Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Wyjazd w ciemno! - Norwegia

Czytali temat:
(494 niezalogowanych)
1 Post
AGNIESZKA Jakubiak
(jagna231)
Wiking
Razem z mężem otworzyliśmy firmę ogólnobudowlaną w Polsce,Niestety wzięliśmy kredyt i po dwóch latach zostaliśmy tylko z długami.Mąż jest bardzo dobrym fachowcem ale i co z tego jak wystawione faktury nie spływają a podatki złodziejsko wysokie trzeba płacić.Lada dzień dostaniemy przelew na ok 18000 tyś zł.Chcemy jechać z córeczką (4 latka) za pracą do Norwegi w ciemno samochodem.Ja się troszeczkę boję mąż jednak jest zdecydowany.My mamy jakomś kolwiek szanse na przetrwanie?Bardzo proszę o jakąś radę.Z góry dziękuję i pozdrawiam.Agnieszka
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
62 Posty
Alicja HJfsjfh
(Ghalia)
Początkujący
18tys zł to jest praktycznie duze zero, zwłaszcza jesli chodzi o utrzymanie 3osobowej rodziny i znalezienie lokum.
niech mąż zahaczy sie przez adecco albo inną firmę, a jak juz bedzie miał rozeznanie i troche gotówki to was ściągnie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4104 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
jagna231 napisał:
Razem z mężem otworzyliśmy firmę ogólnobudowlaną w Polsce,Niestety wzięliśmy kredyt i po dwóch latach zostaliśmy tylko z długami.Mąż jest bardzo dobrym fachowcem ale i co z tego jak wystawione faktury nie spływają a podatki złodziejsko wysokie trzeba płacić.Lada dzień dostaniemy przelew na ok 18000 tyś zł.Chcemy jechać z córeczką (4 latka) za pracą do Norwegi w ciemno samochodem.Ja się troszeczkę boję mąż jednak jest zdecydowany.My mamy jakomś kolwiek szanse na przetrwanie?Bardzo proszę o jakąś radę.Z góry dziękuję i pozdrawiam.Agnieszka
za te 18k.. 35k nok moze byc dobra kasa na start ale tylko dla meza..... on zjadzie prace najszybciej.... a a Ty sie ucz norweskiego skoro tacy zdesperowani jestescie... jesli Ty pijdziesz do pracy i maz to ktos z dzieckiem zostanie w domu??? to tez wezcie pod uwage.... ze koszty beda spore przynajmniej na poczatku....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2539 Postów
brzy dal
(brzydal)
Maniak
...bardzo

dobrze wybraliscie

pore wyjazdu.teraz

przez wieksza czesc dnia

jest ciemno - takze walcie smialo !
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
jagna231 napisał:
Chcemy jechać z córeczką (4 latka) za pracą do Norwegi w ciemno samochodem.
Mam nadzieje, ze macie gdzie sie zatrzymac. Chociaz jestem przeciwko staszeniu oslawiona Barnevernet, to musze tylko wspomniec, ze tutaj ludziom, ktorzy nie maja odpowiedniego lokum i spia w samochodach z dziecmi, to te dzieci zabieraja. Przekonali sie o tym juz cyganie.

Zrobcie wiec jak to radza moi przedmowcy - niech maz sam tu przyjedzie, a jak znajdzie prace to was sciagnie. O ile w ogole znajdzie. Teraz to tu ciemno i zimno , no i swieta sie zblizaja. Na wlasna reke ciezko cos znalesc, szczegolnie jak nie zna sie norweskiego. Jest wiec duza szansa, ze te 18 tys. stracicie na nic.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Robert L.
(Rob392)
Wiking
@ Jagna, @ Ghalia ma racje. Ty i dziecko powinniscie zostac w domu, a maz jak juz musi ryzykowac to w droge. Nie chce Was zniechecac, bo widze ze zdesperowani jestescie, ale aby prace znalezc tak z ulicy i bez referencji to bedzie bardzo ciezko. Loteria. Cos na czarno moze zlapie, ale to zadnej stabilnosci nie daje. Wtedy tez koszty utrzymania (a te sa jedne z najwyzszych w Europie) moga przerosnac dochod z tej roboty. Generalnie budowlancow potrzebuja w Norwegii, ale aby sie zaczepic na stale trzeba miec jakies referencje, kontakty i znac jezyk (norweski albo angielski). Lepiej jest zwiazac sie z jakas firma budowlana ktora jest juz tutaj albo posrednikami jak Adecco, a potem wykazac u jakiegos norweskiego snekkera. Wpierw znalezc jakikolwiek kontakt a potem szukac lepiej platnej roboty. Nawet na tym forum sa jakies ogloszenia film budowlanych poszukujacych fachowcow, ale jak problem jest ten sam. Najpierw trzeba polskiego szefa przekonac do swoich umiejetnosci. Konkurencja jest spora bo Polakow jak mrowkow. Bez wzgledu na to co postanowicie, zycze powodzenia!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
679 Postów
EVIL Walander
(EVIL)
Wyjadacz
jagna231 napisał:

agnieszko twoje obawy są bardzo na miejscu,nie ma sensu pchać się z dzieckiem nie wiem do czego,mąż musi sam znaleźć pracę na początek by zarobić na wasze utrzymanie,pomimo ,iż Norwegia jest mocno obstawiona budowlańcami ,nadal można coś znaleźć,zacznijcie już wysyłać CV do pracodawców przez finn.no .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
679 Postów
EVIL Walander
(EVIL)
Wyjadacz
Elise napisał:
jagna231 napisał:
Chcemy jechać z córeczką (4 latka) za pracą do Norwegi w ciemno samochodem.
Mam nadzieje, ze macie gdzie sie zatrzymac. Chociaz jestem przeciwko staszeniu oslawiona Barnevernet, to musze tylko wspomniec, ze tutaj ludziom, ktorzy nie maja odpowiedniego lokum i spia w samochodach z dziecmi, to te dzieci zabieraja. Przekonali sie o tym juz cyganie.

Zrobcie wiec jak to radza moi przedmowcy - niech maz sam tu przyjedzie, a jak znajdzie prace to was sciagnie. O ile w ogole znajdzie. Teraz to tu ciemno i zimno , no i swieta sie zblizaja. Na wlasna reke ciezko cos znalesc, szczegolnie jak nie zna sie norweskiego. Jest wiec duza szansa, ze te 18 tys. stracicie na nic.

elise ma rację ,teraz może być jeszcze trudniej,rozsyłajcie CV może trafi się coś szybciej,bo norgi lubią się zimą wczasować a wiosną będzie łatwiej
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok