Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Prośba o sprawdzenie rozliczenia podatkowego. - Norwegia

Czytali temat:
Miro Kotara Adrian A Marcin W wiewiorek (4057 niezalogowanych)
25 Postów
Roman Roman
(RomanRoman)
Wiking
Witam,

Sprawa dotyczy rozliczenia podatkowego za rok 2012. Czyli zeszłoroczny temat. W pierwszej wersji urząd podatkowy zaproponował mi, że:

3.2.1 Minstefradrag egen inntekt - 39 075

A po uwzględnieniu przeze mnie 10% standardfradrag dostałem w ostatecznym rozliczniu:

3.2.1 Minstefradrag av egen inntekt - 32 563 (Likningsgrunnlag - odpisy przyznane przez urząd)

Z tego co rozumiem to urząd podatkowy w propozycji rozliczenia podatkowego zaproponował mi, że Najmniejsze odliczenie w zwiazku z dochodem uzyskanym w pracy będzie wynosiło 39075, a później zmienili zdanie i wpisali sobie 32563.

Oczywiście jest to na moją niekorzyść. Czy to normalne? Z czego wynika ta zmiana?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
153 Posty
Agata Dymna
(xdymna)
Stały Bywalec
Dzień dobry,

Proszę się skontaktować z firmą http://multinor.no/, na pewno pomogą i doradzą .

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
25 Postów
Roman Roman
(RomanRoman)
Wiking
Czyli z tego co zrozumiałem to jedyną opcją dla mnie jest zapłacić komuś?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1165 Postów
Prz Jar
(PJo)
Maniak
RomanRoman napisał:
Czyli z tego co zrozumiałem to jedyną opcją dla mnie jest zapłacić komuś?

albo wziąć slownik ewentualnie translator wejść na stronę skattu i przeczytać co sie z czym je i rozliczyć się samemu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
504 Posty
Aneta Polak
(anetapolak)
Wyjadacz
PJo napisał:
albo wziąć slownik ewentualnie translator wejść na stronę skattu i przeczytać co sie z czym je i rozliczyć się samemu.[/quote]

no tak... ale do tego to trzeba jeszcze umieć czytać ze zrozumieniem a w tym już żaden słownik/translator nie pomoże
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
25 Postów
Roman Roman
(RomanRoman)
Wiking
No wiadomo, że mogę przeczytać całe prawo norweskie, ale wtedy to bym został prawnikiem. Po to jest forum, żeby nie trzeba było być specjalistą w każdym temacie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
82 Posty
Liljan Andersen
(Liljan)
Początkujący
Minstefradrag to kwota naliczana procentowo od brutto zarobkow,wiec tutaj sprawa jest jasna, jesli chodzi o 10 procentowa ulge to albo Pan wybiera Minstefradrag albo 10% ulge. Trzeba sobie obliczyc co sie oplaci.

Pozdrawiam
Anna
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
200 Postów
Milka ...
(milka_milka)
Stały Bywalec
nie musisz byc specjalista, te fuche mozesz powierzyc prawdziwym specjalistom - a to niestety kosztuje, szczegolnie w Norwegii

probuj sam, poczytaj przepisy, sa wyjasnienia i na polskich stronach, zawsze to pare stowek w kieszeni
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
25 Postów
Roman Roman
(RomanRoman)
Wiking
Dermika - coś się nie zgadza w tym co piszesz. W zamieszczonym przeze mnie obrazku wyraźnie widać, że Minstefradrag został zsumowany z 10% ulgą. Nie musiałem nic wybierać. Moje pytanie brzmiało dlaczego urząd najpierw sam zaproponował Minstefradrag w wysokości 39 075, a później zmienił zdanie i wpisał sobie 32 563?

milka_milka - a dlaczego ty widzisz problem w tym, że ktoś stara się rozumieć za co płaci pieniądze? Już raz zaufałem takiemu"specjaliście" w Norwegii i straciłem 500kr.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Idz albo zadzwon do urzedu podatkowego, to ci wytlumacza. Tylko nie czekaj z tym do 30-go kwietnia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok