Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

dyscyplinarka, zablokowana karta i to nie wszystko - Norwegia

Czytali temat:
barton1 Ciemnoblekitna Ciemnoblekitna KamilBWH Weedi Martin111 Jolka57 Mirek X (3971 niezalogowanych)
14 Posty
Maciek Głowacki
(Godsorus)
Wiking
Witam wszystkich użytkowników forum!!!

Wiele razy mi pomogliście więc mam nadzieje że i tym razem będę mógł liczyć na wasze doświadczenie i wiedzę.Chodzi o mojego wujka, pracował 3 lat legalnie w norwegi (jedna firma) lecz przez przykry incydent został zwolniony dyscyplinarnie (bójka) oraz dostał do zapłaty 5000 NOK za interwencje policji. I teraz zaczynają się robić problematycznie:
- czy przysługuje mu prawo do zasiłku (piszą w internecie że tak, inni że nie bo z jego winy itp)
- jak tak to jakie dokumenty trzeba mieć ? ( Chce zaznaczyć że jeszcze nie dostał od pracodawcy świadectwa pracy oraz czy pracodawca przy dyscyplinarce musi je wystawić?)
- posiada oczywiście konto podatkowe, i tu oddzielna historia i oddzielny problem (nawet 2) wiec pozwólcie że odskoczę od głównego wątku:
1. Po całym incydencie została mu zablokowana karta od konta podatkowego, ale tylko karta. Może do tej pory robić przelewy na inne konta bankowe oraz wchodzić na konto, lecz nie może płacić kartą. Gdy zadzwoniłem do banku zapytać o co chodzi podając się za niego (wuja po norwesku rozumie ale duka tak jak po angielsku czyli kali jeść pić i gestykulację) powiedzieli mi że karta została zablokowana przez postronna osobę z NAV'u. Przekierowywali moja rozmowę do niej lecz miała spotkania, potem jej nie zostałem, potem ja zostawiłem numer by oddzwoniła i tak w kółko. Więc moje pytanie brzmi- co ma NAV do Banku że blokuje tylko kartę a nie całe konto, oraz czy może mieć to związek z interwencją policji?
2. Ktoś ukradł mu kurtkę tydzień temu gdzie miał bryloczek do logowania internetowego. Czy jeżeli podejdziemy do oddziału banku otrzyma nowy i czy jest to odpłatne?
- Ferienpenger - czy za czas przepracowany zostanie wypłacone z pierwszą wypłata (za okres gdy jeszcze pracował) czy to zależy tylko i wyłącznie od byłego już pracodawcy.

Za wszelkie odpowiedzi i rady dziękuję!!!
Ps; Jak przypomnę sobie coś jeszcze to dopisze do tematu oraz jestem z wujkiem w Oslo (sam szukam pracy)więc mam nadzieję że wszystko uda nam się załatwić w przeciągu paru dni.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Godsorus napisał:

Po całym incydencie została mu zablokowana karta od konta podatkowego, ale tylko karta. Może do tej pory robić przelewy na inne konta bankowe oraz wchodzić na konto, lecz nie może płacić kartą. Gdy zadzwoniłem do banku zapytać o co chodzi podając się za niego (wuja po norwesku rozumie ale duka tak jak po angielsku czyli kali jeść pić i gestykulację) powiedzieli mi że karta została zablokowana przez postronna osobę z NAV'u.

Nigdy nie slyszalam o koncie podatkowym. Chyba, ze chodzi tu o lønnskonto.

Karty bankowe blokuje sie samemu, np. w wypadku kradziezy czy zgubienia.

Nigdy nie slyszalam, zeby ktos postronny mogl zablokowac komus karte typu debetkort. Chyba, ze twoj wujek zglosil do NAV kradziez/zgubienie np. bryloczek do logowania internetowego, a z racji slabej znajomosci norweskiego osoba w NAV zrozumiala, ze skradziono mu karte bankowa i zablokowala ja w jego imienu.

Wiec dowiedz sie dokladniej co sie w sumie stalo.

Co do prawa do zasilku, to mu przysluguje. Niestety nie wiem, czy dostanie wyplacony zasilek od razu po zgloszeniu do NAV, czy tez bedzie musial czekac 8 tyg. na pierwsza wyplate.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
14 Posty
Maciek Głowacki
(Godsorus)
Wiking
O sytuacji z kartą wiem doskonale ponieważ było to przy mnie bo dnia powszedniego wszystko grało i płacił na stacji paliw a następnego dnia karta była już nieaktywna z powodu jaki napisałem wcześniej bo sam pierwszy dzwoniłem i nie było możliwości by zrobił to przede mną. Dokładnie pani konsultantka z banku powiedziała mi że została ona zablokowana przez jakąś kobietę (norweskie imię i nazwisko wiec z dialektem nie zapamiętałem) z NAV'u. Będę wiedzieć coś więcej w poniedziałek bo wybieram się do banku z wujkiem. Chodzi mi o typ karty i konta gdzie dostaje się rodzinne, ferienpender itp. Po za tym kurtka z bryloczkiem została skradziona 2 tygodnie po zablokowaniu karty i nic nie robilismy z tym fantem ponieważ wiedzieliśmy że lecimy do norwegi i załatwimy to bez pośrednio w banku. Odnośnie zasiłku to nie dostał jeszcze wypłaty bo został zwolniony 11 października a zarejestruje się w ten poniedziałek więc jak myślisz - dostanie odrazu czy będzie czekał te 8 tygodni? I czy mógłbyś powiedzieć czy może iść do NAV'u na Jana bez żadnych papierów i dostanie tytuł bezrobotnego czy jednak coś potrzebuje ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
251 Postów

(broom feie)
Stały Bywalec
Godsorus napisał: miał bryloczek do logowania internetowego. Czy jeżeli podejdziemy do oddziału banku otrzyma nowy i czy jest to odpłatne?
Czytniki Kodów , są Niestety Przypisane "Fizycznie" do Danego Konta Bankowego , tym samym i do Bankowej Karty Debetowej .
Jeżeli znalazca czytnika , użył go trzy razy niepoprawnie , przy logowaniu , to bank automatycznie zablokował Kartę .
Być może , Czytnik został znaleziony w Biurach NAV i dlatego ta Instytucja zablokowała Kartę .
Wydanie nowego czytnika , jest bezpłatne .Tak jest przynajmniej w Banku, gdzie mam lønnskonto .
I tak , musicie udać się do banku osobiście , by odblokować kartę Bankomatową .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
14 Posty
Maciek Głowacki
(Godsorus)
Wiking
Czytnik był używany po zablokowaniu karty i to wiele razy do logowania. Karta została zablokowana przez osobę w NAV'ie, przed jego zniknięciem co miało miejsce w Polsce. Po za tym chciałem odblokować ją telefonicznie ale mówili że nie mogą "bo została zablokowana właśnie przez osobę z NAV'u" i dlatego dawali mi informacje kontaktowe właśnie do tej osoby. Mam nadzieje że wszystko się wyjaśni w poniedziałek.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
251 Postów

(broom feie)
Stały Bywalec
Godsorus napisał:
. wiedzieliśmy że lecimy do norwegi i załatwimy to bez pośrednio w banku. Odnośnie zasiłku to nie dostał jeszcze wypłaty bo został zwolniony 11 października a zarejestruje się w ten poniedziałek więc jak myślisz - dostanie odrazu czy będzie czekał te 8 tygodni? I czy mógłbyś powiedzieć czy może iść do NAV'u na Jana bez żadnych papierów i dostanie tytuł bezrobotnego czy jednak coś potrzebuje ?
Tak to jest , jak zadający pytania ukrywa ważne informacje !.
NAV mógł prawnie , wydać dyspozycję blokady karty bankomatowej do konta które jest , zarejestrowane w NAV , i na które są przelewane zasiłki rodzinne , jeżeli Osoba ta została zwolniona i przebywała "nieprawnie" za granicą Norwegii .
Ponieważ przed wyjazdem do Polski , ten pan , powinien najpierw uregulować prawny status bezrobotnego w NAV , o ile pobierał dodatkowe zasiłki na dzieci .
A tak z Firmy , wpłynęła informacja do urzędu o zwolnieniu pracownika , a tym samym procedura potoczyła się "normalnym" torem .
O ile oczywiście i ta podana Informacja , nie jest przekłamana i podana uczciwie do końca .
Zanim coś odpowiesz to zastanów się dokładnie i podaj wszystkie prawdziwe dane o tym zwolnieniu i statusie osoby w NAV . To naprawdę ułatwi ewentualne poprawne odpowiedzi na zadany problem prawny .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
Chodzi mi o typ karty i konta gdzie dostaje się rodzinne, ferienpender itp.
czy to jakieś tajne konto ??
ta znajomość z wujkiem to ci na dobre nie wyjdzie jak taki wyrywny wirażka to niech sobie radzi teraz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Godsorus napisał:
Odnośnie zasiłku to nie dostał jeszcze wypłaty bo został zwolniony 11 października a zarejestruje się w ten poniedziałek więc jak myślisz - dostanie odrazu czy będzie czekał te 8 tygodni? I czy mógłbyś powiedzieć czy może iść do NAV'u na Jana bez żadnych papierów i dostanie tytuł bezrobotnego czy jednak coś potrzebuje ?
Zasilek dla bezrobotnych nalicza sie od momentu zgloszenia sie do NAV a nie od dnia kiedy utracilo sie prace.
Opcje sa dwie - albo zostanie uznane, ze go zwolnono, i pieniadze beda naliczane od czasu zgloszenia, albo uznaja ze zwolnil sie sam (sam jest winny zwolnieniu) i pieniadze beda naliczane po 8 tyg. po zgloszeniu sie do NAV. A jako, ze nigdy osobiscie nie mialam takich problemow, to dokladnie nie wiem.

Dokładnie pani konsultantka z banku powiedziała mi że została ona zablokowana przez jakąś kobietę (norweskie imię i nazwisko wiec z dialektem nie zapamiętałem) z NAV'u.
Nigdy nie slyszalam, zeby NAV zablokowal komus karte bankowa czy konto i nawet nie wiem czy to jest legalne. Osobiscie mysle, ze nie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
broom feie napisał:
Godsorus napisał: miał bryloczek do logowania internetowego. Czy jeżeli podejdziemy do oddziału banku otrzyma nowy i czy jest to odpłatne?
Czytniki Kodów , są Niestety Przypisane "Fizycznie" do Danego Konta Bankowego , tym samym i do Bankowej Karty Debetowej .
Jeżeli znalazca czytnika , użył go trzy razy niepoprawnie , przy logowaniu , to bank automatycznie zablokował Kartę .
Być może , Czytnik został znaleziony w Biurach NAV i dlatego ta Instytucja zablokowała Kartę .
Wydanie nowego czytnika , jest bezpłatne .Tak jest przynajmniej w Banku, gdzie mam lønnskonto .
I tak , musicie udać się do banku osobiście , by odblokować kartę Bankomatową .

nie pleć głupot...

Po pierwsze to nie czytnik kodów, a generator kodów!(kodebrikker)

i został zgubiony po zablokowaniu karty, więc gabryś nie snuj dziwnych teorii..

Generator kodów jest przypisany do osoby i jak ktoś go używał do swojej karty to i mógł milion razy generować kod i nic z tego..

Zeby zablokować kartę trzeba np. trzy razy błędnie wprowadzić PIN.

Jak zwykle bierzesz się za doradzanie a pleciesz takie głupoty że głowa boli...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
14 Posty
Maciek Głowacki
(Godsorus)
Wiking
Broom Feie,
Nie ukrywałem żadnych informacji a wszystko co pisze to szczera prawda. Nie znam prawa norweskiego w tym zakresie więc dlatego się pytam. Nie wiem dlaczego tak postąpił, myślę że też z niewiedzy że trzeba coś takiego zrobić zaraz po zwolnieniu i pod wpływem emocji. Postanowiłem mu pomóc i dlatego tutaj napisałem. Po za tym dlaczego została zablokowana sama karta a nie całe konto? Reasumując, wystarczy by dostał status bezrobotnego, lub znalazł pracę, by karta mogła zostać odblokowana?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok