Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
5 Postów
Rafał A
(araugust)
Wiking
Obecnie mieszkam w Oslo na Brynie. Schody wykonywane są w Polsce na maszynie mumerycznej dlatego montaż w całej Norge. Ja zajmuje się pomiarem projektem wykończeniem i montażem. Więcej można zobaczyć na drewlit.pl Jeszcze raz dziękuję za pomoc. Teraz muszę znaleźć księgowego, który mnie nie wydusi za bardzo.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
15 Postów
lech nor
(lechnor)
Wiking
Podaj jakies namiary do ciebie, tlf. Tutaj albo na priv. Ja bede potrzebowala schodow, a moze i ktos jeszcze
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
474 Posty
Marek Keram
(Optymus_anihilacja)
Wyjadacz
Optymus_anihilacja napisał:
[quote]secondo napisał:
1 ile mi zostanie netto z kwoty 250 nok na godzinę

ad 1 ok 190 nok

Aaa, zapomnialem o najwazniejszym. Jak zes pan to wyliczyl, ze w jednoosobowei zostaje 190 nok

Chetnie sie zapoznam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
Optymus_anihilacja napisał:
[quote]Optymus_anihilacja napisał:
secondo napisał:
1 ile mi zostanie netto z kwoty 250 nok na godzinę

ad 1 ok 190 nok

Aaa, zapomnialem o najwazniejszym. Jak zes pan to wyliczyl, ze w jednoosobowei zostaje 190 nok

Chetnie sie zapoznam

Tez jestem ciekawa
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
274 Posty
jan paweł
(secondo)
Stały Bywalec
to proste.Ponieważ podatek wylicza się od kwoty netto,a nie od brutto.a 250 nok jest kwotą brutto...więc jeśli wyliczysz sobie 36 % od 250 to wychodzi Ci ok 160.Ale to błędne rozumowanie,co potem widać w zwrotach podatku.Policz sobie powiedzmy 185 nok x 36% i zsumuj a wtedy wyjdzie Ci suma.Są to kwoty w przybliżeniu,ale nie będziemy się chyba sprzeczać o 5 nok w tę czy we wtę.Czy jak się to tam pisze...Podatek zawsze nalicza się od dołu,nigdy od góry.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
secondo napisał:
to proste.
...Ponieważ podatek wylicza się od kwoty netto,a nie od brutto.a 250 nok jest kwotą brutto...
...więc jeśli wyliczysz sobie 36 % od 250 to wychodzi Ci ok 160.
...Ale to błędne rozumowanie,co potem widać w zwrotach podatku.
...Policz sobie powiedzmy 185 nok x 36% i zsumuj a wtedy wyjdzie Ci suma.
...Są to kwoty w przybliżeniu,ale nie będziemy się chyba sprzeczać o 5 nok w tę czy we wtę.
...Czy jak się to tam pisze...
Podatek zawsze nalicza się od dołu,nigdy od góry.

CIEKAWE
i Nowatorskie podejście do tego problemu ... w Norweskim systemie obciążeń ...
---
MOŻE tobie mieszają się systemy ...? Polski z Norweskim ... ?
---
Problem jednak w tym iż wciągu roku nie płaci się podatków !!! .
A jedynie zaliczki i to nie całkiem podatkowe ...!!! .
---
Ponieważ w zaliczkach znajdują się różne składowe , poza samą kwotą podatkową . /chociażby podstawowe ubezpieczenie / .
---
A możem Jam siem znowum mylam ?
---
250 nok / brutto = 190 nok netto - na własnej działalności NUF ... !!! .
KREATYWNY z ciebie księgowy ...
---
Dzięki podobnemu ... Al Capone ... zgnił w więzieniu ...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
274 Posty
jan paweł
(secondo)
Stały Bywalec
a ty znowu z nudów mącisz.Więc wylicz mi to.Weź chłopie pokop łopatą w ogródku i zejdź z forum.Nieważne czy jesteś zatrudniony,czy samozatrudniony,Ważne jaki dochód uzyskujesz...Gabriel,Ty powinieneś spuścić trochę z kija w prawdziwej damskiej pochwie,bo Ci zbiorniczki trochę uciskają na pewnw receptory mózgowe.Obejrzałbyś może jakiś film,albo zajmij się czymś innym,niż ziuganiem na forum na każdy możliwy temat
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
secondo napisał:
a ty znowu z nudów mącisz.Więc wylicz mi to.Weź chłopie pokop łopatą w ogródku i zejdź z forum.Nieważne czy jesteś zatrudniony,czy samozatrudniony,Ważne jaki dochód uzyskujesz...Gabriel,Ty powinieneś spuścić trochę z kija w prawdziwej damskiej pochwie,bo Ci zbiorniczki trochę uciskają na pewnw receptory mózgowe.Obejrzałbyś może jakiś film,albo zajmij się czymś innym,niż ziuganiem na forum na każdy możliwy temat
Widzisz jaki jesteś przygłup .
---
Tym tekstem dałeś tego Dobitny Przykład własnej Ekonomicznej głupoty , którą starasz się przekazać dalej !
---
Mało tego , to jeszcze starasz się przekierować tą dyskusję
na całkiem inny tor od głównego BARDZO WAŻNEGO tematu ...
---
Ponieważ co mają wspólnego Moje "pełne zbiorniczki" z twoją TĘPOTĄ EKONOMICZNĄ !!!
W ZAKRESIE PROWADZENIA FIRMY ???.
---
Co innego jest , jak zwykły pracownik w firmie, dostanie na godzinę 250-nok/brutto i od tej kwoty zostanie odciągnięta zaliczka podatkowa ...
Pozostała kwota to jego dochód i nikogo nie interesuje co on z tym zrobi ...
---
Natomiast całkiem inaczej wygląda sprawa finansowa ,
jak FIRMA ...taka siaka , czy owaka , dostanie na fakturę podobną kwotę za rozliczenie "godzinowe" ...
Ponieważ w tym przypadku , to nie jest zarobek pracownika ,
a jedynie dochód FIRMY i to też BRUTTO ... !!!
---
A Każda firma nawet NUF , ma całkiem inne obciążenia , niż pracownik fizyczny .
---
Tak jak wyżej opisałem , tobie mylą się pojęcia ekonomiczno administracyjne ,
a to że te braki starasz się zasłonić prywatnymi wycieczkami to twój etyczny problem , a nie Mój .
---
Ktoś jak prowadzi firmę Jednoosobową , nie Może w tAki sposób myśleć jaki ty Tutaj zaprezentowałeś .
Ponieważ jest to TOTALNA BZDURA ... !!! .
---
Ja w firmie , jak dostanę 250-nok to dzielę się :
- tylko z urzędem skarbowym
- ubezpieczycielem
- RESZTA JEST MOJA ...
---
Ty jako Firma , jak dostaniesz 250-nok . to musisz ta kwotę podzielić na :
- ubezpieczenia
- opłaty skarbowe
- utrzymanie firmy
- RESZTA JAK ZOSTANIE , JEST DOPIERO twoim zarobkiem ...
---
Jeżeli tego nie rozumiesz to dalej możesz pieprzyć o Moich "zbiorniczkach" .
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
274 Posty
jan paweł
(secondo)
Stały Bywalec
jakież to opłaty skarbowe,opisz mi je.A utrzymanie firmy?Chodzi Ci o narzędzia itp?przecież to są koszty prowadzenia działalności Które odpisuje się od podatku.Nie odpowiedziałeś konkretnie na prośbę wyliczenia w takim razie ile z tej godziny zostaje...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
274 Posty
jan paweł
(secondo)
Stały Bywalec
Naprawdę dyskusje z Tobą są jałowe,ponieważ lubujesz się w teoretyzowaniu,w śledczego się bawisz.Mówiłem o czystej godzinie pracy i zysku z niej.Nie było tam pytania o inwestycje w firmę,o to ile z zarobionej kwoty,trzeba przeznaczyć na zakup narzędzi,czy samochodu.Otóż wyobraź sobie,że ten kto kiedykolwiek prowadził samemu działalność ma tego świadomość,że koszty jakieś trzeba ponieść.A także wyobraź sobie,że ktoś kto podejmuje się rozpoczęcia tej działalności nie robi tego na hurra,zwalniając się z jakiejś firmy,lub zaraz po skończeniu szkoły,lecz z reguły wcześniej robi jakieś robótki na czarno i zaopatruje się w jakieś narzędzia.Więc rozpoczynając działalność musi mieć już jakąś wypracowaną pozycję.Ja przynajmniej robiłem tak w Polsce i tutaj i wielu moich znajomych też.A także założyciel tego tematu po rozmowach ze mną na priv okazał się osobą przygotowaną na to,więc może odstosunkuj się i mieszaj muł patykiem w innym stawie...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok