Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
szymon75wlkp (1899 niezalogowanych)
1 Post

(bad harry)
Wiking
a jak KzK wysyła załaczniki ( czyli udokumentowanie odliczeń ) pocztą czy zatrzymuje i czeka jak by wezwali na kontrol
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
krolestwo za konia napisał:
Tak -na papierku sa punkty tylko te w ktorych urzad mogl wpisac cyferke jakakolwiek.Punktow jest iles a kazdy punkt ma podpunkty np 3.3 i 3.3.1 itd wiec jaki sens mialoby drukowanie 15 kartek papieru. Tak w pisujac w punkcie 5. formulke i dodajac przed nia wlasnie 3.3.7 rozliczenie w wersji papierowej napewno przejdzie ale o wiele prosciej jest znajac podstawy norweskiego wyslac to rozliczenie droga elektroniczna. Zaznaczam ze mozna je wysylac ile tylko nam sie chce do konca terminu rozliczenia(30 kwiecien)np gdy sie pomulimy wysylamy nastepny poprawiony,potem przypomina nam sie ze mamy jeszcze cos do odliczenia i znowu wysylamy.
Kosacha ma racje,odliczajac ulge standartowa tracimy prawo do innych odliczen(prawie wszystkich choc czytajcie objasnienie ktore dostalismy z rozliczeniem).

Dzieki za podpowiedź KzK sprwadziłem na altinn.no i faktycznie tam to się znajduje. (zeznanie poszło przynajmniej na znaczkach zaoszczędziłem)
(mój papierowy wpis by pewnie przeszedł ale teraz to jest pewniejsze)
Co do rozliczania się w taki sposób jak ja to zrobiłem sprawa jest prosta i wyboru raczej nie ma(ugift) , jednak w przypadku osób z rodziną lepiej udać sie do kogoś kto zajmuje się rozliczeniami podatkowymi bo można wtedy wiecej stracić niż ta opłate za rozliczenie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
bad harry napisał:
a jak KzK wysyła załaczniki ( czyli udokumentowanie odliczeń ) pocztą czy zatrzymuje i czeka jak by wezwali na kontrol
Kzk nie wysyla zalacznikow nigdy bo to jest wyraznie napisane na pierwszych stronach objasnienia. Trzymac do kontroli. 10 lat
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bad harry)
Wiking
te objaśnienia pominąłem
to jeszcze Kzk może wie w który odnośnik wpisać prąd . chyba sumuje się go do wynajmu mieszkania
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
33 Posty
sylwek Malishito
(simontl)
Nowicjusz
hej mam takie pytanie jak jest z odlicczeniem mieszkanie jezeli mieszkam z rodzina w no i pracuje teraz 4ty rok slyszalem plotki ze nie mozna odliczyc mieszkania
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
simontl napisał:
hej mam takie pytanie jak jest z odlicczeniem mieszkanie jezeli mieszkam z rodzina w no i pracuje teraz 4ty rok slyszalem plotki ze nie mozna odliczyc mieszkania
A na jakiej podstawie chcesz odliczyc mieszkanie? Status pendler?

Nie znam sie na podatkach,raczej czytam tylko to co mnie dotyczy.W tej broszurze jest naprawde fajnie wszystko wyjasnione.Wiem wiem ale ja tez siedzialem ze slownikiem,kompem i bog wie czym jeszcze zanim doczytalem sie do konca co moge a co nie. Odliczyc mozna wszystko co tylko zechcemy wpisac jak nie skontroluja to napewno wyplaca ale czy te odliczenia sie naleza????
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(cyganka)
Wiking
simontl napisał:

simontl , na podstawie tego , co wyczytałam według mnie , to nie są plotki tylko właśnie tak jest . Jesteś tutaj już 4 rok z rodziną jak sam napisałeś , więc na jakiej podstawie chcesz uzyskać odliczenie za mieszkanie ? Tutaj mieszkasz , tutaj żyjesz z rodziną. No chyba ,że masz jakąś inną podstawę do odliczeń , nie wiem ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
111 Postów
piotr kasprzak
(traveleroslo)
Początkujący
Odliczyc mozna tylko odsetki kredytu... a co do wynajecia to nie ma takiej mozliwosci... Lecz jesli masz nadal status pendlera mozesz wpisac diete dzienna o ile dobrze pamietam jest to okolo 180nok... Wielu norwegow rowniez wpisuje sobie diety, pod warunkiem ze meldunek maja w innym miejscie niz pracuja...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(cyganka)
Wiking
traveleroslo napisał:
Odliczyc mozna tylko odsetki kredytu... a co do wynajecia to nie ma takiej mozliwosci... Lecz jesli masz nadal status pendlera mozesz wpisac diete dzienna o ile dobrze pamietam jest to okolo 180nok... Wielu norwegow rowniez wpisuje sobie diety, pod warunkiem ze meldunek maja w innym miejscie niz pracuja...

A to Status pendler można mieć dłużej niż tylko 2 lata traveleroslo ? Bo się pogubiłam coś
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bad harry)
Wiking
status pendler jest bez ograniczeń czasowych
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok