Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Wiolka Wiola Arkadiusz Bytner Lethorn JaGu321 Chrząszcz Czcinolubny Kinga2020 Magdalena Magdalena (6550 niezalogowanych)
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
XYBV2 napisał:
Nie dałem sobie spokój, tylko czekam na normalnych ludzi, bo póki co, a z resztą, nie będę się zniżał do poziomu tych ludzi.

Pewnie, ze sie nie znizaj

Daj tylko znac, jak juz bedziesz pracowal w Kiwi, albo Statoil posugujac sie wylacznie angielskim, "normalny czlowieku"
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Paweł Malafala
(XYBV2)
Wiking
no problemo
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
148 Postów

(NorgeMatrix)
Stały Bywalec
Cześć XYBV2

Jestes w totalnym bledzie, jezyk norweski musisz znac, tu w Norge nie wszyscy rozmawiaja po angielsku. To tak jakby w Biedronce zatrudnic rosjanina nie znajacego polskiego, czesc ludzi zna rosyjski druga czesc wogole, pomysl troche.

Druga sprawa wszyscy najczesciej sie martwia o znalezienie pracy, dla mnie najwiekszym problemem uwazam jest mieszkanie, znalezienie mieszkania. Prace znajdziesz napewno jesli masz duzo determinacji ale znalezc mieszkanie to juz wyzsza szkola jazdy.

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
222 Posty
Pawel Kiełbasa
(Purii_id)
Stały Bywalec
XYBV2 napisał:
Nie myślę, tylko wiem, ponieważ nie ma tego w wymaganiach, za to jest angielski na poziomie komunikatywnym.

Nie ma tego w wymaganiach, ponieważ fakt znajomości norweskiego przyjmuje się w tym wypadku za tzw. "oczywistą oczywistość", heh.

Za każdym razem, gdy czytam takie maile chcę aż krzyczeć, iż przyjazd do Norwegii myśląc wyłącznie o pięniądzach jest zbędny! Kraj da Ci korony, a Ty co w zamian mu zaoferujesz?

Angielski jako jedyne język wystarczy na stanowiskach inżynierskich.

(Aczkowolwiek, zapisalam się na kurs i idzie mi coraz lepiej, hehe )
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Purii_id napisał:
XYBV2 napisał:
Nie myślę, tylko wiem, ponieważ nie ma tego w wymaganiach, za to jest angielski na poziomie komunikatywnym.

Nie ma tego w wymaganiach, ponieważ fakt znajomości norweskiego przyjmuje się w tym wypadku za tzw. "oczywistą oczywistość", heh.

Za każdym razem, gdy czytam takie maile chcę aż krzyczeć, iż przyjazd do Norwegii myśląc wyłącznie o pięniądzach jest zbędny! Kraj da Ci korony, a Ty co w zamian mu zaoferujesz?

Angielski jako jedyne język wystarczy na stanowiskach

(Aczkowolwiek, zapisalam się na kurs i idzie mi coraz lepiej, hehe )

Chcialam wlasnie napisac cos w podobnym stylu, ale zostalam uprzedzona

Co do angielkiego w zawodach inżynierskich, to moge tylko dodac, ze nie we wszystkich wystarcza tylko znajomosc angielskiego. Przepisy budowlana sa np. tylko po norwesku (nie pisze o Eurocodach, choc i te w przewazajacej wiekszosci sa po norwesku).
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Paweł Malafala
(XYBV2)
Wiking
Jestem ciekaw, ilu z Was, znało Norweski, kiedy wyjeżdżało z polski?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
148 Postów

(wyspiarz)
Stały Bywalec
XYBV2 napisał:
Jestem ciekaw, ilu z Was, znało Norweski, kiedy wyjeżdżało z polski?są prace gdzie można zacząć z angielskim,ale cisną już na starcie o naukę norweskiego.jak mają duży problem ze znalezieniem człowieka na stanowisko to tak nie wybrzydzają z norweskim.to tak właśnie wygląda,ale sklepy chyba tylko z norweskim
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
XYBV2 napisał:
na przyklad ja... moja dziewczyna tez.... na kurs przed wyjazdem do Norwegii... sa rzeczy logiczne ktore nie podlegaja wiekszej dyskusji... to jest ze tak powiem zacytuje optimusa: aksjomat!!!! no do chlery jaki jezyk bedzie najwazniejszy w norweskojezycznym kraju gdzie jest pelno obcokrajowcow??? kazdy zna swoj ojczysty i norweski... angielski tylko z doskoku.. na 100 norwegow: 50 zna arabski albo turecki a reszta norweski i lamany angielski... wyjatek to znalesc norka ktory nie meczy sie z angielskim....

zastanawiam sie na jakim poziomie jest angielski rodakow jesli wiekszosc mowi ze norki tak siwetnie mowia po angielsku buehehehehehheehehehehehehhehe
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
XYBV2 napisał:
Moze znajdziesz prace znajac tylko angielski a moze nie.
Szanse masz wieksze znajac chociaz troche norweski.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
Elise napisał:
XYBV2 napisał:
Moze znajdziesz prace znajac tylko angielski a moze nie.
Szanse masz wieksze znajac chociaz troche norweski.

ciekawe jak z wynajmem mieszkania... tylko z angielskim...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok