Witam wszystkich serdecznie, jestem tutaj nowy i mam pewne pytanie. Jako wlasciciel mieszkania mysle o wynajmie calego mieszkania (sam mam zamiar przeniesc sie do drugiego mieszkania) czy jest jakis sposob by ominac placenie podatku ( w uczciwy oczywiscie sposob
) za wynajem calego mieszkania ? Wiem, ze jezeli dochod roczny nie przekracza 20 tys. nok nie trzeba placic podatku, ale czy jest tez inny sposob ? Chcialbym prosic o udzielanie odpowiedzi ludzi, ktorzy maja na ten temat pojecie oraz stu procentowa pewnosc, a nie domysly lub historie , ktore "gdzie tam sie uslyszalo od znajomych". Dodam jeszcze ze mieszkanie to jest mieszkaniem (borettslaget), inaczej mowiac w malym pietrowym bloky znajduje sie w sumie 4 mieszkania z czego jedno z nich nalezy do mnie. Z tego co sie orientuje nalezy placic 27 procent podatku za wynajecie wiekszej niz 50 % powierzchni domu\mieszkania. Dla przykladu chce wynajac to mieszkania za np. 6000 nok czynsz za niego jest 3200 a jezeli odejmie sie od tego jeszcze 27 % podatku wychodzi na to ze nie bardzo sie oplaca.