Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Zasiłek opiekuńczy - Norwegia

Czytali temat:
10 Postów
Marek Marecki
(Mario855)
Wiking
Hej

Mam krótkie pytanie.
Mieszkam w Norwegii a rodzina w Polsce.
Podczas składania papierów na zasiłek rodzinny chciałem też złożyć wniosek o zasiłek opiekuńczy.
Pani w Navie powiedziala mi, że dzieci muszą,mieszkać tutaj aby sie o taki wniosek ubiegać. Rozliczałem sie z podatku przez Multinor i ostatnio gdy konsultant do mnie zadzwonił spytał czy nie chce złożyć wniosku o zas. opiekuńczy. Mówił że jednak moge. Czy moge złożyć do nav jakiś wniosek żeby mi ten zasiłek dali za cały rok a nie tylko za 3 miesiace?
Wychodzi na to że mnie oszukano.
Pozdrawiam i z góry dzieki za odpowiedź.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
Marek Marecki
(Mario855)
Wiking
Ktoś składał takie podanie??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
704 Posty
MultiNOR Konsultant
(MultiNOR)
Wyjadacz
Mario855 napisał:
Hej

Mam krótkie pytanie.
Mieszkam w Norwegii a rodzina w Polsce.
Podczas składania papierów na zasiłek rodzinny chciałem też złożyć wniosek o zasiłek opiekuńczy.
Pani w Navie powiedziala mi, że dzieci muszą,mieszkać tutaj aby sie o taki wniosek ubiegać. Rozliczałem sie z podatku przez Multinor i ostatnio gdy konsultant do mnie zadzwonił spytał czy nie chce złożyć wniosku o zas. opiekuńczy. Mówił że jednak moge. Czy moge złożyć do nav jakiś wniosek żeby mi ten zasiłek dali za cały rok a nie tylko za 3 miesiace?
Wychodzi na to że mnie oszukano.
Pozdrawiam i z góry dzieki za odpowiedź.

Każdy, kto odprowadza składki na ubezpieczenie społeczne w Norwegii, posiada meldunek z dzieckiem w Polsce oraz dziecko w Polsce przebywa z matką w domu lub chodzi do żłobka bez dofinansowania państwowego może ubiegać się o zasiłek opiekuńczy. Kontantstøtte przysługuje na dziecko w wieku 13-23 miesiące i wynosi 6 000 NOK miesięcznie. Wyrównanie zasiłku opiekuńczego można otrzymać do 3 miesięcy wstecz.
Zgłoś wpis
10 Postów
Marek Marecki
(Mario855)
Wiking
Tak, ale skoro w Navie dostałem błędną informacje i nie pozwolono mi złożyć podania o ten zasiłek moge to jakoś zaskarżyć?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
704 Posty
MultiNOR Konsultant
(MultiNOR)
Wyjadacz
Mario855 napisał:
Tak, ale skoro w Navie dostałem błędną informacje i nie pozwolono mi złożyć podania o ten zasiłek moge to jakoś zaskarżyć?

Aby móc składać skargę do NAV należy mieć dowody na to, że został Pan wprowadzony w błąd.
Zgłoś wpis
10 Postów
Marek Marecki
(Mario855)
Wiking
Odmówienie możliwości złożenia podania to jest dowód.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok