Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Czy NAV może mi pokryć koszty kursu? - Norwegia

80 Postów
Jacek Nester
(czx)
Początkujący
Znalazłem kurs który może mi pomóc w zdobyciu pracy. Obecnie pobieram dagpenger. Czy jeśli zgłosze się do NAVu to czy jest szansa że NAV pokryje mi koszty kursu? Można jakoś aplikować o dofinansowanie takiego kursu?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
1633 Posty
Jan .
(WujekJanek)
Maniak
czx napisał:
Znalazłem kurs który może mi pomóc w zdobyciu pracy. Obecnie pobieram dagpenger. Czy jeśli zgłosze się do NAVu to czy jest szansa że NAV pokryje mi koszty kursu? Można jakoś aplikować o dofinansowanie takiego kursu?

Na dokumentach dotyczacych dagpenger znajdziesz informacje o tym, kto (podana jest KONKRETNA OSOBA) jest twoin veilederem. Zadzwon i umow sie na spotkanie z ta osoba. Nie moze odmowic. I tej konkretnej osobie przedstaw swoja sprawe.

Od tego jest veileder i za to bierze pieniadze.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
Kurs to calkiem mozliwe ze ci przyznaja o ile jak powyzej napisano veileder uzna ze zaiste sluszne to i niezbedne abys odbyl takowy kurs bo bez tego ani rusz pracy nie dostaniesz.

Tylko w zadnym wypadku nierozpoczynaj edukacji bardziej dlugotrwalej nawet na wlasny koszt bo wtedy uznaja iz nalezy odebrac dagpenger. Jako iz socjalizm gani wszelkie proby inwestowania w samego siebie i swoje umiejetnosci dlategoz i prawo takie wymyslili co by bezrobotni napewno nic nie robili.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
80 Postów
Jacek Nester
(czx)
Początkujący
Kurs dwutygodniowy, wiec na ten czas dagpenger zostalby mi pewnie wstrzymany. Pracy mi nie zapewni, ale na pewno w jakimś stopniu zwiększy mi szanse na jej znalezienie.
Jak rozumiem z Twojego postu przyznanie finansowania lub dofinansowania takiego kursu zależy od subiektywnej oceny veiledera?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1633 Posty
Jan .
(WujekJanek)
Maniak
czx napisał:
Kurs dwutygodniowy, wiec na ten czas dagpenger zostalby mi pewnie wstrzymany. Pracy mi nie zapewni, ale na pewno w jakimś stopniu zwiększy mi szanse na jej znalezienie.
Jak rozumiem z Twojego postu przyznanie finansowania lub dofinansowania takiego kursu zależy od subiektywnej oceny veiledera?

No to potrzebny Ci ten kurs czy nie?
Chcesz na niego isc, czy nie?
Jak Ty nie wiesz, to kto ma wiedziec?

I tak, jak wszystko w Norwegii tak i ta sprawa z jednej strony definiowana jest przepisami, z drugiej zas zalezna jest, jak to trafnie ujales, od subiektywnej oceny urzednika...

Jak jednak mozna od urzednika wynagac oceny niesubiektywnej, skoro nawet Ty tak naprawde nie wiesz czego chcesz???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
80 Postów
Jacek Nester
(czx)
Początkujący
Ktoś coś wie w temacie?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Jezeli kurs nie jest organizowany przez NAV, to NAV moze pokryc koszty kursu do jakiejs tam sumy (cos okolo 15- 17tys.), jezeli zapewni ci on prace na 100%. Czyli musisz miec pracodawce, ktory pisemnie zobowiąże sie do zatrudnienia ciebie, jezeli zrobisz dany kurs.
Ale na wszelki wypadek spotkaj sie z twoim prowadzacym w NAV. Moze to sa tylko lokalne przepisy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
80 Postów
Jacek Nester
(czx)
Początkujący
Dzieki za odpowiedzi. Powiedzieli mi w NAVie mniej wiecej to samo co napisala Eliza.
A wujkowijanowi zalecam wizytę u psychologa.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok