Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Dieta w Norwegii - Norwegia

2 Posty
gregorus
(gregorus)
Wiking
Witajcie.
Mój pracodawca nagle przestał płacić ''dietę'' za niedzielę, ponieważ stwierdził, że nie musi. Rok temu płacił ''dietę'' za 7 dni (od poniedziałku do niedzieli włącznie). Przestał też płacić ''dietę'' z pobyt na terenie komuny Oslo twierdząc, że nie musie ponieważ siedziba firmy jest w Oslo.
Uważacie, że ''leci w kulki'' czy ma na to jakieś argumenty prawne i tak po prostu jest ?
Mógłby mi ktoś podpowiedzieć gdzie mogę znaleźć jakąś odpowiedzieć ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
gregorus napisał:
Witajcie.
Mój pracodawca nagle przestał płacić \'\'dietę\'\' za niedzielę, ponieważ stwierdził, że nie musi. Rok temu płacił \'\'dietę\'\' za 7 dni (od poniedziałku do niedzieli włącznie). Przestał też płacić \'\'dietę\'\' z pobyt na terenie komuny Oslo twierdząc, że nie musie ponieważ siedziba firmy jest w Oslo.
Uważacie, że \'\'leci w kulki\'\' czy ma na to jakieś argumenty prawne i tak po prostu jest ?
Mógłby mi ktoś podpowiedzieć gdzie mogę znaleźć jakąś odpowiedzieć ?

Moze tu cos znajdziesz:
www.regjeringen.no/no/tema/arbeidsliv/St...smal-2015/id2356303/

Co do odpowiedzi na twoje pytanie, to ciezko cos powiedziec, skoro nic nie piszesz o swojej umowie oraz jaki masz rodzaj pracy.

Ogolnie, to zawsze najlepsza motywacja dla pracodawcy jest, jak pracownik przychodzi i mowi, ze ma prace u konkurencju. I musi to byc prawdziwa oferta od konkurencji, a nie tylko straszenie. W Norwegii nikt sie nie boi zadzwonic i sprawdzic informacje (plus ludzie zawsze znaja kogos, kto pracuje w tym innym zakladzie).
Czasami zdarza sie, ze jak pracodawca kogos nie lubi, lub probuje sie kogos pozbyc, to umila delikwentowi tak czas (lub zmienia rodzaj pracy, zaplaty, itp), ze dana osoba sama w koncu rezygnuje z pracy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
gregorus
(gregorus)
Wiking
Dziękuję.
Pracuje na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony. Jestem 4 tygodnie w Norwegii a później lecę na 2 tygodnie do domu. Nie ma problemu z dodatkami jeśli pracujemy po za Oslo. Widocznie tak tu mają.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok