Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

FERIEPENGER prośba o pomoc - Norwegia

Czytali temat:
rolf rise (827 niezalogowanych)
25 Postów
MMM XXX
(CarlaDonna)
Wiking
Witam serdecznie,
na początku chcę przeprosić za powielanie tematu, ale nie znalazłam żadnej sensownej odpowiedzi, która pasowałaby do mojej sytuacji. Otóż:
W roku 2012 pracowałam przez agencję pracy. W sumie wyszło, że przepracowałam 7 miesięcy (przerwy między kontraktami, oczekiwanie na nową pracę). Nie ubiegałam się o bezrobotne, bo to też trzeba mieć wypracowane, a z przerwami było ciężko dobić do limitów czasowych czy pieniężnych. Więc mam do Państwa pytanie. Jeżeli z ubiegłego roku mam wypracowane tylko 7 miesięcy i tych pieniędzy (nie ukrywam) jest tyle co kot napłakał, to jak sprawa się tyczy wypłaty. Czy dostanę w czerwcu feriepenger, które zbierała dla mnie agencja pracy plus wypłatę z tytułu przepracowanych godzin (oczywiście za czerwiec w lipcu), czy wygląda to inaczej. Dla firmy w której dostałam teraz stały kontrakt pracowałam przez agencję pracy od listopada 2012 do 1 kwietnia 2013. 1 kwietnia otrzymałam już bezpośrednio od firmy stały kontrakt. Moim zdaniem będzie bardzo ciężko jeżeli dostanę tylko feriepenger w czerwcu, a w lipcu nie zobaczę wypłaty za przepracowane w czerwcu godziny. Wychodziło by na to, że w czerwcu dostanę małe feriepenger plus wypłata za maj, a kolejną wypłatę zobaczę dopiero w sierpniu za pracę w lipcu. Dla mnie jest to trochę nie fair z tego powodu, że ludzie którzy nie mieli szansy przepracować całego roku kalendarzowego tylko jego część zostają prawie z niczym przez praktycznie dwa miesiące. W mojej firmie z tego co się dowiedziałam od teamleadera nie można nic sobie zmieniać z wypłatami, mają sztywne reguły. A Pana od HR, to zobaczę później niż spóźniający się pociąg PKP w Polsce... Z góry dziękuję za pomoc i wyjaśnienie.
Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
Duzo tu napisalas, ale odpowiedz jest jedna: spytaj sie u zrodla, czyli spytaj sie o ferirpenger w firmie, ktora cie zatrudniala. Nie wiem dlaczego pytasz sie anonimowych osob, ktore nie znaja ani twojej sytuacji, ani twojego pracodawcy ani nie maja kompetencji na ten temat. Ty i twoj pracodawca jestescie najbardziej zorientowani o co chodzi. To tak, jakbym zatrzymala przypadkowego przechodnia na ulicy, wyjasnila mu ze z mezem mam problemy i spytala co ja mam teraz zrobic ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
25 Postów
MMM XXX
(CarlaDonna)
Wiking
no właśnie mam problem z tym źródłem, które pojawia się u nas w firmie na 5 minut (aby zostawić timeliste i ją odebrać), bo obsługuje 10 innych firm swoją osobą
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
CarlaDonna napisał:
no właśnie mam problem z tym źródłem, które pojawia się u nas w firmie na 5 minut (aby zostawić timeliste i ją odebrać), bo obsługuje 10 innych firm swoją osobą

Ale chyba ma jakis telefon ?! Sama chyba rozumiesz, ze osoby postronne nie zalatwia takiej sprawy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
25 Postów
MMM XXX
(CarlaDonna)
Wiking
nie posiadam numeru do HR, jeśli będę miała na pewno przedzwonię w swojej sprawie. Mi chodzi o jakieś regulacje prawne, które może mówią, co ewentualnie można zrobić, aby było jak przeżyć, czy gdzieś jakieś podanie napisać,a może ktoś miał podobną sytuację i coś po prostu wie. Bo nie ukrywam, że za 25 tysięcy ciężko będzie mi opłacić mieszkanie (10 tysięcy za miesiąc) i mieć co zjeść jeśli będą to dwa miesiące bez wypłaty.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
58 Postów
gorol gorol
(gorol1608)
Nowicjusz
Jeśli nie załatwisz bez konfliktowo z szefem to adwokat nie pomoże nawet pisząc do niego ja tak mam już rok sprawe dałem do sądu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok