Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Zwolnienie lekarskie? - Norwegia

37 Postów
Diana Hofman
(DianaHofman)
Nowicjusz
Witajcie Kochani

Potrzebuję waszej pomocy!

Obecnie pracuję w Bergen sprzątając w hotelu. Dziś coś stało mi sie z kolanem i nie mogłam pójść do pracy a w zamian wybieram się do lekarza bo strasznie boli :/

Mam umowę na 3 mc, która właśnie się kończy.
Więc chciałam wiedzieć czy będąc na zwolnieniu lekarskim dłużej niż mam umowę dostanę jakieś pieniądze?
Pytam bo nasza szefowa - Polka prawdopodobnie nie przedłuży mi już umowy przez ten wypadek bo już dziś przez telefon oświadczyła że sprawiam same problemy i coś kombinuję mimo tego że przed wczoraj jeszcze mnie chwaliła :/ Nie wiem co robić :/ Jest mi przykro i płakałam całe rano z bólu i smutku.
Poradźcie co i jak zrobić bo licze się z tym ze będę musiała szukac nowej pracy

Diana
Zgłoś wpis
Oceń wpis:10  
Odpowiedz   Cytuj
630 Postów
Karol Pitek
(karol3)
Wyjadacz
nie ma co płakać. możesz być nawet rok na zwolnieniu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
862 Posty

(maciejko)
Maniak
idz do lekarza swojego rodzinnego jak najpredzej, nie przejmuj sie naszą rodowita pracodawczynią bo ona najprawdopodobniej znajdziej 1001 powodów że jestes zła,olewcza itp itd..tym nie ma co sie przejmowac, to nie polska, przeciez polka nie da Ci referencji wiec nawet nie ma co myslec o kombinowaniu żeby dalej tam pracowac, masz umowe idziesz do lekarza..jak on nie moze przyjac to wszystko jedno jakiego lekarza który akurat może, jezeli nie ma to jest przeciez legevakt co jest 24h na dobe w kazdej pipidówie wiec mysle że w Bergen też takie coś jest.

Pozatym im szybciej to zrobisz tym szybciej Ci ból minie, nie ma co płakac po nocach tyko jak najpredzej iść do lekarza..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
704 Posty
MultiNOR Konsultant
(MultiNOR)
Wyjadacz
Zasiłek chorobowy (norw. sykepenger) przysługuje po 4 tygodniach pracy w Norwegii u danego pracodawcy (chyba, że powodem urazu / choroby jest wypadek w miejscu pracy, wtedy nawet od 1 dnia pracy można się ubiegać o zasiłek).

Zasiłek można pobierać przez maksymalnie 52 tygodnie.

Przedłużenie umowy bądź jej nieprzedłużenie nie będzie miało wpływu na to, że chorobowe się należy, o ile powyższe warunki zostały spełnione.

Więcej informacji: www.multinor.no
Zgłoś wpis
37 Postów
Diana Hofman
(DianaHofman)
Nowicjusz
Dzięki wszystkim za odpowiedź i zainteresowanie.
Byłam u lekarza i nie dał mi zwolnienia tylko skierowanie do ortopedy.
Mam leki przeciwbólowe i maści.
Poradźcie mi jak mam działać dalej? Walczyć o zwolnienie i iść z nim do pracodawcy czy NAV?
Z ciekawości zapytam czy muszę pracować 14 czy 30 dni żeby NAV mi zapłacił?
Dzięki wszystkim za troskę.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:10  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Jakie 14, czy 30 dni ? Wyzej dostalas odpowiedz: platne zwolnienie lekarskie nalezy sie po 4 tygodniach pracy (jesli to nie wypadek w pracy). Jesli pracujesz, to zwolnienie dostarczasz pracodawcy, jesli juz nie, to do NAV.
Jesli choroba/bol uniemozliwia Ci prace, to lekarz nie ma prawa odmowic zwolnienia.To wszystko.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
883 Posty
full casco
(fullcasco)
Maniak
Mam umowę na 3 mc, która właśnie się kończy.

to kiedy sie konczy ta umowa ? za dwa i pol miesiaca?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:7  
Odpowiedz   Cytuj
704 Posty
MultiNOR Konsultant
(MultiNOR)
Wyjadacz
DianaHofman napisał:
Dzięki wszystkim za odpowiedź i zainteresowanie.
Byłam u lekarza i nie dał mi zwolnienia tylko skierowanie do ortopedy.
Mam leki przeciwbólowe i maści.
Poradźcie mi jak mam działać dalej? Walczyć o zwolnienie i iść z nim do pracodawcy czy NAV?
Z ciekawości zapytam czy muszę pracować 14 czy 30 dni żeby NAV mi zapłacił?
Dzięki wszystkim za troskę.

Wziąć zwolnienie, dostarczyć pracodawcy, który musi zapłacić za pierwsze 16 dni kalendarzowych zwolnienia lekarskiego (norw. arbeidsgiverperioden). Potem zasiłek chorobowy wypłaca NAV i do NAV trzeba dostarczać kolejne zwolnienia lekarskie (pracodawcy dobrze jest wysyłać kopie).

Tak jak napisaliśmy wcześniej, musi Pani przepracować miesiąc, chyba że był to wypadek w pracy.

Więcej informacji: www.multinor.no
Zgłoś wpis
33 Posty
Klaudia R
(nunia)
Nowicjusz
Widze ze dobrze sie znasz na przepisach w Norwegii . Mam pytanie do Ciebie , jesli jestem w ciazy a wlasnie zaczelam prace to kiedy moge pojsc na zwolnienie ? Zebym mogla dostac pozniej macierzynski ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-10  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
Nunia, min 6 miesiecy musisz pracowac, jezlei jest to twoja pierwsza praca.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok