Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
reklama | kup tutaj »

Rodowici Norwegowie na permitteringu a NAV - Norwegia

44 Posty
Bogusław Linda
(boguslaw108)
Nowicjusz
Witam moj obecny pracodawca ze wzgledu na mala ilosc pracy wyslal nas na permittering. Pojechalem do NAV przedstawilem papiery I wyslalem. Calosc trwala dokladnie 23 minuty od wejscia do wyjscia. Po kilku tygodniach otrzymalem pieniadze I dostaje je regularnie do dzis. Mieszkanie tanie, pieniadze wplywaja, kupa zarcia z polski w lodowce jednym slowem zyc nie umierac.

Bedac w firmie dowiedzialem sie ze wszyscy Norwedzy stracili zasilki a ja jako jedyny Polak nadal dostaje pieniadze z NAV co 2 tygodnie. Bardzo mnie to zdziwilo ?? !!!!! Pytam sie ich o sie stalo ... w kilku zdaniach opisali mi cala sytuacje. Rozwalili mnie. Na zasilek poszli w kwietniu zeszlego Roku tak samo jak ja. Praca rozpoczelismy w czerwcu, potem w lipcu znowu byl maly przestoj. Jako ze zaczalem prace rowno z Norwegami to zakonczylem pobieranie zasilku I to wszystko, a moi drodzy Noszkowie, mimo tego ze dalej pracowali to dalej sie odchaczali w systemie NAV. Co spowodowalo, ze zabierano im po kolei kolejne 2 tygodnie nie placac im.

Zszokowany bylem I sie zapytalem czemu sie dalej odchaczali przez caly rok ? Powiedzieli, ze nie mieli bladego pojecia o tym, ze te 2 tygodnie beda im zabierane z puli, ze skoro pracuja to kazde kolejne 2 tygodnie zostaja jak sa !!!!! szok doslownie !!!! No I dlaczego ich nikt nie poinforowal, kto za to odpowiada, jak to jest mozliwe, to jest jakis skandal !!! Nie wiedzieli kiedy bedzie znowu przestoj I nie chcieli skladac ponownie podan I czekac kilka tygodni bo to nie ma sensu. Ja im powiedzialem ze ma - oczywiscie dla nich ponowne skladanie papierow I czekanie to jakas mordega.

Uwierzcie mi czasami zszokowany jestem naiwnoscia Norwegow I ich probami z walka z systemem. Ciekaw jestem czy wasi znajomi Norwedzy maja rownie podobne problemy z NAV
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
630 Postów
Karol Pitek
(karol3) Online
Wyjadacz
To czy wysyłasz kartę, czy nie nie ma znaczenia. Znaczenie ma czy były wypłacone jakieś pieniądze. Jeśli ktoś dostał jakieś pieniądze, np za 5 z 10 dni które obejmuje karta to traci całe dwa tygodnie zasiłku, a jeśli nic nie dostał bo pracował za dużo w tym okresie to nic mu nie obcinają. Sytuacja którą opisałeś nie powinna mieć miejsca. Pewnie koledzy muszą złożyć papiery o wznowienie i tyle.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
44 Posty
Bogusław Linda
(boguslaw108)
Nowicjusz
Jesli jest tak jak mowisz to spoko, nawet bym sie ucieszyl jesli bym pracowal caly czas a tygodnie by mi nie ubywaly. Tylkok najsmieszniejsze jest to, ze tak I'm wszystkim powiedziano. Powysylali papiery I czekaja juz sporo czasu. W tym NAV jest chyba naprawde jeden wielki cyrk, jeden urzednik zaprzecza drugiemu ... jak w skeczu Monty Pythona
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
630 Postów
Karol Pitek
(karol3) Online
Wyjadacz
o tym co komu w NAV powiedziano można by książkę (z dowcipami) napisać.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok