Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
nie wiem ludzie,moze macie racje,ale ja sobie nie wyobrazam,zeby ktos kto ma odwage prowadzic dzialalnosc gospodarcza do tego jeszcze za granica,nie mial swiadomosci,ze trzeba w terminie wyznaczonym przez skat odprowadzic zaliczke
samo odkladanie tych 40% roznie tu wychodzi,bo przy dzialalnosci sa 4 zaliczki w roku i kiedy zarobek bedzie mniejszy od zakladanego,tych odlozonych pieniazkow moze braknac(o ile placimy stale zaliczki)
znowu inny przyklad,ktos ma stale zlecenie i jest pewien,ze nie musi na biezaco odkladac,a na zaliczke przeznaczy np dochod z ostatniego tygodnia poprzedzajacego wplate
po drodze mozna tez wysokosc zaliczek zmniejszyc jak jednak ktos sie przeliczyl z zakladanymi dochodami
wszystko zalezy od indywidualnej sytuacji
jezeli mam swiadomosc,ze np pierwsza zaliczka 1 kwietnia jest w wysokosci 30 tys,to jest oczywistym,ze jezeli 30 marca mam na koncie 30 tys,to nie wysylam chyba tego do Polski?
dla mnie jest jasne,ze czarek pytal o mozliwosci wyplaty i dysponowania zyskami
no,ale skoro ma obowiazywac zasada domniemanej glupoty,to moze wcale takie jasne to nie jest
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fullcasco)
Wiking
witam . mam pytanie bo nie do konca dowiedzialem sie jak to jest .mam zamiar zajerestrować firme w norwegii po nowym roku, jednak nie mieszkam tu na stałe, bede chcieć wysyłać pieniadze do polski. powstaje pytanie ,jeśli bede miał konto firmowe to w jaki sposób i jakie sumy bede mógł wyplacać sam sobie w gotówce?

gdzie ty widzisz zyski
a gdzie przychody

tu zwykli malrze po podstawowce maja dzialalnosc ,a pracyja w firmie jako podwykonawcy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
ja nie powiedzialam,ze widze zyski,tylko rozumiem,ze zyski!
ja juz wyraznie chyba wytlumaczylam na poprzedniej stronie tego watku co ja rozumiem przez pytanie czarka?
to powiem jeszcze raz
ja rozumiem przez to,ze chlopak pyta,czy nie ma biezacych ograniczen w dysponowaniu wszystkimi zyskami,tak jak sie to dzieje np w niektorych spolkach-dlatego powtarzam jeszcze raz,napisalam dla dzialalnosci jednoosobowej(bo pytanie bylo nieprecyzyjne)
czyli moze byc sytuacja,ze firma ma zysk 50 tys,a na biezaco mozna sobie wyplacic tylko 10 tys
zeby to zrozumiec,trzeba znac zasady dla poszczegolnych typow dzialalnosci,wiec chyba raczej sie nie dogadamy
tym bardziej,ze nie moge pojac co tu do rzeczy maja malarze po podstawowce
moze zanim uznamy chlopaka juz za calkiem niepowaznego,poczekajmy na jego drugi post
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(retier1)
Wiking
Powiedziałbym Ci ale chyba mi nie wypada
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fullcasco)
Wiking
dla mnie jest jasne,ze czarek pytal o mozliwosci wyplaty i dysponowania zyskami

y ktos kto ma odwage prowadzic dzialalnosc gospodarcza do tego jeszcze za granica,nie mial swiadomosci,ze trzeba w terminie wyznaczonym przez skat odprowadzic zaliczke

firma placi za malarz podatki
albo nie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
nie,no retier oswiec mnie

fullcasco,czyli wracamy do zasady domniemanej glupoty?
no coz,musze sie przestawic w takim razie w nastawieniu do pytajacych
tylko z drugiej strony obawiam sie,zeby mnie ktos nie opieprzyl,ze traktuje go jak debila
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(retier1)
Wiking
No i prawie odpowiedziałaś sobie ale ja już cofam się raczkiem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
truskawkowa napisał:
...obawiam sie,zeby mnie ktos nie opieprzyl,ze traktuje go jak debila Jak Ktoś zadaje głupie , nielogiczne pytania ...
To i Tak go trzeba traktować...
Bo jak zaczniesz grzecznie zwracać uwagę to jeszcze opieprz dostajesz ...

Jak ON z kijem TO TY Z PAŁKĄ...i po zawodach ..
Bawić się i tłumaczyć to można małym dzieciom a nie dorosłej Osobie która jeszcze nie założyła firmy nie doczytała do końca praw i obowiązków ....
Mało tego sam pisze ...." nie do końca dowiedziałem się".....jeszcze nie ma forsy a już pyta się jak może opróżnić konto by w razie wpadki mieć je puste...

ON PO PROSTU ...DZIELI SKURĘ NA NIEDŹWIEDZIU ...gdy ten jeszcze żywy głęboko w lesie...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Grzes203)
Wiking
Ciekaw jestem czy ten Czarek czytal wasze odpowiedzi czy tez moze ma to wszystko tam gdzie niedzwiedzia- gleboko w ... lesie.
Fakt, pytanie zadane troche na wyrost i zeby na nie odpowiedziec trzeba by wyjasnic calosc zasad panujacych przy prowadzeniu dzialalnosci choc to jak widac nie jest wazne. Wazne aby dalo sie wyplacic.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów

(czarek1465)
Wiking
dziekuje bardzo za dość wyczerpujące odpowiedzi. chodzilo mi wlaśnie o wypowiedż truskawki ,ze jako firma jednoosobowa ,bede miał swobodę w dysponowaniu pieniędzmi bez ograniczeń. jednak jeśli chodzi co niektorym ,że nie mam pojęcia o tym, że musze placić podatki i vat oraz za prowadzenie ksiegowości i resztę spraw związanych z działalnością, to śpieszę uspokoić,że mam tego świadomość. no i bardzo rozbawiły mnie niektóre wypowiedzi , nie wiedziałem ze powstanie tak poważna dyskusja.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok