdził zgodność procedury po czym oznajmił, że mam czekać na list pocztowy w którym będzie mój nr personalny. Czekałem 2 tyg i nie otrzymałem nr. Później zostałem przeniesiony w inny region Norwegii, pracodawca wciąż wymagał nr personalnego więc udałem się do pobliskiego skattu. Po wytłumaczeniu sytuacji pracownikowi skattu otrzymałem dokument przedstawiający moje poprawne dane osobowe lecz z błędnym adresem zameldowania w Norwegii. Przedstawiłem pracodawcy owy dokument po czym stwierdził, że mogę pracować i obecny nr nie stanowi problemu w dalszej pracy i wypłacie wynagrodzenia. Po tygodniu wypowiedziałem umowę z pewnych przyczyn a pracodawca potwierdził, że w dniu wypłaty poborów przeleje mi pieniądze na Polskie konto. Po tym okresie otrzymałem wiadomość, że sekretarka nie jest w stanie określić wysokości podatku który mnie obejmuje. Czy jest ktoś w stanie podpowiedzieć jak to jest możliwe, że otrzymuje dokument z numerem personalnym i nie mogą zlokalizować mnie w systemie skattu? Jak mam to załatwić? Problem jest o tyle skomplikowany, że obecnie jestem w Polsce i w najbliższym czasie nie zanosi się na wyjazd do Norwegii.
5 Lat, 10 Miesięcy temu