Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozwolenie na pracę - Norwegia

4 Posty

(AndrzejW)
Wiking
Witam
Mam okazję wyjechać do Norwegii do pracy i pozostało mi tylko jedno. Czy do otrzymania pozwolenia na pracę potrzebny jest paszport czy wystarcza tylko dowód osobisty?
Moja znajoma która ma tutaj rodzinę mówi iż nadal potrzebny jest paszport a w ambasadzie powiedzieli mi że dowód osobisty wystarczy bez paszportu. Niestety go nie posiadam a wyjechać mógłbym już niedługo więc nie zdążyłbym go wyrobić. Czy ktoś mi może powiedzieć jak to jest?
Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
740 Postów

(Remigrant)
Wyjadacz
W norwegi nie wymaga się pozwoleń na pracę już od paru ładnych lat.
Wymagane jest natomiast pozwolenie na pobyt, a i tak dopiero wtedy gdy ktoś chce być tu dłużej niż trzy miesiące, chociaż jak ktoś znajdzie legalną pracę, to może przebywać i bez zezwolenia do sześciu miesięcy w niektórych przypadkach.
Jednak w tym czasie trzeba starać się spokojnie o uregulowanie statusu pobytowego.
Tym samym możesz złożyć wniosek o paszport i mając potwierdzenie o takim fakcie, przyjechać tu legalnie jako turysta z zamiarem poszukiwania legalnej pracy.

Napisałeś iż masz możliwość pracy zaraz po przyjeździe,
rozumiem iż to praca legalna.
Dlatego na samym początku sam dowód wystarczy, ważne jest jedno.
Pracodawca musi dać legalną umowę o pracę na okres dłuższy niż pół roku.
wtedy jest mniej kłopotów z administracją państwową.
To tyle na początek.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty

(AndrzejW)
Wiking
Dzięki za odpowiedź. Na początek właśnie mogę liczyć na legalną pracę na 3 miesiące. Paszportu nie wyrobię teraz bo wyjazd miałby być w tym tygodniu ale jadę więc tam względnie spokojny. Dziękuję
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
740 Postów

(Remigrant)
Wyjadacz
Paszport możesz i jutro pójść wyrobić, to nie jest aż taki wydatek.
Teraz na paszport czeka się długo, ponad dwa miesiące, ponieważ wszystkie są wyrabiane w Warszawie ze względu na linie papilarne.
Co do samej umowy to trudno się mówi, niemniej to taka śmieciowa umowa, nic nie warta, gdy się stara o pobyt i konto w banku.
Jak masz możliwość, to poproś o umowę dłuższą na 7-8 miesięcy z okresem próbnym trzy miesiące i 14- dni wypowiedzenia.
Powiedz gościowi iż z taką śmieciówką, to nie będziesz w stanie konta spokojnie założyć.
On to dobrze wie, jednak jak mu to sam też powiesz, to wtedy będzie ciebie może i inaczej traktował, bardziej poważnie.
A co to za praca w jakim zawodzie.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
26 Postów
Wojtek oscar
(Wojtekoscar)
Wiking
witam,twoja ciocia ma racje,ambasada wprowadza cie w blad!-praktycznie wszędzie jest wymagany paszport-nic nie załatwisz bez paszportu,a szczególnie pozwolenie itp.,jestem w Norwegii 11lat.pozdrawiam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
862 Posty

(6e6)
Maniak
wczoraj bylem w sparebank1 i chcialem sobie zrobic na karcie te dane,fote feldes i juz tego nie wyrabiaja a do kontaktu z bankiem jest WYMAGANY paszport...wiec odpowiedz sobie na pytanie czy Ci potrzebny paszport...bez konta w banku nie otrzymasz kasy i kolo sie zamyka
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok