Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
Hilton napisał:
Joseph napisał:
Hilton napisał:
patim napisał:
nic ci sie nie nalezy zeby dostac bostotte trzeba przynajmniej 3 lata odprowadzac podatek

to nie Anglia chociaz i tam wprowadzili teraz ze 3 miesiace trzeba czekac

poza tym twoj registerbevis jest nie wazny poniewaz jest wazny tak dlugo jak wazna jest podstawa jego wydania

nie masz pracy = nie masz prawa pobytu
jedyne co ci sie nalezy to prawo powroty do Polski

1. nie prawda
2. sprawdziles podstawe wydania? tak dlugo, jak jestes w stanie sie utrzymac zaswiadczenie jest wazne. Jezeli dostanie zasilek, to registreringsbevis jest wazny.

No własnie jeżeli dostanie zasiłek i z złoży wniosek o dofinansowanie to jest podstawa żeby mu cofnąć registeringbevis bo nie jest wstanie się utrzymać... ( w co osobiście wątpię)

Partia rządząca się zmieniła i instrukcje mogą być inne niż wcześniej tzn. dajemy dofinansowanie tylko "naszym", reszta ma się utrzymać albo wypad....
Mogą nie muszą..

Nie lepiej dostać zasiłek, wysyłać listy "zdalnie" z PL i czekać wiosny kiedy ruszy się z pracą?

Instrukcje sa na stronie husbanken, nowy regelverk od 1.1.2014 nic nie mowi o posiadaniu norweskiego obywatelstwa, dotyczy jedynie dochodu, wieku oraz tego czy jest sie np. wojskowym czy nie, bo jak sie jest to sie bostøtte nie nalezy.

Znajomemu odmowili dawno temu, argumentując to tym że jak go nie stać na utrzymanie w NO to niech wraca do PL. Gdyby był tu na stałe badz obywatelem to by dostał. Czy kiedykolwiek było to w przepisach to nie wiem, a on się nie odwolywal tylko przyja to na klatę i sobie poradził....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
To znaczy, ze byl ogarniety i dal rade.
Jestes pewnien, ze tak mial w vedtak'u napisane? Pokazywal ci? Mogl sie odwolac, ale pewnie nie umial. Albo odostal odmowe z innego powodu. Husbanken nie odmawia bostotte, jesli wedlug dochodu sie nalezy. Sprawdzaja w folkeregisteret, gdzie jestes zameldowany i musisz miec kontrakt, w ktorym widnieje cena, ilosc pomieszczen, czy jest lazienka.
Husbanken nie jest instytucja do sprawdzania ile wydajesz na jedzenie. Jesli dochod spadl ci do np. 120000 tysiecy rocznie a rodzina twoja sklada sie z 3 osob, to dostaniesz wyzsze bostøtte, jesli dochod przekroczyl 276000 ( w Oslo) to nie dostaniesz. Kropka.
Jedyna instytucja, ktora moze odmowic wypklacenia kasy jest NAV, odrzuca wniosek o pomoc socjalna, jesli nie ma sie varig oppohold lub obywatelstwa. Natomiast wszytskie inne jak barnetrygd, overgangsstønad, utdanningsstønad, dagpenger musza wyplacic.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
nie dostanie dagpenger ,bo za malo zarobil

no ja wniosek o dagpenger dopiero złożyłem i teraz muszę czekać na jego przyznanie ale tak jak sobie liczyłem to dostane z 7tyś na rękę bo mało zarobiłem w 2013, a ze skatu jeszcze nic nie mam bo tutaj jestem dopiero od czerwca 2013, także dochodów nie miałem w 2012, a za pokój płace 4tyś?

7000=60% dochodu
dochod =11666 x7miesiecy =81 666
to zamalo na zasilek

nie jest w stanie sie utrzymac
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Jan Kowalski
(briss86)
Wiking
Witam. prosze o pomoc. Wynajmuje ze znajomym mieszkanie(15tys kr czynsz+ strøm 112m2) Umowa wynajmu jest na nas dwoch. Mieszkamy w 5 osob. Znajomy z dziewczyna placa 5.5tys(pracuja) ja za siebie i 2 osoby place 9.5tys(mam umowe na stale znajomi szukaja pracy). Na lonnslipie mam zarobione 80tys kr od maja do grudnia 2013r. Czy moge starac sie o zasilek liczac wszystko na 3 osoby?( metraz 67,2m2 i czynsz 9500kr) Z gory dziekuje za odpowiedz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
476 Postów
zdzi ra
(zdzira)
Wyjadacz
W husbanken nie wiedza?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
20 Postów
Joseph 70
(joseph70)
Wiking
Witam,
a czy przy wyliczaniu kwoty G nav nie "uwzględnia" kwoty z chorobowego czy "odejmuje" tę kwotę od zarobków?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
joseph70 napisał:
Witam,
a czy przy wyliczaniu kwoty G nav nie "uwzględnia" kwoty z chorobowego czy "odejmuje" tę kwotę od zarobków?
A jaki masz problem by samemu sprawdzić swoje G na stronie NAV ? .
---
Przecież tam jasno jest wszystko pokazane z jakich kwit jest obliczona kwota emerytalna , nawet jest podana kwota hipotetycznej kwoty emerytury .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
20 Postów
Joseph 70
(joseph70)
Wiking
chodzi mi o 1,5 kwoty G potrzebnej do uzyskania dagpenger
w 2013 roku pewien okres byłem na sykemeldingu
NAV od wypracowanej kwoty brutto mówię tu wyłącznie o kwocie za okres pracy kiedy nie byłem na chorobowym ODJĄŁ kwotę uzyskaną z za okres chorobowego
Czy NAV nie popełnił błędu odejmując kwotę za sykemelding zamiast ją po prostu pominąć jak by jej nie było?
Nie mogę tego rozgryść;/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
joseph70 napisał:Nie mogę tego rozgryść;/
jak nie możesz rozgryźć , to łyknij ...
---
Ciekawe czy w Polsce włos też dzieliłeś na cztery ...
---
Masz problem to napisz zapytanie i dostaniesz konkretną odpowiedz od przedstawiciela który wykonuje te wyliczenia .
---
Mnie jak na razie wszystkie wyliczenia pasują od samego początku , a jak będzie dalej to czas pokaże .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
20 Postów
Joseph 70
(joseph70)
Wiking
a czy zapytanie ewentualnie zapytanie mozna pisać w języku angielskim czy trzeba po norwesku?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok