Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Zaległe feriepengen- Udało się komuś odzyskać? WAŻNE! - Norwegia

4 Posty
PannaK
(PannaK)
Wiking
Witam,

Przeczytałam już wiele wątków a`propos feriepengen na tym forum.
Streszczę krótko jak wygląda sytuacja:
Zgłoszono do Państwowej Inspekcji Pracy w Trondheim informacje o zaistniałej sytuacji.
Po sprawdzeniu wszelkich dokumentów urzędniczka zgodziła się z tym, że pracodawca musi wypłacić zaległe feriepengen( z 3 lat). Po wysłaniu listu do niego, odpowiedź odmowna itd. W każdym razie następnym krokiem jest sprawa cywilna. Inspekcja Pracy już w tym momencie każe działać na własną rękę.
I moje pytanie brzmi: :zam:
Czy są tutaj jakiekolwiek osoby, które wytoczyły postępowanie karne swojemu pracodawcy i je wygrały? Czy są tutaj jakiekolwiek osoby, które mogłyby się podzielić swoim doświadczeniem? Czy warto zakładać sprawę?

Nie jestem pewna czy mogę o to się tutaj pytać, ale czy ktoś może polecić jakiegoś adwokata który specjalizuje się w tych sprawach?

Pozdrawiam serdecznie,
K
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
301 Postów
mat69
(mat69)
Stały Bywalec
prawnika wynajmij,, sam nie nawalczysz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
301 Postów
mat69
(mat69)
Stały Bywalec
czy tam sama
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
PannaK
(PannaK)
Wiking
To wiem, nie wiem czy zauważyłeś ale spytałam się też o prawników.
Szukam po prostu osób, które mają już tę historię za sobą i chcą się podzielić doświadczeniem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
140 Postów
Robert .
(BilXtra)
Stały Bywalec
Ja mialem taka sytuacje 4 lata temu. Polski procodawca zalegal mi z 3 lat. W firmie nie dzialo sie najlepiej i w marcu zapisalem sie do zwiazkow a z ostatnim dniem czerwca odszedlem z pracy. Ponaglalem go o zaplate ale nic z tego , twierdzil ze mi wszystko wyplacil. Czekalem cierpliwie i pod koniec roku zglosilem sprawe do zwiazkow. Wszystkim sie zajeli, dostalem adwokata i tlumacza na sprawy. Nic mnie to nie kosztowalo a wrecz przeciwnie. Od calej sumy dostalem ok 30% odsetek. Wszystko ciagnelo sie dwa lata ale sie oplacilo.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
PannaK
(PannaK)
Wiking
O, dzięki za odpowiedź. A do jakich związków się zapisałeś?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
140 Postów
Robert .
(BilXtra)
Stały Bywalec
LO fellesforbundet
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
PannaK
(PannaK)
Wiking
Ok, dzięki wielkie za odpowiedź!

Pozdrawiam,
K
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Ma Maciejczyk
(Mont)
Wiking
Tak, Ja odzyskałem. Jeszcze nie wszystko i nadal walczę. Napisałem o tym artykuł. Jeśli jesteś zainteresowany zapraszam na: tanorwegia.pl/jakodzysk/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok