Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Prowadzenie działalności jedno osobowej - Norwegia

5 Postów
Rafał A
(araugust)
Wiking
Witam wszystkich księgoznawców i mistrzów rozliczeń.
Mam pytanie ile kosztuje prowadzenie jedno osobowej firmy.
Bardzo proszę o konkretne odpowiedzi:
1 ile mi zostanie netto z kwoty 250 nok na godzinę
2 jak wygląda sytuacja z ferie penge i z zasiłkiem rodzinnym mam żonę i dwójkę dzieci w wieku 2 i 5 lat
3 ile płacę za miesiąc w którym nie wykazuję dochodu
4 ile wynosi składka chorobowa i rentowa
5 od jakich kwot płaci się podatki i w jakiej wysokości
Na pewno pominąłem jakieś pytania dlatego proszę o pomoc bym jasno i czytelnie zrozumiał w co się pakuję.
6 oczywiści będzie mi potrzebny księgowy ile kosztuje prowadzenie firmy
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
274 Posty
jan paweł
(secondo)
Stały Bywalec
1 ile mi zostanie netto z kwoty 250 nok na godzinę
2 jak wygląda sytuacja z ferie penge i z zasiłkiem rodzinnym mam żonę i dwójkę dzieci w wieku 2 i 5 lat
3 ile płacę za miesiąc w którym nie wykazuję dochodu
4 ile wynosi składka chorobowa i rentowa
5 od jakich kwot płaci się podatki i w jakiej wysokości
Na pewno pominąłem jakieś pytania dlatego proszę o pomoc bym jasno i czytelnie zrozumiał w co się pakuję.
6 oczywiści będzie mi potrzebny księgowy ile kosztuje prowadzenie firmy

ad 1 ok 190 nok
ad 2 feriepenge sam sobie musisz zapłacić...Sam sobie jesteś pracodawcą,a feriepenge wypłaca pracodawca a nie nav.Zasiłek na dzieci po 970 nok od łebka
ad3 zakładając działalność jednoosobową idziesz do skatte i musisz im określić pi razy oko ile zarobisz w ciągu roku.Powiedzmy,że deklarujesz ok 200 000 nok brutto.Więc od tej sumy musisz uiścić podatek,niezależnie od tego,czy tyle faktur wystawisz,czy nie.Od 200 000 będziesz miał ok 45 500 nok podatku do zapłaty w 3 ratach.Normalnie jest w czterech,ale pierwszy termin już minął.Następne są w maju wrześniu i listopadzie
ad 4 z 36% kartą podatkową 28% to podatek,a reszta składki
ad 5 podatek jak już wspomniałem płacisz tak i tak,a jest kwestia podatku vat,który naliczasz dopiero po przekroczeniu 50000 nok obrotu i wtedy zgłaszasz to do Brønnoysund
ad 6 Księgowy kosztuje zależnie od ilości wystawionych faktur itd.Generalnie jak pracujesz sam to ok 1,5 miesięcznie.Z tym że przez pierwszy rok nie będzie Ci on potrzebny wg mnie,bo faktury możesz sobie wystawiać sam np na jakimś freewarowym programie do fakturowania.więc parę klocków zaoszczędzisz.Księgowy przyda Ci się dopiero do rozliczenia podatku w przyszłym roku,ewentualnie do deklaracji vat też w przyszłym roku.Bo generalnie Vat od wystawionych faktur płaci się co 2 mies.ale gdy zakładasz działalność w marcu,to raczej przyznają Ci rozliczenie vatu raz do roku więc tu też nie musisz ganiać do księgowego i znów parę klocków do przodu jesteś.
Tyle wiem z mojego doświadczenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Rafał A
(araugust)
Wiking
Dziękuję za precyzyjną odpowiedź. Jeszcze jedno pytanie o którym zapomniałem, w którym miejscu i co to jest podatek MVA
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
274 Posty
jan paweł
(secondo)
Stały Bywalec
mva to vat właśnie.tylko po norwesku.W języku polskim vat to podatek od wartości dodanej,po angielsku value added tax a po norwesku merverdiavgiften. i to są skróty od niego.Możesz się jeszcze spotkać z określeniem moms
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
274 Posty
jan paweł
(secondo)
Stały Bywalec
ładne te schody robisz.W jakim rejonie pracujesz?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
274 Posty
jan paweł
(secondo)
Stały Bywalec
ładne te schody robisz.W jakim rejonie pracujesz?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
274 Posty
jan paweł
(secondo)
Stały Bywalec
mva to vat właśnie.tylko po norwesku.W języku polskim vat to podatek od wartości dodanej,po angielsku value added tax a po norwesku merverdiavgiften. i to są skróty od niego.Możesz się jeszcze spotkać z określeniem moms
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
474 Posty
Marek Keram
(Optymus_anihilacja)
Wyjadacz
secondo napisał:
[quote]1 ile mi zostanie netto z kwoty 250 nok na godzinę

ad 1 ok 190 nok

Aaa, zapomnialem o najwazniejszym. Jak zes pan to wyliczyl, ze w jednoosobowei zostaje 190 nok

Chetnie sie zapoznam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
274 Posty
jan paweł
(secondo)
Stały Bywalec
Jeżeli zakłada pierwszy raz działalność w norge to a priori nie jest płatnikiem vat.I urzędniczyna o tym wie,sprawdzając w swoim wszechwiedzącym komputerku jego numer personalny.A poza tym,nawet jeśli nie musi płacić podatku od razu to jednak zalecam,bo gdy się go nazbiera na przyszły rok,to może być zonk,gdyż jak wiadomo,pieniążki lubią się rozejść...A jeżeli znasz inne opcje,to mu je opisz krok po kroku,a nie zaczynajmy dywagacji na ten temat,bo z tego co widzę to tu na forach,gdy ktoś prosi o pomoc,to najczęściej jej nie dostaje,tylko jest gnojony i użytkownicy forum zaczynają pod tematem swoje przegadywanki,na skutek czego temat zaczyna ewoluować do gadania o niczym lub obrzucania się błotem.Z całym szacunkiem,Ciebie o to nie posądzam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
474 Posty
Marek Keram
(Optymus_anihilacja)
Wyjadacz
secondo napisał:
Jeżeli zakłada pierwszy raz działalność w norge to a priori nie jest płatnikiem vat.I urzędniczyna o tym wie,sprawdzając w swoim wszechwiedzącym komputerku jego numer personalny.A poza tym,nawet jeśli nie musi płacić podatku od razu to jednak zalecam,bo gdy się go nazbiera na przyszły rok,to może być zonk,gdyż jak wiadomo,pieniążki lubią się rozejść...A jeżeli znasz inne opcje,to mu je opisz krok po kroku,a nie zaczynajmy dywagacji na ten temat,bo z tego co widzę to tu na forach,gdy ktoś prosi o pomoc,to najczęściej jej nie dostaje,tylko jest gnojony i użytkownicy forum zaczynają pod tematem swoje przegadywanki,na skutek czego temat zaczyna ewoluować do gadania o niczym lub obrzucania się błotem.Z całym szacunkiem,Ciebie o to nie posądzam

Napisalem zleceniodawca a nie urzedniczyna - Osoba ktora deklaruje, ze bedzie mu placila 250 nie musi wiedziec, ze dopiero zaklada firme. Moze poczynic zalozenie, ze takowa posiada, wiec oferuje mu 250 inkl.mva. warto o z nim ustalic, no chyba, ze go zna i namawia do zalozenia, choc to nie wyklucza, ze rowniez chce mu placic z vatem powyzsza sume.

Urzedniczyna natomiast przysle zaliczki dopiero w nastepnym roku i bedzie o najpewniej 44000.

Nie bardzo wiem w jaki sposob mam mu pomoc? Wyjasniles mu wszystkie watpliwosci, ja je lekko uzupelnilem i tyle. Na koniec warto wiedziec, ze pisma z kemnerkontoret nie sa wyrokami i mozna z ludzmi pogadac, wyjasnic i prosic o zmniejszenie jak rowniez zwiekszenie zaliczek.

Alez mozesz i mnie o to posadzac, bo sam czesto to robie. Generalnie mam gdzies uzytkownikow portalu a tych nowych, potrzebujacych pomocy mam jeszcze glebiej. Lata temu sie podniecalem i pomagalem...pozniej mi przeszlo.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok