Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Już jest! Polsko-norweski

Kalendarz 2025

Sprawdź
Autopromocja

Większa ilość pracodawców w ciągu roku - Norwegia

Czytali temat:
57 Postów
szymon75wlkp
(szymon75wlkp)
Nowicjusz
Witam. Mam obecnie pracodawcę, u którego wiem, ze będę miał pracę prze około dwa miesiace. Dostałem od niego kontrakt, płaci wypłatę według tabeli 7100. W karcie podatkowej jest zapis mówiący o podatku w wysokości 35 % od kolejnych pracodawców. Jak mam to rozumieć? Czy mogę legalnie za zgodą mego pierwszego pracodawcy podjąć pracę u kogoś innego i ten ktoś zrobi mi przelew potrącając mi 35%? Kto wtedy płaci za feriepenger i 14,1% arbeidsgiveravgift oraz 2% OTP? Czy może ciągle powinienem być na pełnej wypłacie u pierwszego pracodawcy, który powinien brać pieniądze od drugiego pracodawcy i robić wypłatę mnie, obciążajac go również za feriepenger i Aabeidsgiveravgift? Co jeśli np pół miesiąca pracuję u jednego pół u drugiego?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3258 Postów
boj fra oszlo
(bojfraoszlo)
Maniak
...a jaki zwiazek ze soba maja ci pracodawcy?
...jezeli zaden to masz dwóch i kazdy niech płaci za siebie
...Ps...ty masz wyjatkowo skomplikowanasytuacje zawodowowa
...to juz któres z kolei pytanie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
150 Postów

(slawekg83)
Stały Bywalec
Chłopie weś przeczytaj to co napisałeś i się zastanów . Myślisz że jakiś pracodawca będzie obarczał swoją księgową za twoją pracę u kogo innego. Masz kartę podatkową i każdy kolejny pracodawca cię z niej rozliczy i każdy z tych pracodawców ma ci osobno naliczać feriepenger. Skatt na koniec roku zsumuje twoje wszystkie wynagrodzenia i potrąconą zaliczkę na podatek od wszystkich i w razie nie dopłaty będziesz mieć dopłatę a w razie nadpłaty będziesz miał zwrot podatku.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
57 Postów
szymon75wlkp
(szymon75wlkp)
Nowicjusz
slawekg83 napisał:
Chłopie weś przeczytaj to co napisałeś i się zastanów . Myślisz że jakiś pracodawca będzie obarczał swoją księgową za twoją pracę u kogo innego. Masz kartę podatkową i każdy kolejny pracodawca cię z niej rozliczy i każdy z tych pracodawców ma ci osobno naliczać feriepenger. Skatt na koniec roku zsumuje twoje wszystkie wynagrodzenia i potrąconą zaliczkę na podatek od wszystkich i w razie nie dopłaty będziesz mieć dopłatę a w razie nadpłaty będziesz miał zwrot podatku.
I tez tak to widzę. Pytanie tylko czy kolejny pracodawca ma potrącać według tabeli, czy 35%?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
150 Postów

(slawekg83)
Stały Bywalec
35% to masz maksymalny podatek , możesz go poinformować że masz więcej pracodawców a wszystko będzie zależeć od jego księgowej i znając życie rozliczy cię normalnie z tabeli . I czym się tak przejmujesz zostaniesz wypłatę to zobaczysz i tyle . Tutaj system podatkowy jest dość jasny
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
205 Postów

(morss.)
Stały Bywalec
slawekg83 napisał:
35% to masz maksymalny podatek
NIEPRAWDA.
Ponieważ to nie jest podatek, a jedynie zaliczka na podatek i "ZUS".
A to jest bardzo duża różnica!
Ludzie jak już coś piszecie, to najpierw sprawdźcie u źródeł.
Później wychodzą pseudoprawne bzdury.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok