Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

skattekort2014 - Norwegia

Czytali temat:
robert wisniewski Piotr Piotr Kasia J (1034 niezalogowanych)
2 Posty
wiktor skwarek
(wiktorskwarek1)
Wiking
Witam mam problem z kartą podatkową.Nie otrzymałem jej ani w formie papierowej ani elektronicznej.Próbowałem zamówić przez internet na stronie altiny i nic.Czy pracodawca może sobie to sam sprawdzić i kiedy odzyskam kasę bo oczywiscie w lutym i marcu zabrali 50%.Macie jakies pomysły?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
1165 Postów
Prz Jar
(PJo)
Maniak
wiktorskwarek1 napisał:
Witam mam problem z kartą podatkową.Nie otrzymałem jej ani w formie papierowej ani elektronicznej.Próbowałem zamówić przez internet na stronie altiny i nic.Czy pracodawca może sobie to sam sprawdzić i kiedy odzyskam kasę bo oczywiscie w lutym i marcu zabrali 50%.Macie jakies pomysły?

A posiadasz pan numer personalny stały czy tez tymczasowy?
Jesli śtaly to pracodawca powinien sobie sam pobrać kartę , lecz niestety system szwankuje i nie zawsze sie da pobrać ( wiec spytaj pracodawcę czy ma problem z pobraniem,jesli tak, tomusisz udać sie do skatt) Natomiast jesli posiadasz D- numer w podskokach gnaj do Skatten ponieważ w takiej opcji to twój obowiązek dostarczyć kartę pracodawcy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
wiktorskwarek1 napisał:
Witam mam problem z kartą podatkową.
Nie otrzymałem jej ani w formie papierowej ani elektronicznej.
Próbowałem zamówić przez internet na stronie altiny i nic.
Czy pracodawca może sobie to sam sprawdzić i kiedy odzyskam kasę bo oczywiscie w lutym i marcu zabrali 50%.Macie jakies pomysły?

TERAZ
karty się nie pobiera fizycznie / owszem można sobie samemu wydrukować tylko pewnie by w RAMKĘ Oprawić i nic ponadto .
LEGALNY pracodawca ma Obowiązek sam sobie tą kartę pobrać poza drobnymi wyjątkami o ile takie istnieją .
---
Jak masz Indywidualny dostęp do altin to wchodzisz na swoją stronę i tam jest umieszczona informacja o twoim aktualnym numerze podatkowym oraz o procentach na zaliczki ...

---
Kasa wpłacona na zaliczkę podatkową nie podlega zwrotowi podczas roku podatkowego , Można dopiero "odzyskać przy rozliczeniu w następnym roku , coś podobnie jak teraz za rok 2013 .
I nic więcej o ILE SIEM NIEM MYLAM ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
wiktor skwarek
(wiktorskwarek1)
Wiking
tak posiadam numer stały.wielkie dzięki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
wiktorskwarek1 napisał:
JEŻELI FAKTYCZNIE POSIADASZ STAŁY NUMER PERSONALNY ...!!!
---
To z tą firma w której pracujesz jest coś NIE TAK ...
ewentualnie "szefuncio" zrobił tobie świństwo z wypłatą ...
---
Ponieważ tak jak napisałem wyżej od tego roku to obowiązek pracodawcy jest pobrać aktualną "kartę podatkową " danego pracownika ...
---
I nie może być żadnej głupiej wymówki ....
---
TO JEST JEGO ZASRANY OBOWIĄZEK !!!
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1165 Postów
Prz Jar
(PJo)
Maniak
Gabriel napisał:
wiktorskwarek1 napisał:
JEŻELI FAKTYCZNIE POSIADASZ STAŁY NUMER PERSONALNY ...!!!
---
To z tą firma w której pracujesz jest coś NIE TAK ...
ewentualnie "szefuncio" zrobił tobie świństwo z wypłatą ...
---
Ponieważ tak jak napisałem wyżej od tego roku to obowiązek pracodawcy jest pobrać aktualną "kartę podatkową " danego pracownika ...
---
I nie może być żadnej głupiej wymówki ....
---
TO JEST JEGO ZASRANY OBOWIĄZEK !!!

a ja ci już Gabrys kiedyś pisałem ze nie zawsze sie da.
Systemie jest idealny i pracownik czasami sam musi udać sie do Skatten by jego tabela została wstawiona w ten cały elektroniczny system
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
PJo napisał:a ja ci już Gabrys kiedyś pisałem ze nie zawsze sie da.
Systemie jest idealny i pracownik czasami sam musi udać sie do Skatten by jego tabela została wstawiona w ten cały elektroniczny system

Normalnie z nudów się droczysz i tyle w tym temacie , a Ja nie Mam dzisiaj humoru do przeciągania dyskusji .
Pozdrawiam Nieudolne systemy z Ich Jak najbardziej Udolnymi szefuńciami ....
---
Jak w twojej firmie ten system szwankuje to i może dobrze , że Mnie tam nie chciałeś "wkręcić" na etat ...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
Gabriel napisał:
PJo napisał:a ja ci już Gabrys kiedyś pisałem ze nie zawsze sie da.

Normalnie z nudów się droczysz i tyle w tym temacie , a Ja nie Mam dzisiaj humoru do przeciągania dyskusji .
Pozdrawiam Nieudolne systemy z Ich Jak najbardziej Udolnymi szefuńciami ....
---
Jak w twojej firmie ten system szwankuje to i może dobrze , że Mnie tam nie chciałeś "wkręcić" na etat ...

Już ci czopie pisałem kilka razy że nie zawsze tak jest jak to sobie w systemie założyli.
Znajomi sami musieli przytargać osobiście karty bo księgowa nie była wstanie ich pobrać i w skacie też rozłożyli ręce i nie wiedzieli dlaczego system szwankuje w tym przypadku...

Co do pytającego, to jak szef nie miał twojej karty podatkowej i zabierał 50% zaliczki na podatek to dlaczego ci o tym nie powiedział wcześniej, a ty dwa miesiące nic z tym nie zrobiłeś?

Wal do szefa jak to on zajebał się z pobraniem karty, to policz sobie ile powinni ci zabrać zaliczki na podatek przy twojej tabeli i wołaj różnice w gotówce, a oddasz mu przy zwrocie w przyszłym roku. Jak to dla niego nie problem wysłać czyjeś pieniądze i machnąć na to ręka że przy zwrocie sobie odzyskasz to ze swoimi niech tak robi....
Jak to nie jego wina to do skatt.........
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Joseph napisał:Wal do szefa jak to on zajebał się z pobraniem karty, to policz sobie ile powinni ci zabrać zaliczki na podatek przy twojej tabeli i wołaj różnice w gotówce, a oddasz mu przy zwrocie w przyszłym roku. Jak to dla niego nie problem wysłać czyjeś pieniądze i machnąć na to ręka że przy zwrocie sobie odzyskasz to ze swoimi niech tak robi....
Jak to nie jego wina to do skatt.......
..

Głupkowata zakuta pała ..
ORAZ
PAJAC DO SZEŚCIANU ...!

---
Już to widzę jak mu szefuncio lub skatt zwraca nadpłatę w tym roku ...
Ha cha ha ...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
Gabriel napisał:
Joseph napisał:Wal do szefa jak to on zajebał się z pobraniem karty, to policz sobie ile powinni ci zabrać zaliczki na podatek przy twojej tabeli i wołaj różnice w gotówce, a oddasz mu przy zwrocie w przyszłym roku. Jak to dla niego nie problem wysłać czyjeś pieniądze i machnąć na to ręka że przy zwrocie sobie odzyskasz to ze swoimi niech tak robi....
Jak to nie jego wina to do skatt.......
..

Głupkowata zakuta pała ..
ORAZ
PAJAC DO SZEŚCIANU ...!

---
Już to widzę jak mu szefuncio lub skatt zwraca nadpłatę w tym roku ...
Ha cha ha ...

skatt nie zwraca nadpłaty, to chyba oczywiste, więc nie napisałem, tam to się dowie co jest nie tak...

Ja kiedyś interweniowałem w takiej sprawie i szefowa tak głupkowato się tłumaczyła, że przecież za rok dostanie zwrot.
Wyliczyłem jej według tabeli różnicę, wjechałem na ambicje, jej błąd niech ona za niego płaci( czeka za pieniędzmi rok).
Nie była to wielka kwota, ale chodzi o zasady od tamtej pory juz nie było problemów z naliczeniem wypłaty...

Nie każdy taka pizda jak ty pomocniku budowlany żeby jebać i jak coś nie tak to się nie odezwać, i trzęś dupą bo strach o prace..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok