Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
8929 Postów
Maniak
secondo napisał:
AAA i Gabryś miał mi wyliczenia zrobić i coś dziwnie milczy...Czyżby liczył,czy przeszukuje strony ambasady skatte brønnoysund?Czy dzwoni do znajomego księgowego...Chcesz udowodnić własną głupotę to twój problem .
Ja nigdzie nie zobowiązywałem się do udowadniania czegokolwiek .
Za młody jezdem by siem z koniem kopać ...! .
---
Chciałem , to zwróciłem tobie grzecznie uwagę , że bzdury piszesz i mieszasz systemy .
---
Zacząłeś głupio się bronić i dawać jeszcze głupsze przykłady , przy okazji starając się zrobić zwykłą pyskówkę to i dałem Sobie siana ...
---
Z tobą to dokładnie jak z tym gostkiem ... z jednej strony pisze o zaniżaniu stawki przez rodaków , a z drugiej ,pieprzy o Litwinach i walce o byt ...
---
Ech
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
araugust napisał:
dajcie już spokój nie było mnie trochę bo akurat byłem na pomiarach a potem chciałem wcisnąć coś dużego w coś małego, ale niestety schody się nie zmieszczą. A tak na poważnie to 250 czy nawet 230 koron brutto pozwoli na przerzucenie 100 koron netto na godzinę. I jak na razie to musi wystarczyć. Finał jest taki że pracy jest coraz mniej. I w niedalekiej przyszłość jak wygryzą nas Litwini (którzy tak się nie kłócą z byle powodu) albo inne narody które tylko czekają i tupią na granicy, to wysokość stawki będzie mniej istotna jak jej otrzymanie w całości. Najlepszy dowód że kiedy przyjechałem tu po raz pierwszy kilka lat temu od nikogo nie słyszałem, że został oszukany przez Norwega. Dzisiaj kiedy my Polaczki ze swoją mentalnością ułana do kopania innych w d i za miskę ryżu wysyłania pod lód, nauczyliśmy szybko Norwegów że to co się komuś należy nie zawsze musi być konieczne. Sami sobie zaniżamy ceny i robimy dokładnie to co u siebie w kraju. Oczywiście jak wszędzie tak i w Norwegii są wyjątki. O czym pisałem na priv z jednym z uczestników rozmowy a który zauważy że w sumie to robię ładne schody. Nawiązała się jakaś rozmowa może wyjdzie z tego współpraca kto wie zobaczymy. ALE NIE PAMIĘTAM MIŁEGO GESTU POLAKA OD NIEPAMIĘTNYCH CZASÓW. Ja zarobię on weźmie większe zlecenie i zrobi je kompleksowo i każy będzie zadowolony. Gdyba tak można było na większą skalę trzymać się razem....
Ps
w życiu się tyle nie opisałem przepraszam.

sam zarzucasz innym ze zanizaja stawki a z ta swoja 250 czy 230 brutto to co robisz?? ogarnij sie chlopie!! wejdz chociaz na pulap 400nok i po herbacie...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Yatsek napisał:sam zarzucasz innym ze zanizaja stawki a z ta swoja 250 czy 230 brutto to co robisz?? ogarnij sie chlopie!! wejdz chociaz na pulap 400nok i po herbacie...
Che che he ...
No coś Ty , gdzie taką stawkę proponujesz ...!!!
---
Pewnie chcesz by mu pracę zabrali i sam wejdzesz na jego miejsce za 220 per tim.
Wszak wg obliczeń "specjalisty" to i tak zostanie netto , jeszcze całe 160 dla firmy i właściciela , a to przecież więcej niż na dziko po 150/t ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
Gabriel napisał:
Yatsek napisał:sam zarzucasz innym ze zanizaja stawki a z ta swoja 250 czy 230 brutto to co robisz?? ogarnij sie chlopie!! wejdz chociaz na pulap 400nok i po herbacie...
Che che he ...
No coś Ty , gdzie taką stawkę proponujesz ...!!!
---
Pewnie chcesz by mu pracę zabrali i sam wejdzesz na jego miejsce za 220 per tim.
Wszak wg obliczeń "specjalisty" to i tak zostanie netto , jeszcze całe 160 dla firmy i właściciela , a to przecież więcej niż na dziko po 150/t ...

Powiedział bezrobotny kacap, który jest wstanie płacić za załatwienie pracy ( za najniższą stawkę ofkorz), a nawet jest skłonny pracować za legowisko i puchę łyskasa...............
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
Yatsek napisał:

sam zarzucasz innym ze zanizaja stawki a z ta swoja 250 czy 230 brutto to co robisz?? ogarnij sie chlopie!! wejdz chociaz na pulap 400nok i po herbacie...

Co tam chlopie bedziesz sobie zalowal, wez i 1000
A kolega drugi, czyli secondo obliczy ci netto wg. wlasnych regul....... liczba " powiedzmy" 600 + 36%, czyli 816 kr. i wszyscy beda szczesliwi: Yatsek, ze nie zanizasz stawki, secondo, ze mozna uzyc jego tajemniczj formulki, a klienci i skatt beda zrywac boki ze smiechu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Rafał A
(araugust)
Wiking
Przedstawię wersję, którą dowiedziałem się od księgowej.
Kwota 250 Nok jest kwotą "netto".

Jeżeli rozpoczynam współpracę z firmą jako jedno osobowa działalność jedyne to
z tej kwoty odprowadzam to 38% na podatek i składki rentowe.

Czyli faktycznie tak jak to ktoś wcześniej pisał 250 x 38% = 155Nok na czysto

dalej jak przekroczę dochód 50 000 nok zgłaszam to w urzędzie i staję się vatowcem i moja stawka godzinowa zostaję powiększona o 25% podatku MVA czy jak to się tam zwie, po naszemu VATczyli

250 x 25% = 62,5
250 + 62,5 = 312,5 Nok/1h brutto

I po co tyle paplania, faktycznie jak wrony na drzewie w które ktoś pieprznie kamieniem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
no nie zupelnie tak jest
Przedstawię wersję, którą dowiedziałem się od księgowej.
Kwota 250 Nok jest kwotą "netto".

Kwota 250 jest zarowno netto jak i brutto. Netto jezeli jest podstawa do faktirowania, a brutto jezeli jest podstawa do obliczania twoich dochodow

Jeżeli rozpoczynam współpracę z firmą jako jedno osobowa działalność jedyne to
z tej kwoty odprowadzam to 38% na podatek i składki rentowe.

Czyli faktycznie tak jak to ktoś wcześniej pisał 250 x 38% = 155Nok na czysto

Nie zupelnie. Twoj podatek osobisty jest uzalezniony nie tylko od tego ile masz dochodu. Wazne jest jaka masz sytuacje rodzinna (ilosc dzieci, wiek dzieci, zona pracujaca/niepracujaca) zadluzenia, inne dochody, stan majatkowy itp)

dalej jak przekroczę dochód 50 000 nok zgłaszam to w urzędzie i staję się vatowcem i moja stawka godzinowa zostaję powiększona o 25% podatku MVA czy jak to się tam zwie, po naszemu VATczyli

250 x 25% = 62,5
250 + 62,5 = 312,5 Nok/1h brutto

Stawka pozostanie ta sama, tylko doliczasz mva. I to jest duza roznica.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Makaryna napisał: I to jest duza roznica.
BZDURY
PISZESZ
MAKARYNA ... !

---
Ponieważ jemu księgowa właśnie powiedziała tak jak napisał i TO JEST ... ŚWIĘTE ...
---
A Wrony na drzewie kraczą jak się w drzewo rzuci ...
---
I pewnie za to co powiedziała ... wystawiła mu Legalną Fakturę ,
na której to ,
też jest zaznaczona ... stawka +mva czy jak to siem tam nazywa .
---
I on dobrze wie , że nie jest tak wcalem jak Ty to piszesz ... !!!
bo onci nie płaci wcalem osobnom dwóch kwot ..!!!
JAKIEMŚ Brutto/Netto +mva ...!!!

Tulkom onże płacim jednom kwotom ... !!!
NIE OSZUKUJ Makaryna ... nieładnie tak być Wilczycom dla Rodaka !!!.
ECH
Aliensy wybierającem siem z motykom na księżyc ...
---
A za jakiś czas piszom iże som wyrychanem w dupskom , przez WILKÓW polaczków ...
---
Tak przy okazji ...
250-nok/per tim + "MVA"
TO JA OSTATNIO brałem jako cieślo-zbrojarz
NA DZIKO ...!!!!

Pod stołem . dlategom mogiem sobiem pozwolić teraz na pracem za darmom ...
---
UPS
za barłóg i miskkem łyskasa ...
jak to niektórzy tworzom
---
JEDNAK ja Mogę a nie MUSZĘ tak pracować
i taka jest wredna różnica ...!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok