Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Miro Kotara Adrian A Marcin W wiewiorek (4059 niezalogowanych)
25 Postów
Roman Roman
(RomanRoman)
Wiking
Przynajmniej mam checi sie uczyc...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
RomanRoman napisał:
Witam,

Sprawa dotyczy rozliczenia podatkowego za rok 2012. Czyli zeszłoroczny temat. W pierwszej wersji urząd podatkowy zaproponował mi, że:

3.2.1 Minstefradrag egen inntekt - 39 075

A po uwzględnieniu przeze mnie 10% standardfradrag dostałem w ostatecznym rozliczniu:

3.2.1 Minstefradrag av egen inntekt - 32 563 (Likningsgrunnlag - odpisy przyznane przez urząd)

Z tego co rozumiem to urząd podatkowy w propozycji rozliczenia podatkowego zaproponował mi, że Najmniejsze odliczenie w zwiazku z dochodem uzyskanym w pracy będzie wynosiło 39075, a później zmienili zdanie i wpisali sobie 32563.

Oczywiście jest to na moją niekorzyść. Czy to normalne? Z czego wynika ta zmiana?

moim zdaniem ta zmiana wynika z tego że jakiś urzędnik policzył w końcu właściwie twój pobyt w morwegii i ci pomniejszył minstefradrag

Oppholder du deg/er du bosatt i Norge hele inntektsåret, får du fullt minstefradrag og personfradrag (12/12). Oppholder du deg/er du bosatt i Norge en del av inntektsåret, reduseres fradragene i forhold til hvor lenge du har oppholdt deg/vært bosatt i Norge. Har du for eksempel oppholdt deg i Norge mellom 3 og 4 måneder i inntektsåret, blir fradragene 4/12 av fulle fradrag.

Standardfradrag for utenlandsk arbeidstaker reduseres ikke i forhold til oppholdstiden.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
Dermika napisał:
Minstefradrag to kwota naliczana procentowo od brutto zarobkow,wiec tutaj sprawa jest jasna, jesli chodzi o 10 procentowa ulge to albo Pan wybiera Minstefradrag albo 10% ulge. Trzeba sobie obliczyc co sie oplaci.

Pozdrawiam
Anna

KŁAMSTWO NA RESORACH ! ......żródło skatteetaten
Standardfradrag for utenlandsk arbeidstaker er et fradrag som du kan velge istedenfor en del andre fradrag du har krav på. Fradraget er 10 prosent av brutto arbeidsinntekt, og høyst 40 000 kroner. Brutto arbeidsinntekt omfatter ordinær brutto lønn med tillegg av andre skattepliktige kontant- og naturalytelser og eventuelt overskudd på utgiftsgodtgjørelser.

I tillegg til standardfradraget får du:

minstefradrag – beregnes av brutto arbeidsinntekt mv.
personfradrag – bunnfradrag ved skatteberegningen
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
25 Postów
Roman Roman
(RomanRoman)
Wiking
Andre ved mark - dzieki za pomoc. Czy mozesz mnie nakierowac w jaki sposob naliczane jest Minstefradrag? Czy jest to jakis wzror lub tabelka? Obstawiam, ze jest to procent wzgledem wysokosci moich rocznych dochodow oraz grupy podatkowej.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
to żle obstawiłeś ....nie ten koń
pisze w cytacie który podałem że dostajesz pełny minstefradrag jeżeli przebywasz tu hele inntektsåret tzn przepracowałeś cały rok . jeżeli przepracowałeś np 4 miesiące to redukuje ci się do jednej trzeciej .
w twoim przypadku w selvangivelse policzyli ci 6 miesięcy a w rozliczeniu 5
proste .................
na końcu pisze że nie redukuje się tylko standartfradrag ....jest liczony jedynie od brutto
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok