Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Odliczenie 10% ,a rodzina w Norwegii - Norwegia

Czytali temat:
szymon75wlkp (1899 niezalogowanych)
2 Posty
Beate Kar
(Beate)
Wiking
Tak jak w temacie , mam pytanie czy jeśli rodzina już mieszka tez w Norwegii( cały 2009 rok ) to tez można skorzystac z podatku 10%.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
312 Posty
M D
(Mikael)
Stały Bywalec
Tak

Utlendinger har de to første årene i Norge krav på standardfradrag på 10 prosent av brutto lønn, maks 40.000 kroner.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
Z odliczenia 10% moze skorzystac kazdy w przeciagu 2 lat od nabycia prawa rezydenta podatkowego w norwegi.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Beate Kar
(Beate)
Wiking
dzieki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
Wystarczy że wpiszesz takie magiczne zdanie w punkcie5.0 tilleggsopplysninger (Selvangivelse)
"Krever standardfradag med 10% av brutt lønn"
i to wystarczy do d zwrotu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
A nie w punkcie 3.3.7????Przypadkiem.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bad harry)
Wiking
Zuzu po kursie w szaflarach jeszcze nie czyta tak biegle w podpunktach
punkt 5 to są adnotacje dodatkowe , ale przypuszczam że też przejdzie
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
Wpisała mi to osoba co sie podobno na tym zna. "zabecalowałe" za to troszkę koronek więc liczę że przejdzie
(paru znajomych dostało całkiem fajne zwroty w zeszłym roku, więc nie mam podstaw żeby nie wierzyć)
Jak ktoś ma jakieś zastrzeżenia to może coś podpowiedzieć.
Wszystkich co tu znam to się rozliczają na innych zasadach(żonaci, więc chciałbym się upewnić jeśli to jakiś "stor fajl"
Ja to nie mam punku 3.3.7 (w wersji papierowej) więc chyba tylko 5.0 pozostaje a na alltinn nie sprawdzałem tego jescze

P.S. kurs w szaflarach był fajny 4 tygodnie w górach, sierpień i w siatkę można było pograć, a i do zakopanego blisko raz to byłem nawet na pieszo na Krupówkach poza tym że 7-15 norweski w nieklimatyzowanym kontenerze
Jednak nic co do rozliczenia podatkowego tam sie nie dowiedziałem, więc zielony w tej kwestii jestem jeszcze i trzeba się posiłkować usługami osób trzecich (ale to chyba się opłaci ze względu na ewentualne korzyści)
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
107 Postów
Kasia kkkkk
(Kosacha)
Początkujący
Z tego co mi wiadomo to z 10% ulgi mozna skorzystac przez pierwsze dwa lata pobytu ale wtedy wiele innych ulg juz nie obowiazuje i poprostu nie zawsze sie to oplaca. Trzeba np. wybrac pomiedzy tymi 10% a 'minstefradrag'.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
Tak -na papierku sa punkty tylko te w ktorych urzad mogl wpisac cyferke jakakolwiek.Punktow jest iles a kazdy punkt ma podpunkty np 3.3 i 3.3.1 itd wiec jaki sens mialoby drukowanie 15 kartek papieru. Tak w pisujac w punkcie 5. formulke i dodajac przed nia wlasnie 3.3.7 rozliczenie w wersji papierowej napewno przejdzie ale o wiele prosciej jest znajac podstawy norweskiego wyslac to rozliczenie droga elektroniczna. Zaznaczam ze mozna je wysylac ile tylko nam sie chce do konca terminu rozliczenia(30 kwiecien)np gdy sie pomulimy wysylamy nastepny poprawiony,potem przypomina nam sie ze mamy jeszcze cos do odliczenia i znowu wysylamy.
Kosacha ma racje,odliczajac ulge standartowa tracimy prawo do innych odliczen(prawie wszystkich choc czytajcie objasnienie ktore dostalismy z rozliczeniem).
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok